Acasa Cultura-ReligieCultura Cum a ajuns Maria Tănase agent secret

Cum a ajuns Maria Tănase agent secret

scris de Ziua Veche
109 afisari

Întrebarea dacă Maria Tănase a fost sau nu implicată în luptele serviciilor de informaţii duse pe frontul ascuns al celui de-al doilea război mondial rămâne de actualitate si la 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase.

100 de ani de la naşterea Mariei Tănase

100 de ani de la naşterea Mariei Tănase

Faima a dus-o pe celebra cântăreaţă Maria Tănase în intimitatea unor personaje politice importante ale lumii, în timpul ultimului război mondial. Viaţa ei, dar mai ales povestea colaborării inegalabilei cântăreţe cu serviciile de spionaj ale aliaţilor împotriva Germaniei lui Hitler, aşa cum o descriu unii istorici ai serviciilor secrete, poate fi oricând subiectul unui film de succes.

Despre relaţiile amoroase care au purtat-o din braţele în braţele atâtor personaje influenţe, oameni de afaceri, politicieni sau spioni sunt scrise cu greu câteva rânduri, pudoarea noastră tradiţională fiind o barieră ce nu face altceva decât să ştirbească personalitatea Mariei Tănase. America a avut-o pe Marlyn Monroe, Franţa pe Edith Piaf, noi, pe Maria Tănase. America şi Franţa s-au închinat în faţa lor în văzul întregii lumi; noi, nu. Nu este însă prea târziu. Maria Tănase s-a născut în septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, fiind al treilea copil al unei familii sărace ce-şi ducea traiul de la o zi la alta. Din cauza lipsei banilor, Maria Tănase este nevoită să renunţe la şcoală în clasa a treia şi să muncească în grădina de zarzavat şi flori a părinţilor. La cincisprezece ani îşi încearcă norocul la concursul „Miss România”.

Istoricul Mihai Pelin, în lucrarea sa „Un veac de spionaj, contraspionaj şi poliţie politică”, afirma că Maria avea la sfârşitul anilor ’30 relaţii foarte apropiate cu Maurice Negre, corespondentul de la Bucureşti al agenţiei Havas şi rezident al serviciilor speciale franceze. În anul 1940, artista face un prim-turneu în Turcia, şi are ocazia să cânte în faţa preşedintelui ţării Iamet Inonu. Al doilea război mondial izbucnise de mai bine de un an, iar Istanbulul şi Ankara erau la acea vreme locul de întâlnire al agenţilor secreţi.

La întoarcerea în ţară, Maria Tănase devine ţinta serviciului secret al armatei germane Abwehr, care încearcă (printr-un maior) să o recruteze. Conform unor date ale Serviciului Secret de Informaţii din România, condus de Eugen Cristescu, artista refuză. Istoricul Cristian Troncotă, autorul mai multor cărţi despre serviciile secrete româneşti, este de părere că Maria Tănase l-a ajutat pe Cristescu în munca sa. „Se pare că celebra cântăreaţă i-a facilitat lui Eugen Cristescu, într-o perioadă destul de dificilă, unele schimburi de informaţii cu o serie de diplomaţi americani”, afirmă Troncotă. În 1941, Maria pleacă pentru a doua oară în Turcia, unde susţine alături de orchestra condusă de Grigore Dinicu mai multe concerte la Ankara şi Istanbul. Ea a fost frecvent văzută în compania lui Alfred de Chastelain, ofiţer în serviciile secrete britanice. Chastelain lucrase timp de 14 ani în România, fiind directorul companiei petroliere „Unirea”. În februarie 1941, părăseşte ţara noastră, întrucât intrarea României în război alături de Germania nazistă avea să ducă la ruperea relaţiilor dintre regimul Antonescu şi Marea Britanie. El a preluat la Istanbul conducerea filialei SOE (structură a spionajului britanic) ce includea România. În decembrie 1943, Alfred de Chastelain este paraşutat, alături de ofiţerii britanici Ivor Porter şi Silviu Metianu, pe teritoriul României în celebra acţiune „Autonomus”. Cei trei vor fi arestaţi şi luaţi în grijă de Serviciul Secret de Informaţii. De Chastelain şi Porter aveau să părăsească România în 24 august 1944 la bordul unui avion românesc cu destinaţia Istanbul, în timp ce Metianu va fi angajatul misiunii militare britanice de la Bucureşti.

Maria Tănase – viaţa şi cariera

În Turcia, De Chastelain avea să-i propună Mariei Tănase să nu se mai întoarcă în România, oferindu-i un post la radio Londra. Artista refuză oferta şi se întoarce în ţară, unde e arestată. Este acuzată că ar fi conlucrat cu reţeaua de spionaj britanică condusă de inginerul Raca Georgescu, fost coleg la „Unirea” cu Alfred de Chastelain şi recrutat de acesta. Probele sunt insuficiente, iar artista este eliberată. După 23 august 1944, Maria a continuat să se afle în preajma spionilor. Prin Silviu Metianu, ea a ajuns în anturajul generalului E.R. Geer, şeful secţiei armatei de uscat în Misiunea Militară Britanică din România. Istoricul Mihai Pelin precizează că Maria Tănase i-a fost recomandată generalului britanic de către Alfred de Chastelain, şi nu de către folcloristul Harry Brauner, cum s-a crezut iniţial. Securitatea comunistă a urmărit-o pe Maria Tănase, pe care o consideră un „element ce manifestă duşmănie faţă de regimul nostru”. Natura reală a relaţiilor dintre Maria şi Geer a ieşit la iveală în 1952, când Securitatea a pătruns prin efracţie în biroul consulului britanic de la Bucureşti, A.C. Kendall, şi a sustras o serie de documente importante. Speriată, artistă a cerut sfatul soţului ei, Clery Sachelarie, în legătură cu scrisorile pe care le avea de la generalul Geer şi cu care nu ştia ce să facă. Totuşi, acţiunile Securităţii împotriva ei nu au trecut dincolo de filaj. Maria Tănase era idolul maselor. Securitatea ştia acest lucru şi, cu toate că nu au avut-o la inimă, au lăsat-o în pace.

Fântâna… neconstruită încă

Vocea şi talentul ei artistic au constituit atuul său în faţa noilor autorităţi comuniste de la Bucureşti. Gheorghe Gheorghiu-Dej era un mare consumator de folclor şi a încercat pe cât posibil să o protejeze pe Maria Tănase. Artista este recompensată de autorităţile comuniste cu Premiul de Stat – 1955, iar în 1957 cu titlul de Artist Emerit, iar un an mai târziu are un rol important în filmul „Ciulinii Bărăganului”. În 1959, face un ultim turneu peste hotare, în Republica Bulgaria. La 22 iunie 1963, Maria Tănase moare. Cancerul de plămân de care a suferit ani de zile avea în cele din urmă să o doboare. În testamentul, dat lui Temistocle Popa, Maria cerea ca după moartea ei să fie săpată o fântână la care românii însetaţi să se oprească să bea apă şi să-şi amintească de ea. Maria Tănase dorea ca „fântâna ei” să fie construită prin Dobrogea sau în Făgăraş, de unde era mama ei. Din păcate, după înmormântare nu s-au găsit bani pentru troiţa care trebuia ridicată lângă fântână, iar dorinţa ei a rămas neîmplinită.

sursa: www.2012en.ro

31 comentarii

IngerAlbastru 25-09-2013 - 00:34

Inegalabila se culca cu cine-l invita in pat si desigur cei care frecventau loalurile unde canta ea, erau ofiteri de armata si era tocmai in timpul razboiului mondial. Mare filozofie de agenta a fost, cu 3 clase primare daca nu ma insel, iar daca au intrebat ceva soldatii a zis DA sa scape teafara si ce acei 2 zloti. M-ar interesa sa stiu in cate limbi vorbea marea agenta??? pe langa olteneasca … ghicea numai turceasca dupa cateva pahare de alcool am impresia pe o canapea turceasca. Daca s-au scos toate alea din ea prin operatie sa n-aibe copiii tocmai de amantii care-l adoreau, nu era mare filozofa nici in arta de spionaj mondial.

Paul din Ohio 25-09-2013 - 00:47

Mai „Ingerule”Dar Zsa-Zsa Gabor?. Dar alte si alte „inegalabile” unguroaice de ale tale? Dar Marlene Dietrich si alte „inegalabile” nemtoaice? ETC. ETC.

IngerAlbastru 25-09-2013 - 09:06

Eu le cunosc pe toate insa in acest articol este vorba despre Maria Tanase si nu o lista comparativa al tuturor femeilor din trecut sau prezent care cu aceasta meserie s-au ridicat din saracia lucie in care traiau.
Mai erau multe celebritati feminine renumite din toate mediile sociale care s-au evidentiat mai mult in saloanele si dormitoarele barbatilor
potentiali al vremurilor, am citit enorm pe tema asta, sint updated si despre ultimele zile a lui Zsa-Zsa Gabor si alte stele pe ultimul picior.

Adi 25-09-2013 - 09:15

Neaparat trebuie sa apara un detractor care sa arunce cu rahat. Oricum, despre Maria Tanase se va vorbi si peste 100 de ani , in schimb despre ,,Inger Albastru nici peste o ora.

IngerAlbastru 25-09-2013 - 09:25

Eu nu pot sa fiu ca ea de aceea, si nici n-as dori asa o reputatie, nici macar de agent secret … totusi cred ca voi rezista o ora pe aici in calitate de inger de aparare, nimic fancy.

pathfinder 25-09-2013 - 09:28

Intai ar trebui sa te pui la punct cu limba romana.
Si sa-ti ordonezi gandurile..:
„Eu nu pot sa fiu ca ea de aceea, si nici n-as dori…” WTF?!?

Antibasistul 25-09-2013 - 09:44

Daca ai fi tu in stare sa scri ungureste, asa cum I. Albastru scrie romaneste, te-as premia, nici buna ziua sa zici, nu stii, pe ungureste!

PS. Io-s roman.

pathfinder 25-09-2013 - 09:51

Nu e numai necunoasterea limbii romane, mai este si lipsa logicii in postari. Lipsa unei gandiri ordonate…

Huhule:
„sa scri” ?!?
Hehehe, mai nasol nu puteai sa o dai in bara…

IngerAlbastru 25-09-2013 - 09:54

The matter of the fact este, ca tu nu intelegi bine romana decat poate injuraturile unde nu conteaza cu ce incepi 🙂 Am raspuns la postare chiar foarte corect in romaneste, de ce nu intrebi la Academie cu ce am gresit? insa eu n-am nevoie de mai multa romana decat stiu. WTF!!! ca sa inchei si eu pe romaneste Ce palaria mea de osan!!!

Antibasistul 25-09-2013 - 11:11

Imi suna la urecche, mai placut, decit scrii, omul trebuie lasat liber sa mai scrie cite un cuvint.

Gindirea ei e mai ordonata ca a ta, si mai logica,
faptul ca esti pedelist dovedeste ca nu ai nici logica, nici rațiune, nu vreau sa te jignesc dar nu exista basisti raționali, inteligenți!

MUNAI CRETINII mai pot fi de partea extrem de ticalosului Basescu care a ruinat Romania si poporul pe care l-a saracit si indatorat, fara sa-l intrebe, CU DOUAZECI MILIARDE EURO!

Antibasistul 25-09-2013 - 11:16

Basistule, atunci cind vei scrie ungureste ca ingerul albastru romaneste, doar atunci ai dreptul sa o faci pe desteptul cu ea!

pathfinder 25-09-2013 - 11:30

@Huhu
Man, ai nevoie urgenta de un psihiatru!

Pornesti de la niste prezumtii false, le transformi in adevaruri (in creierul ala al tau inghesuit) si apoi le si postezi ca realitati indubitabile….

Asta cu basismul/antibasismul e de acum boala psihica.
Get a life!

pathfinder 25-09-2013 - 11:37

@Huhu

Nu intelegeam postarile tale din dimineata asta.
Ma gandeam ca ori esti beat ori mahmur ori amandoua.

Mataluta la 3.30 dimineata postai pe acilea…
Si acum iar…
Bea niste zama de varza…

„esti simpatica, de copii si nepoții tai nu-ți pare rau?”
Scris de Antibasistul la 25-09-2013 @ 03:31

Again: Get a real life!

pathfinder 25-09-2013 - 15:50

@Huhu
Ai vorbit tu cu ala de sus aseara la o tuica?
Fo buna zeama de varza? 🙂

pathfinder 25-09-2013 - 16:06

@Huhu
Tot e bine ca ti-ai dat seama cam pe unde esti.
Io n-am pomenit nimic de cuvantul NEBUN
😉

pathfinder 25-09-2013 - 16:15

@Huhu
Putem sa o tinem asa mult si bine.
Da’ nu cred ca merita.

Simpatica igen asta, n-asa? 🙂

pathfinder 25-09-2013 - 16:35

Pare ca vorbesc cu mine insumi.
Redactorii au taiat (in mod absolut corect) comentariile lui Antibasistul.

Antibasistul 27-09-2013 - 03:08

Daca ai fi tu in stare sa scri ungureste, asa cum I. Albastru scrie romaneste, te-as premia, nici buna ziua sa zici, nu stii, pe ungureste! si sa vorobesti tu in chineza cum scrie urbos in mongola sa sti ca premiul Nobil ti l-as da

PS. Io-s roman.-din Irak.
Imi suna la ureccche, mai placut, decit scrii, omul trebuie lasat liber sa mai scrie cite un cuvint.-si o litera ajunge, este nobil si mingiietor ca o floare.

Gindirea ei e mai ordonata ca a ta, si mai logica,
faptul ca esti pendelist dovedeste ca nu ai nici logica, nici rațiune, nu vreau sa te jignesc dar nu exista basisisti raționali, inteligenți!

MUNAI CRRRETINII mai pot fi de partea extrem de ticalosului Basescu care a ruinat Romania si poporul pe care l-a saracit si indatorat, fara sa-l intrebe, CU DOUAZECI DE MII DE MILIARDE EURO!

pathfinder 25-09-2013 - 09:59

„Am raspuns la postare chiar foarte corect in romaneste…”
O fi topica frazei si lipsa acordului altfel limba maghiara. 🙂

Totusi explica-mi si mie ce ai vrut sa zici:
„Eu nu pot sa fiu ca ea de aceea…”

„de aceea”
„de aceea”
„de aceea”

De aceea ce?

P.S. Cu injuraturile cauta la altii. Io n-am.

IngerAlbastru 25-09-2013 - 10:10

De ce insisti la ceva un-necesar, jurnalistii scriu mult mai gresit ca mine si tot e OK. Nu este test la nimic aici, nu vreau nici job-ul tai de agent secret macar, care-i problema ta de fapt cu mine? Ar fi momentul oportun sa-ti gasesti Path-ul/calea/cararea cel bun pe care sa-l urmaresti.

pathfinder 25-09-2013 - 10:38

Nu e vorba de greseala gramaticala.
Cu logica e mai greu…

Revin:
De aceea ce?

Adi 25-09-2013 - 12:04

Problema e ca in existanta ta banala te oftici pe Maria Tanase si asta nu e o problema pentru ca asta e o obsesie a dreptei in general. Din pacate se stiu prea putine si ar fi fost un foarte bun scenariu de film.

pathfinder 25-09-2013 - 12:12

@Adi
Altul cu probleme la mansarda.
Bre, tu cu cine vorbesti de fapt?

Auzi la retatd:
1. „te oftici pe Maria Tanase” ?!?
2. „asta e o obsesie a dreptei in general” ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
Maria Tanase e o obsesie ?!?!?!?!?!?!?!?

Marius Bâtcă 23-09-2013 at 11:07:
„Cu ocazia asta am remarcat ca esti un dobitoc care folosteste mai multe ID-uri.
In consecinta, ai 24 ore la dispozitie sa iti alegi unul dintre urmatoarele folosie de tine: Adi, Ionel, Vasilescu, Cia Nur, anonim, Lampa lui Aladin, lumea copiilor, cetateanul turmentat, Popescu, Georgescu, soimii patriei, ultimul mohican.”

pathfinder 25-09-2013 - 12:12

Typo.
retard

pathfinder 25-09-2013 - 12:16

@Adi/Ionel/Vasilescu/Cia Nur/anonim/Lampa lui Aladin/lumea copiilor/cetateanul turmentat/Popescu/Georgescu/soimii patriei/ultimul mohican

Cum stam cu „existanta ta banala”? 🙂

Antibasistul 25-09-2013 - 15:32

Cacatfinder, cu fiecare a ta postare dovedesti ca esti UnUL cretinul handicapat mintal, CA TOȚI BASISTII!

pathfinder 25-09-2013 - 15:49

@Huhu
Simpatica, ai? 😉

UnUL 25-09-2013 - 17:02

Băşinel, vezi că eşti i d i o t. Ţi-am mai explicat, aşa, să priceapă chiar şi un handicapat mintal ca tine, că eu sunt DOAR eu, şi dl. Pathfinder e dl. Pathfinder. Eu scriu din Cluj, el cine ştie de unde. Dar, întâmplător sau mai degrabă nu, amândoi am descoperit (Nici nu era greu!) că tu eşti total c r e t i n şi facem mişto de tine.

itamas 25-09-2013 - 09:51

Maria tanase a fost cineva si va ramane,

pathfinder 25-09-2013 - 12:23

…si va ramane.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS