Acasa Cultura-ReligieCultura Contest jazz-ul studentesc la Targu Mures

Contest jazz-ul studentesc la Targu Mures

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

Fie-mi iertata folosirea in titlu a englezescului „contest” in locul echivalentelor romanesti „intrecere”, „concurs” – dar intentionat am vrut sa subliniez caracterul de benefica emulatie caracterizand sectiunea competitiei tinerelor talente din cadrul editiei a doua (26-30 aprilie) a FESTIVALULUI INTERNATIONAL STUDENTESC DE JAZZ, sarbatoare muzicala organizata de Casa de cultura a studentilor din Tg. Mures, sub coordonarea directoarei Crina Horga si a Anei-Maria Galea, in calitate de initiator si project manager.


Intr-adevar, au evoluat timp de doua seri, in fata publicului si a unui juriu de specialitate (profesorii Mircea Tiberian, Kosz Silveszter, Luiza Zan, subsemnatul, iar din partea municipiului gazda, Gyorgy Lorinczi), nu mai putini de paisprezece concurenti – formatii si instrumentisti solisti – reprezentand foruri culturale studentesti din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Arad, Craiova, Tg. Mures si din Budapesta. Impreuna cu muzicienii consacrati prezenti in galele propriuzise derulate in primitorul Club „Jazz & Blues”, ei au oferit spectatorilor o ampla, diversa si policroma intruchipare a artei sonore creative definita de Mircea Tiberian drept „Vorbire muzicala ce include stiinta, inspiratie, intuitie si – de ce nu? – caracter”.

 

Voi cita din Pledoaria inclusa in programul de sala: „artisti multi si importanti, studenti dornici de a se afirma, public numeros, premii atractive, bilete la preturi de criza, intr-un cuvint JAZZ LA MAXIM la Tg. Mures”. Printre premiati, unii dintre ei depasind stadiul promisiunilor si al sperantelor tineretii, ii vom aminti pe „Egressy Jazz Group” si cantareata Evelin Mathe din Budapesta (Marele Premiu), de asemenea din capitala Ungariei chitaristul Toth Istvan, formatiile „Darabont Ors Quartet” din Tg. Mures, „Nadine & Friends” si „Interplay”, bass-istul Adrian Flautistu, cu totii din Bucuresti, vocalista Elena Mindru si pianistul Tajti din Cluj.

Surprize dintre cele mai placute, gratie tehnicii interpretative, inventivitatii improvizatorice si mai ales feeling-ului autentic, le-au impus auditorilor la Clubul „Jazz & Blues” grupul instrumental-vocal sibian „Snako Dixieland Band” condus de trombonistul Nelu Petcu, „Kosz Silveszter – Alex Man Project” din Tg. Mures, Duo-ul Chris Dahlgren (SUA) – Mircea Tiberian (Romania), „Bourbon Jazz Unit” reprezentand Academia Icon Arts din Sibiu. Iar in intalnirile jam session de pe scena, intre altii – vocaliste aplaudate: profesoara Luiza Zan de la Universitatea Nationala de Muzica din Capitala si insasi coordonatoarea Festivalului, Ana-Maria Galea. In putine cuvinte spus, un veritabil regal de jazz la Tg. Mures!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult