Acasa Cultura-ReligieCultura Dalai Lama a împlinit 75 de ani

Dalai Lama a împlinit 75 de ani

scris de Ziua Veche
2 afisari

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama al XIV-lea, Tenzin Gyatso, a implinit marti varsta de 75 de ani. Ceremonia aniversarii a avut loc in Dharamshala, India, orasul sau de exil.

 Indrumatorul spiritual si-a exprimat regretul in timpul ceremoniei de la la templul din McLeod Ganj, in fata a peste 5000 de adepti, in legatura cu imposiblitatea de a sarbatori aceasta zi impreuna cu compatriotii sai din Tibet.

 Dalai Lama a fost al cincilea copil dintr-o familie de fermieri din orasul Taktser. El a fost declarat ca fiind “renastarea lui Dalai Lama al 13-lea” la varsta de doi ani. In 1950, armata Republicii Chineze a invadat regiunea. O luna mai tarziu, pe 17 noiembrie 1950 el a fost intronat oficial ca Dalai Lama : la varsta de 15 ani a devenit cel mai important lider spiritual si conducator politic al regiunii.

 In 1951, armata chineza l-a obligat pe Dalai Lama sa semneze un contract prin care avea sa permita poporului chinez sa preia controlul asupra Tibetului. El a zburat spre muntii din India imediat dupa ce miscarea de rezistenta asupra acestei dominatii a esuat. In India el a infiintat un “guvern in exil”. 

 Cuvantul “Dalai” înseamnă ocean iar “Lama” este echivalentul cuvantului sanscrit “guru”. Impreuna ele desemneaza un invatator care este din punct de vedere spiritual la fel de mare ca oceanul. Desi au trecut peste 50 de ani de exil, Dalai Lama continua sa promoveze pacea si compasiunea. Decenii intregi, acest lider spiritual  a fost un exemplu de intelepciune, non-violenta si compatimire pentru o lume mai buna.

0 comentariu

Lola 07-06-2010 - 18:24

Nu sunt de acord cu acest gen de rationament. Daca va referiti la Gabi Firea ca la o ‘dama’ va inselati. A fost unul dintre cei mai profesionisti purtatori de cuvant de la Palatul Victoria, pe langa profesionalismul si prestanta ei in relatia cu presa si publicul a creat un departament de comunicare profesionist si flexibil format din tineri experti. Comparatia dvs nu este decat dovada misognismului din presa. Si nu uitati ca dna Firea a refuzat oferta lui Tariceanu de a reveni in guvern, preferand sa ramana in televiziune. deci nu era o ‘dama’ ahtiata de o functie publica. Ar trebui sa vorbiti mai degraba despre acei golanashi, gen Sida, sau alte odrasle de smecheri care sunt pusi in functii importante si super platite de stat sau parlamentari gen Boureanu care nu are ce sa caute in Parlament si care sunt zero profesional.

ABSCONS 07-06-2010 - 19:11

Numai Elena Udrea vorbea despre ea in numele unei cetatene care o … admira.
Pana azi.

anamaria 07-06-2010 - 19:23

nu sant de acord cu limbajul de mahalagii nici macar la un meci,dar hai asa se mai descarca omul stresat de atatea nevoi si griji!!!Dar intr-o emisiune de politica se discuta mai aprins ,mai cu nervi,in contradictoriu,iar moderatorul e doar moderator nu cocalar,nu apostrofezi invitatii cu jicniri si invective!!!
Asta cred ca e valabil ptr. jurnalistii si moderatorii de clasa…nu tip Mircea Badea si alti cativa..,sau nu??!!!

amantul 08-06-2010 - 05:41

televiziunea paraliticului fizic şi mental escrocul Vântu Sorin Ovidiu, REALITATEATV, a devenit buda comunală a tot felul de aşazişi anali politici care îşi deversează dejecţiile mentale. Printre cei mai de seamă fe.ca.lo.izi anali se numără ALIEN-atul cap de mort Cristian Tudor Popescu, efeminatul cârtiţă secu Hurezeanu, fonfăitul Boda, pseudofelcerul Val Vâlcu, ţiganul Racoviceanu, sonatul Ciuvică chirpici, imbecilul Andon, poponarii Răzvan Dumitrescu şi Cornel Nistorescu, imbecilul turnător Bogdan Chiriac, limbricoidul psihopat Alin Teodorescu, imbecilul Cosmin Guşă, oligofrenul Bănicioiu, scroafa Dragoteasca şi porcul Adrian Păunescu, cre.tino.idul Robert Turcescu, ţigănoiul ciorditor Mădălin Voicu, maimuţoiul Prelipceanu, escrocul turnător la secu Soiosul Roşca Stănescu, îmbulzitul Adi Ursu, schizofrenul Mircea Dinescu precum şi turma de capre behăitoare în frunte cu Şincai şi Creţuleasca. La aşa patron aşa slugi lichele. Noi nu vrem respect.

amaratul 08-06-2010 - 13:36

Am citit recent un editorial de exceptier al Simonei Fica CARE O CARACTERIZEAZA EXCEPTIONAL PE PROSTITUTATA UDREA ELENA:

„E o buzoiancă blondă, proastă, nespălată şi lacomă – a început prin a colecţiona doi, trei, zece negrii mititei plus o garnitură întreagă de arabi şi a sfârşit prin a sta cu fundul crescut direct proporţional cu jegoşenia de partid, pe paraii pedelichelelor (BOU)reanu şi (VID)eanu. A fost adusă la pachet, în 1993, de Truţulescu, în Bucureşti (Truţulescu e ăla despre care se ştie că a fost şeful SPP pe vremea când Băsescu fuma „ţigarete” direct din Boeng-urile cu focoase ale lui Bout, dar Truţulescu e şi ăla despre care nu se ştie că, până să ajungă la SPP, era comandantul Unităţii DIA, de diversiune, din Buzău), a ajuns în vârf (în vârful prohabului budigăilor băsişti) promovată fiind, din 1997, de acelaşi amant Truţulescu (care a pasat-o pe post de cocoş în ograda găinii COCOŞ) prin toate structurile securisto-turnătoreşti de partid, iar acum vaca nebună se crede prima doamnă a ţării. Pentru că, la coada ei, stau cohorte. Cohorte de tăntălăi care fac sluj la picioarele unei târfuliţe proaste, blonde şi lacome racolate, prin 1990, de către Truţulescu, ca informatoare ordinară. Tocmai v-am dezvăluit o părticică din biografia „profesională” a unei scursuri. O vacă nebună care-şi pune pedelichelele de sub coadă să ameninţe fie jurnaliştii, fie pe Blaga ori Berceanu. Cucoană, vorba lui Vergu, ştii cu cine vorbeşti? Dacă nu ştii încă, o să afli! Până atunci, replica mea e una singură: „Taci, taci dracu’!”. Restul cuvintelor pe care o să le auzi în slide-ul Exploziv-News sunt din partea poporului român. Pentru tine, Udrea! Şi pentru pedelichelele de la coada vacii nebune. Pe care, mai devreme sau mai târziu, o voi ajuta să se întoarcă acolo de unde a plecat: pe trotuarul de la Inter!”(sursa exploziv news)

unYon 08-06-2010 - 14:35

@”damele nu vor fii doamne ..niciodata — anamaria”
Nici tu nu vei sti limba romana niciodata!
jicnire=jignire (ofensa, ultragiere, insulta, etc.)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult