Acasa Cultura-ReligieCultura Curtea de Argeș – leagăn al ortodoxiei și al statalității românești (VIDEO)

Curtea de Argeș – leagăn al ortodoxiei și al statalității românești (VIDEO)

scris de Matei Iliescu
362 Afisari
Ansamblul feudal „Curtea Domnească” din Cetatea Basarabilor, a găzduit înluna august 2023 evenimentul cultural: „Curtea de Argeș – leagăn al Ortodoxiei și statalității românești”. În cadrul manifestării s-a desfășurat Festivalul Cavalerul Negru, aflat la a doua ediție, organizat de Dacia Concept și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în parteneriat cu Primăria Municipiului Curtea de Argeș.
Ageșenii s-au putut bucura de o paradă a Voievozilor făcută de către Asociația Lupii Albi, care a pornit din Curtea Bisericii Domnești, pe Bulevardul Basarabilor, până la Catedrala ctitorită de Sfântul Neagoe Vodă Basarab.
În fața Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, și-au dat întâlnire meșteri populari, care au arătat participanților, lucruri deosebite, făcute de mânuțele lor: Duculescu Lidia Liliana, Milășan Emil și Rodica, Traian Duță și Ioana Teodora Duță, Matache Iuliana, Ciuncanu Gheorghe, Mieiță Vasile și Georgeta, Daniela Pascaru și Stratula Maria.
Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de către Orchestra Simfonică a Medicilor, iar cuvântul de bun venit intitulat „România de la Argeș, colț din Grădina Maicii Domnului” a aparținut părintelui Ovidiu Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Ilinca Din și Bianca Maria Andreea Popescu au bucurat sufletele celor prezenți prin frumusețea melodiilor interpretate pe scenă.
Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a prezentat importanța istorică a primului scaun mitropolitan de la Curtea de Argeș, dar și informații despre contextul istoric în care au viețuit Basarabii.
Dan Puric a oferit un monolog deosebit, apreciat la scenă deschisă, iar prima seară a festivalului a fost încheiată, printr-un moment aparte susținut de tenorul Vlad Miriță și Paula Seling, ale căror voci au răsunat în Curtea Domnească.
A doua seară a întâlnirii a debutat cu Chitariștii de la Argeș, care au susținut un concert de muzică folk. Publicul a aflat informații interesante despre pictura Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc și despre viața ctitorilor, de la părintele profesor universitar doctor, Radu Tascovici.
Țiterașii de la Galeș au continuat spectacolul, arătând cât de bine și de frumos poți să cânți la instrumente, care au o vechime de peste două sute de ani. Convorbirile istorice au adus pe scenă pe istoricul Ștefan Dumitrache, care a explicat contextul politic și social, în care au trăit Basarabii.
Spre bucuria copiilor, prezenți în număr foarte mare, Emilian a urcat pe scenă, fiind urmat de actrița Lamia Beligan, cu un moment poetic. Trupa Mustang a întreținut atmosfera, iar prezentatorul evenimentului Florin Sâmpelean a rostit poezia: „Negru Vodă Basarab”, scrisă de Daniela Florea Drăgan.
Seara s-a încheiat prin momentele oferite de Cavalerul Magic Cezar, și cu recitalul formației Vunk.
Ultima seară a Festivalului Cavalerul Negru a oferit un program minunat, dovadă fiind sutele de spectatori, care au umplut curtea Bisericii Domnești. Ansamblul Cununa Domneștiului a deschis seara cultural-istorică, arătând cât de frumoasă este muzica populară, care este exprimată vizual prin minunatele costume populare.
Tinerii, Daria Maria Ninu și Ștefan Ducu, voce și nai, au susținut un program muzical aparte, iar Ana Maria Baltag Diaconu a completat în mod magistral acest moment, prin piesele frumos interpretate și prin emoția pe care a transmis-o.
Ansamblul „Ciobănașii” – Corbii de Piatră a oferit culoare Festivalului, prin bogăția costumelor populare, purtate cu mândrie, dar și prin vocile care au răsunat în Cetatea Basarabilor.
Programul a fost continuat de Grupul „Mărturisitorii” de la Clubul Elevilor din municipiul Curtea de Argeș, care a dorit să arate publicului, cât de importantă este tradiția și muzica.
Pe scenă a urcat familia Udrea, care a emoționat pe cei prezenți prin frumusețea pieselor muzicale, iar Adrian Nour, în pași de step, și având alături și Baletul Iuno Dance, a purtat auditoriul într-o călătorie internațională.
Un moment cu totul deosebit, apreciat prin aplauze la scenă deschisă, a fost oferit de membrii Asociației Lupii Albi, care au prezentat piesa „Eroii”, în care Voievozii au rostit cuvinte pline de emoție, dreptate și adevăr, invitatul special fiind Cavalerul Negru, iar spectacolul acestora s-a încheiat prin prezentarea unei lupte, în care soldații și călăreții s-au bătut pentru apărarea Țării!
Festivalul Cavalerul Negru, ediția a doua, s-a încheiat printr-un recital, susținut de artistul Marcel Pavel, care a transmis energie și voie bună iubitorilor de cultură și frumos.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult