Acasa Cultura-ReligieCultura Cum este sărbătorită Ziua Europei

Cum este sărbătorită Ziua Europei

scris de S. P.
95 afisari

Ministerul Afacerilor Externe va organiza o serie de evenimente publice pentru a marca Ziua Europei – ”o zi în care, mai mult ca oricând, e nevoie să reflectăm asupra conceptului de unitate europeană”, precizează un comunicat al MAE.

ziua-europei-sarbatorita-in-bucuresti-cu-muzica-unor-fanfare-din-scotia-italia-si-franta-Ziua Europei, alături de steagul, imnul, deviza și moneda unică, face parte din simbolurile UE. Anul acesta aniversăm 30 de ani de la momentul în care Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia ca data de 9 mai să fie dedicată sărbătoririi Zilei Europei. Astfel, pentru a celebra această zi specială, MAE vă propune câteva acțiuni. ˇ Conferința ‘Ziua Europei — 9 mai 2015’ — în prezența ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România Angela Filote și a Președintelui onorific al Clubului de la Veneția, profesorul Stefano Rolando (8 mai 2015, orele 15.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Carol I) ˇ ‘METRO EUROPE’ (8 mai 2015, Stația de metrou Piața Victoriei M1 — Stand ROMÂNIA) Stațiile de metrou Eroilor, Izvor, Piața Universității (pasaj), Piața Unirii (tronsoanele 1 și 2), Piața Romană, Piața Victoriei (tronsoanele 1 și 2), Grozăvești, Ștefan cel Mare, Crângași, Gara de Nord, Timpuri Noi, Aviatorilor și Pipera vor fi marcate cu însemne ale statelor membre UE și vor găzdui o serie de activități, de la recitaluri muzicale, la proiecții de videoclipuri și spectacole de dansuri tradiționale. Standul României va cuprinde o expoziție de artă populară realizată de MȚR, cu tema ‘Tezaure românești din patrimoniul protejat UNESCO’. Aici veți putea admira ceramică de Horezu (inclusă în patrimoniul cultural imaterial în decembrie 2012) și scoarță românească (propusă pentru includerea în patrimoniul cultural imaterial în martie 2015)”, se menționează în comunicat.

De asemenea, potrivit sursei citate, la standul României vor fi instalate două puncte de informare cu materiale de interes general privind Uniunea Europeană și cu materiale specifice MAE, de interes pentru cetățenii români.

‘Piața Statelor Membre UE’ — cu participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu La acest proiect iau parte: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, precum și Biroul de Informare al Parlamentului European și Reprezentanța Comisiei Europene în România. (9 mai 2015, orele 10.30-18.30, Parcul Cișmigiu) Acțiunile menționate sunt organizate de MAE în parteneriat cu Primăria Municipiului București — Centrul de proiecte și Programe educaționale și sportive pentru copii și tineret și în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene, Muzeul Național al Țăranului Român, A.N.P.C.P.P.S.R (Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România), Reprezentanța Comisiei Europene în România, Biroul Parlamentului European (BIPE) și Ambasadele statelor membre UE la București”, se specifică în comunicat.

Un tren de metrou cu simbolurile europene va circula, vineri și sâmbătă, pe magistralele bucureștene pentru a marca Ziua Europei la București, iar 15 stații vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene, informează Metrorex.

Trenul va circula în intervalul orar 10,00 — 19,00.

„Metroul bucureștean sărbătorește Ziua Europei! Peste o jumătate de miliard de europeni cu aspirații și principii comune celebrează, ca parte a Uniunii Europene, valorile pe care se fundamentează ea: libertate, democrație, egalitate, solidaritate. Anul acesta, Ziua Europei la București va fi marcată printr-un eveniment special, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Metrorex, ambasadele și institutele culturale din 16 țări membre ale Uniunii Europene”, se menționează într-un comunicat al companiei.

Evenimentele vor avea loc în următoarele stații de metrou: Eroilor, Izvor, Piața Universității, Piața Unirii 1 și 2, Piața Romană, Piața Victoriei 1 și 2, Grozăvești, Ștefan cel Mare, Crângași, Gara de Nord, Timpuri Noi, Aviatorilor și Pipera. Călătorii vor fi întâmpinați cu momente artistice de muzică și dans, proiecții de videoclipuri, vor putea viziona expoziții și vor primi materiale informative privind cultura și tradițiile popoarelor europene.

„Acum, de Ziua Europei, este momentul potrivit să amintim că, pentru prima dată în istoria societății, Metrorex a fost inclusă în rândul beneficiarilor Programului Operațional Sectorial — Transport și a obținut finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectele de investiții.

Avem aprobate până acum peste 400 de milioane de euro, iar obiectivul pe care ni l-am propus este ca până la finele anului 2015 să obținem suplimentar încă 500 de milioane de euro. Dezvoltarea infrastructurii de metrou este o politică esențială pentru evitarea supra-aglomerării traficului, a accidentelor, zgomotului, poluării și a consumului de energie, iar implicarea intensă a autorităților pentru optimizarea acestui tip de transport public și a promovării acestuia se concretizează prin sprijinul acordat constant în realizarea noilor linii de metrou”, a declarat directorul general Metrorex, Cătălin Homor.

La Sărbătoarea Europei și-au anunțat participarea directorul general al Metrorex, ambasadori, reprezentanți ai institutelor culturale și artiști.

Spectacole de fanfara și Piața Statelor Membre UE de Ziua Europei

Cu prilejul Zilei Europei, în data de 9 mai, Primăria Capitalei, prin Arcub și Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret (PROEDUS) organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Europei.

Astfel, sâmbăta, între orele 13:30-18:00, cinci fanfare europene vor susține recitaluri în puncte cheie ale orașului, precum: Parcul Unirii, Parcul Cișmigiu (zona foișor), Parcul Herăstrău (zona foișor) și Piața Universității (esplanada cu statui).

Bucureștenii vor avea ocazia să ia parte la spectacolele inedite ale trupelor invitate: Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România), The Hussards (Ungaria), The Pipe and Drums (Scoția), The Napoleonic Historical Bând (Franța), Bersaglieri Military Bând (Italia), sărbătorind Ziua Europei împreuna cu cei peste 130 de muzicieni și alăturându-se marilor capitale europene care găzduiesc, la rândul lor, astfel de manifestări.

Piața Statelor Membre UE în Cișmigiu

În parcul Cișmigiu, Primăria Capitalei, prin Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret (PROEDUS) și Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, organizează un târg al statelor membre UE.

La acest eveniment, alături de reprezentanți ai Biroului de Informare al Parlamentului European și Reprezentanta Comisiei Europene în România, vor participa reprezentanți din 22 de tari precum Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Astfel, statele membre participante la acest eveniment vor prezența vizitatorilor obiceiurile, activitățile și ofertele lor turistice, precum și spectacole artistice tradiționale.

Accesul la evenimentele din cadrul 9 Mai — Ziua Europei este gratuit.

În acest an, se împlinesc 30 de ani de când Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ziua de 9 Mai ca Zi a Europei, precum și 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005).

 

PROGRAMUL SPECTACOLELOR DE FANFARA — 9 mai

Parcul Unirii

13:30 — Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România)

14:30 — Fanfara The Hussards (Ungaria)

15:30 — Fanfara The Pipe and Drums (Scoția)

16:30 — Fanfara The Napoleonic Historical Band (Franța)

17:30 — Fanfara Bersaglieri (Italia)

Parcul Cișmigiu — (Foișor)

13:30 — Fanfara Bersaglieri (Italia)

14:30 — Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România)

15:30 — Fanfara The Hussards (Ungaria)

16:30 — Fanfara The Pipe and Drums (Scoția)

17:30 — Fanfara The Napoleonic Historical Bând (Franța)

Parcul Herăstrău — (Foișor)

13:30 — Fanfara The Napoleonic Historical Bând (Franța)

14:30 — Fanfara Bersaglieri (Italia)

15:30 — Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România)

16:30 — Fanfara The Hussards (Ungaria)

17:30 — Fanfara The Pipe and Drums (Scoția)

Piața Universității — (Esplanada cu statui)

13:30 — Fanfara The Pipe and Drums (Scoția)

14:30 — Fanfara The Napoleonic Historical Bând (Franța)

15:30 — Fanfara Bersaglieri (Italia)

16:30 — Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România)

17:30 — Fanfara The Hussards (Ungaria)

PROGRAMUL ‘Pieței Statelor Membre’ — Parcul Cișmigiu

11.30 — 12.00 Moment artistic (România) ‘Ansamblul Românașul’

12.00 — 12.30 Moment artistic (Irlanda) STEYSha și formația The Sortde Session

12.30 — 12.45 Moment artistic (Finlanda) — piesa de teatru

12.45 — 13.30 Moment artistic (Italia) — concert ‘The Shalalalas’

13:30 — 14:00 Moment artistic (Austria) — formație toboșari

14:00 — 14:20 Moment artistic Grecia — formația Appolon Bând și ansamblul de dansuri grecești Kymata — dansuri din Grecia centrală

14:20 — 14:50 Moment artistic (România)

14.50 — 15.10 Moment artistic Grecia — formația Appolon Bând și ansamblul de dansuri grecești Kymata — dansuri din Creta

15.10 — 15.40 Moment artistic (România)

15.40 — 15.45 Moment artistic (Italia) — Asociația Italienilor din Romania-grupul ‘Tarantella’

15.45 — 16.05 Moment artistic (Grecia) Ansamblul de dansuri Kymata și formația Appolon Banddansuri din Cipru

16.05 — 16.10 Moment artistic (Italia) — Asociația Italienilor din Romania—grupul ‘Tarantella’

16.10 — 16.40 Moment artistic (Polonia) — trupă de dans ‘Solonczanka’

16.40 — 17.00 Moment artistic (Grecia) — formația Appolon bând și ansamblul de dansuri grecești Kymata — dansuri de taverna

17.00 — 17.30 Moment artistic (România)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult