Acasa Cultura-ReligieCultura Consiliul Concurenței investigheazǎ vȃnzarea drepturilor TV pentru Liga 1

Consiliul Concurenței investigheazǎ vȃnzarea drepturilor TV pentru Liga 1

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie asupra modului în LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiţiei Liga I.

Consiliul Concurenței investigheazǎ vȃnzarea drepturilor TV pentru Liga 1 (foto: reportervirtual.ro)

LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfăşoară în cadrul competiţiei Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim «cu plată». Investigaţia nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF„, spune Consiliul Concurenţei ȋntr-un comunicat remis de mediafax. Totodată, Consiliul Concurenţei reaminteşte că a derulat o investigaţie în urma vânzării de LPF a drepturilor de difuzare pentru perioada 2008-2011 către consorţiul format din SC TV Antena 1 SA şi SC RCS&RDS SA. „Investigaţia s-a finalizat în 2011, prin acceptarea unor angajamente asumate de LPF„, se mai menționeazǎ ȋn comunicat sus menționat.

Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea de informaţii şi opinii referitoare la această investigaţie de la agenţii economici terţi, inclusiv concurenţi şi clienţi ai părţilor implicate. LPF a anunţat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.

Televiziunile generaliste Look TV şi Transilvania Live (care ulterior s-a transformat în Look Plus, n.r.) au anunţat, pe 2 aprilie, într-un comunicat remis de mediafax, că au încheiat un memorandum de înţelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I şi Cupa Ligii. Pe 29 mai, compania de telecomunicaţii RCS&RDS a anunţat cǎ  a depus plângere la Consiliul Concurenţei împotriva LPF, întrucât „vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislaţiei concurenţei”.

Până în prezent, compania UPC şi platforma sa de satelit, Focus Sat, dar şi reţeaua iNES IPTV (care transmite televiziuni prin internet) au anunţat, prin intermediul unor comunicate de presă, că au semnat acorduri de distribuţie cu Intel Sky Broadcast Ltd. pentru transmisia celor două televiziuni Look TV şi Look Plus. Totodată, Romtelecom a anunţat că negociază retransmiterea în continuare a Look TV şi Look Plus, în condiţiile în care aceste televiziuni au decis să renunţe, de la 1 iulie, la regimul „must carry” şi să solicite tarife pentru retransmisie din partea cabliştilor.

În schimb, RCS&RDS a scos, pe 30 iunie, din grilele sale de cablu analogic şi digital televiziunile Look TV şi Transilvania Live, la nivelul întregii ţări, inclusiv în Bucureşti, întrucât aceste televiziuni au decis să renunţe de la 1 iulie la regimul „must carry”, după cum au declarat la momentul respectiv. Look TV şi Transilvania Live nu erau retransmise şi pe platforma de satelit Digi a RCS&RDS. Pe de altă parte, Look TV şi Look Plus au anunţat  pe 14 iulie, că au încheiat „un număr semnificativ de contracte de retransmisie cu distribuitori de servicii de programe audiovizuale

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult