Acasa Cultura-ReligieCultura Curcanii, simbolul sărbătorii de Thanksgiving

Curcanii, simbolul sărbătorii de Thanksgiving

scris de D.P.
75 afisari

Curcanii, care constituie felul principal de mâncare servit cu ocazia Thanksgiving, o sărbătoare din Statele Unite cu tradiție de câteva secole, ar fi fost domesticiți mult mai devreme decât se credea până acum, potrivit unui studiu publicat luni, informează Live Science. Conform dovezilor arheologice descoperite în regiunea Oaxaca din centrul Mexicului, carnea de curcan era consumată în urmă 1.500 de ani de civilizația zapotecă, iar aceste păsări erau extrem de populare, ”pe locul doi, după câini”, după cum menționează oamenii de știință.

curcaniArheologii au descoperit rămășițe ale unor exemplare de curcani — adulți și pui — și fragmente de coji de ouă în două structuri rezidențiale ce datează între anii 300 și 1200 d.Hr. Localizarea acestora sugerează faptul că aceste păsări erau crescute, înmulțite și utilizate în cadrul unor activități domestice, o practică ce s-a dovedit a fi fost una obișnuită în această regiune între anii 400 și 600 d.Hr.. Aceasta este cea mai veche dovadă a domesticirii curcanilor, după cum subliniază coautorul studiului, Gary Feinman, arheolog la The Field Museum din Chicago, Statele Unite.

”Oamenii au făcut estimări legate de domesticirea curcanilor pe baza prezenței sau a absenței oaselor din siturile arheologice. Noi aducem informații care nu au fost disponibile anterior, a spus acesta. ”Ajută la confirmarea informațiilor istorice legate de utilizarea curcanilor în zonă”, a mai spus acesta.

În site-ul arheologic Mitla au fost descoperite numeroase rămășițe aparținând a trei subspecii de curcani sălbatici (Meleagris gallopavo) native din Mexic, unele dintre ele fiind găsite în zone din vechile gospodării în care locuitorii depozitau gunoiul. Altele, însă, au fost descoperite în locații rezidențiale ce au fost asociate cu ritualurile domestice.

Arheologii au mai găsit trei schelete de curcan într-un mormânt și se presupune că aceste păsări au fost folosite în cadrul unui ritual. Două lame din obsidian au fost găsite în apropiere, acestea fiind folosite probabil pentru sacrificare.

Conform înregistrărilor arheologice, curcanii erau sacrificați de către zapoteci în cadrul mai multor ritualuri asociate cu nașterea, căsătoria și moartea. În plus, locuitorii din această zonă credeau că practica asigura o protecție împotriva bolilor și a recoltelor slabe.

Importanța curcanilor în cultura zapotecilor a fost demonstrată și de dovezile care subliniază că oasele acestor păsări erau integrate în viața de zi cu zi. Circa o pătrime dintre oasele de curcan găsite de specialiști fuseseră modificate pentru a servi drept unelte, precum ace de cusut, dar și bijuterii.

Numărul mare de rămășițe aparținând curcanilor reprezintă un indiciu și asupra faptului că aceste păsări constituiau o parte consistentă a alimentației oamenilor din acele vremuri. De asemenea, dovezile demonstrează că ele erau domesticite, nu vânate.

Pe lângă oasele și fragmentele de ouă de curcan, în această zonă din Mexic au fost descoperite și rămășițe aparținând altor animale și păsări, precum broaște țestoase, căprioare, oposum, porumbei, bufnițe, șoimi și prepelițe.

Descoperirea a fost publicată în ”Journal of Archaeological Sciences”.

Președintele american, Barack Obama, a cruțat ultimii curcani de Ziua Recunoștinței din timpul mandatului său, miercuri, în cadrul unei ceremonii tradiționale care are loc în fiecare an la Casa Albă, informează CNN.

Alături de Obama s-au aflat la Rose Garden doi nepoți, Austin și Aaron Robinson, fiii fratelui lui Michelle Obama, Craig Robinson, în condițiile în care cele două fete ale cuplului prezidențial, Sasha și Malia, au lipsit de la eveniment. ”Pur și simplu nu au mai suportat glumele mele — s-au săturat”, a glumit președintele.

Curcanii albi cruțați anul acesta de Obama, Tater și Tot, au fost aduși la Washington din Statul Iowa.

”Vreau să amintesc și de marii curcani care nu au fost atât de norocoși, care nu au prins trenul către libertate. Care și-au întâmpinat destinul cu curaj și spirit de sacrificiu și au dovedit că nu au fost pui”, a spus Obama folosind un joc de cuvinte, ”chicken” (pui) fiind tradus și prin laș.

Obama a mulțumit cu această ocazie și poporului american în numele familiei sale pentru încrederea acordată.

Președintele american a precizat că tradiția anuală nu se va încheia odată cu mandatul său la Casa Albă, încheind cu binecunoscutul său îndemn ”Da, putem!”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult