Acasa Cultura-ReligieCultura De ce a demisionat Lilian Zamfiroiu, președintele ICR

De ce a demisionat Lilian Zamfiroiu, președintele ICR

scris de M.A.B.
231 Afisari

Președintele Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu, și-a depus, vineri, demisia din funcție la cabinetul președintelui Senatului, apreciind că obiectivele pe care le-a asumat la preluarea mandatului „au fost deja atinse”, a informat, luni, Direcția Comunicare a ICR.

Lilian Zamfiroiu

Lilian Zamfiroiu

Zamfiroiu a anunțat că urmează să se întoarcă la cariera diplomatică, fiind pregătit să facă față „unor noi provocări profesionale”.

Lilian Zamfiroiu ar urma să fie numit ambasador la Vatican, după cum au declarat pentru Mediafax, pe 9 aprilie, surse parlamentare. În prezent, ambasadorul României la Vatican este Bogdan Tătaru-Cazaban.

Surse parlamentare au declarat pe 9 aprilie, că Radu Boroianu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, ar fi în discuţii să preia conducerea Institutului Cultural Român.

Pe de altă parte, prin plecarea lui Lilian Zamfiroiu de la conducerea ICR, PSD rămâne fără reprezentant în instituţia culturală, având în vedere că Liviu Jicman a fost numit în funcţia de vicepreşedinte la propunerea PNL, iar Nagy Zoltan, la propunerea UDMR.

„Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situației actuale a I.C.R., în urma căreia am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului — în urmă cu aproape doi ani — au fost deja atinse. Instituția se plasează astăzi echidistant atât în raport cu partidele existente pe eșichierul nostru politic, cât și cu diversele curente artistice din lumea culturală românească; principalele programe au fost puse în acord cu standardele europene din domeniu și funcționează atât de bine pe cât le permit alocările bugetare; a fost reluată finanțarea revistelor românești de peste Prut, în timp ce programele dedicate românilor din afara granițelor se concentrează mai mult pe zonele unde există o nevoie reală de păstrare a identității, de cultivare a tradițiilor și de păstrare a limbii române; principalul public țintă al ICR a redevenit cel străin — fără a neglija, însă, aportul comunităților românești din străinătate la procesul de transmitere a mesajelor noastre către acest public țintă; în sfârșit, dar nu în ultimul rând, ICR se bucură în prezent de participarea la programele sale a majorității oamenilor de cultură importanți din România, care au revenit alături de o instituție eliberată de tensiuni, aflată astăzi în afara scandalurilor publice și a disputelor politice. Prin urmare, consider că misiunea pe care mi-a încredințat-o Senatul României la 25 iunie 2013 poate să ia sfârșit acum, eu urmând a mă întoarce la cariera diplomatică și fiind pregătit să fac față unor noi provocări profesionale”, se arată în cererea de demisie a lui Lilian Zamfiroiu, potrivit ICR.

În legătură cu specificul activității desfășurate de ICR pe parcursul celor aproape doi ani de mandat al său la conducerea instituției, Zamfiroiu apreciază că acesta s-a caracterizat ca „o tranziție spre normalitate, cu suișuri și coborâșuri, așa cum este și viața însăși”.

„Normalitatea și Excelența sunt obiective firești într-un parcurs managerial serios, însă lungimea drumului de la una la cealaltă depinde în mod direct de resursele alocate. Îmi doresc din tot sufletul ca, sub conducerea viitorului președinte, Institutul Cultural Român să poată atinge Excelența”, a afirmat Lilian Zamfiroiu, la despărțirea de personalul din Centrala ICR, citat în același comunicat al instituției.

Potrivit ICR, până la numirea, de către Senat, a unui nou președinte al ICR, interimatul la conducerea instituției va fi asigurat de Liviu Sebastian Jicman, vicepreședinte ICR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult