Acasa Cultura-ReligieCultura Cu cât s-a vândut la licitaţie „Jucătorii de cărţi” de Paul Cezanne

Cu cât s-a vândut la licitaţie „Jucătorii de cărţi” de Paul Cezanne

scris de L.M.
10 afisari

Pictura ‘Jucătorii de cărţi’ de Paul Cezanne este în prezent cel mai scump tablou din lume, informează revista Vanity Fair. Opera, cumpărată în 2011 cu 250 de milioane de dolari, se află în proprietatea celui mai mare cumpărător de artă din lume – statul Qatar.

Vândut de moştenitorii unui bogat armator grec, George Embiricos, tabloul ar urma să fie expus la viitorul Muzeu de artă modernă din Doha, prezidat de sora emirului Qatarului şi a cărui deschidere este programată în 2014. Alţi doi ofertanţi ar fi dorit tabloul, însă ei n-au trecut de 220 de milioane de dolari.
Realizată în 1895, această versiune este una din cele cinci pânze pictate de Cezanne cu acest subiect. Înainte de fi achiziţionată de familia regală din Qatar, era ultima versiune deţinută de un colecţionar privat. Celelalte patru pânze se află la Muzeul Orsay din Paris, Fundaţia Courtauld din Londra, Metropolitan Museum din New York şi Fundaţia Barnes, precizează cotidianul Liberation.
Pe locul doi în ierarhia celor mai scumpe tablouri din lume este unul de Jackson Pollock, cumpărat în 2006 cu 150 de milioane de dolari.

3 comentarii

Chris P. 07-02-2012 - 19:28

daca ma apuc de pictat acum, poate peste vreo doua sute de ani unul din tablourile mele sa valoreze…ceva..orice 🙂

Ciu Huhu 08-02-2012 - 01:02

STAI LINISTIT, numai pictorii ji dani ca Cezanne, Modigliani, Picasso… sint cotati tot de ji danii lor la preturi uriase!!!!!!!!!!

Chris P. 09-02-2012 - 18:08

hmm… despre Cezanne stiu ca a fost prieten cu scriitorul Emile Zola. A influentat multi artisti celebri precum Van Gogh, Matisse sau chiar Picasso despre care ai amintit. Modigliani care a fost prieten cu Brancusi intr-adevar era de origine evreiasca. ceilalti , or fi fost…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult