Acasa Cultura-ReligieCultura Cum a compus Judas Priest piesa Turbo Lover VIDEO

Cum a compus Judas Priest piesa Turbo Lover VIDEO

scris de A.P.
17 afisari

Era jumătatea anilor 1980: lăcomia era un lucru bun, succesul însemna exces, iar cei 5 britanici de la Judas Priest erau hotărâţi să depăşească orice limite.

Cum a compus Judas Priest piesa Turbo Lover

„Când privesc înapoi spre anii 1980, la modul în care am trăit acea decadă, îmi dau seama cât de degradant era totul”, admite frontmanul formaţiei Judas Priest, Rob Halford. „Erau mulţi bani în jurul nostru, iar noi ne simţeam foarte bine. De la începutul anilor 1980 şi până la mişcarea grunge, tot ce conta erau maşinile Porsche şi motoarele puternice. Trupa avea un succes incredibil şi aveam o avere frumuşică. Îmi amintesc că în momentul în care a apărut piesa Turbo Lover, atât Glenn Tipton cât şi KK Downing erau pur şi simplu înnebuniţi după maşinile Porsche”.

Piesa a fost compusă în 1986 după ce Tipton a venit la repetiţii în Spania cu câteva efecte noi pentru chitara sa. „Tocmai ce încheiasem un turneu mondial şi am mers direct la Marbella unde ne-am apucat de compus”, îşi aminteşte Halford. „Am închiriat o vilă splendidă aflată pe malul oceanului şi am stat acolo închişi câteva luni bune. La vremea respectivă eram foarte prolifici, a fost cea mai bună perioadă pentru Judas Priest. Dar ceea ce a contat foarte mult atunci când am compus Turbo Lover, au fost aceste invenţii noi pentru chitară pe care le folosea Glenn. Am uitat cum se numeau, dar descoperisem nişte sunete noi, interesante cu ajutorul lor. Îmi amintesc ziua în care Glenn a apăsat pe pedală şi a ieşit acest sunet – cel pe care îl auziţi la începutul piesei Turbo Lover – şi am zis: „Sună ca un motor turbo”. Aceasta a fost scânteia”.

Sigur că Halford nu a fost primul care a făcut analogia dintre maşini şi sex. „Versurile au venit uşor, am folosit analogia tipică rock-n-roll-ului dintre maşini şi sex. Noi de fapt, aşa am trăit din prima zi a formaţiei. Şi dacă te uiţi la filme precum Rebel Without A Cause sau On The Waterfront, acolo apăreau mereu maşini puternice şi motociclete”.

Tipton a venit cu riff-ul şi a cântat solo-ul: „este simplu dar eficient pentru această piesă”, spune Glenn pe site-ul său. Halford povesteşte: „A fost un efort comun, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când scriem piese, dar riff-ul este întotdeauna baza pentru o piesă bună de heavy metal. Aveam atâtat material din lunile petrecute în Spania, încât am spus casei de producţie că putem lansa un album dublu, dar în mod evident nu s-a întâmplat aşa”.

Când au trebuit să înregistreze, Judas Priest s-a plimbat pe la cele mai bune studiouri, situaţia materială le permitea acest lucru. „Am fost pe la vreo 3 studiouri. Mai întâi am fost la Compass Point în Bahamas… dar acolo a fost nebunie mare. Nu reuşeam să facem nimic pentru că nu ne puteam concentra. Intram în studio la ora 18.00, iar la 20.00 eram deja în vreun pub din apropiere. Recunosc că eu nu vroiam să ratez nicio distracţie”, spune Rob Halford. „Toate acestea se întâmplau înainte să îmi pun ordine în viaţă. A fost pentru mine un test de foc. Toată lumea trece printr-un ritual rock-n-roll, iar în această perioadă poţi fi ori foarte creativ, ori îţi poţi face foarte mult rău, iar eu exact asta făceam. După jumătatea anilor 1980, cred că am devenit un muzician mai serios, sau cel puţin aşa simt. Asta s-a întâmplat pentru că m-am lovit de acel zid al rock-n-roll-ului şi am supravieţuit”.

Sesiunea de înregistrări s-a mutat la Miami şi apoi la LA, unde a fost înregistrat albumul Turbo. Dar trupa era prea implicată pentru a-şi da seama de valoarea piesei Turbo Lover. „Nu ne-am dat seama că este o piesă bună, care va conta pentru istorie. La fel s-a întâmplat şi cu Breaking The Law sau Living After Midnight. Nu îţi dai niciodată seama unde va ajunge o piesă. Eşti mult prea implicat pentru a-ţi da seama de acest lucru”.

Los Angeles este, de asemenea, oraşul care i-a oferit lui Halford amintirea preferată legată de această piesă. „Conduceam maşina mea Porsche pe Sunset Strip şi dintr-o dată au difuzat la radio Turbo Lover. Dumnezeule, nu-mi venea să cred că este real”. Dar nu toţi fanii au fost la fel de încântaţi. De fapt, această piesă i-a împărţit în două tabere.

Sursa:Classic Rock Magazine (traducere RADOR)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult