Acasa Cultura-ReligieCultura De ce ” Scrie Româneşte” ?

De ce ” Scrie Româneşte” ?

scris de Doru Dragomir
262 Afisari

Care este motivul pentru care nu am scrie corect româneşte? Să luăm ca exemplu, un început de conversaţie pe messenger. Prietenul nostru ne întreabă: ” Boona, ieshi shi tuh ku noi la film? ” , oare nu i-ar fi fost mai uşor să scrie ” Bună, ieşi şi tu cu noi la film?” ? De ce am înlocui un ” u” cu doi ” o”, sau ” ş” cu ” sh”? De ce ” tuh” şi nu ” tu” ?  

De ce " Scrie Româneşte? "

Campania De ce " Scrie Româneşte? "

Până vom afla răspnsul acestor întrebări, noi vă vom spune că acest mod de a scrie ne afectează imaginea! Scriind astfel, riscăm să fim catalogaţi ca fiind persoane inculte, fără valori, iar mesajele noastre au toate şansele să fie ignorate. 

   De ce să nu ne respectăm în primul rând pe noi? Dacă în şcoală ne-am dat silinţa să învăţăm să scriem cât mai corect, acum de ce greşim intenţionat? Unii vor spune că e ” cool”, însă nu am auzit pe nimeni să spună că incultura e „cool” . Ştim cu toţii proverbul care spune că ” Deşteptul învaţă din greselile altora, dar prostul nici dintr-a lui! ” . Noi vă propunem să învăţăm din greşelile altora, iar pe ale noastre să le îndreptăm. Astfel am luat iniţiativa creării acestei campanii. Scopul nostru este acela de a ne pune un semn de întrebare în ceea ce priveşte scrisul pe internet. Acum, dar mai ales în viitor, cele mai multe probleme le vom rezolva pe internet. Vom discuta cu persoane importante: şefi, profesori,  angajatori etc. Care va fi impresia lăsată? Scriitorul Jules Renard spunea că „stilul înseamnă obişnuinţă” şi că obişnuinţa este ” a doua natură a gandirii noastre” . Oare la noi acest fel de scris nu va deveni obişnuinţă ? Şi dacă va deveni, atunci cum rămâne cu a doua natură a gândirii noastre? Cel mai probabil va fi şi ea schilodită la fel ca scrisul.

  Finalul discursului nostru, vă aduce răspunsurile la toate întrebările de mai sus, un răspuns prietenos şi dat din inimă: ” Scrie Româneşte! ”

Campania ” Scrie Româneşte “ este un proiect la disciplina Comunicare Publică. Tema este aleasă de echipa Triangle şi este alcătuită din: Jitaru Roxana, Iriciuc Sorin şi Butnariu Nicolae.

1 comentariu

Stefan Caliga 25-05-2011 - 14:56

Probabil ca este vorba doar de dorinta imitatiei. Imitatia sau copierea fara discernamant sunt pericole reale. De obicei imitatorii sunt persoane cu un orizont cultural redus si pe cale de consecinta periculosi. Numarul lor este mare si, din nefericire, in continua crestere.
Scoala (ca Institutie!) si-a pierdut multe dintre „armele” de care dispunea odinioara. Respectul fata de actul de invatamant a scazut constant in favoarea „noilor imbogatiti” inculti si agramati care au devenit „oameni de succes”. Recenta propunere de „dublare” a productiilor cinematografice si de televiziune este o alta lovitura data invatamantului si, pe termen lung, fiintei culturale. Actuala moda a „scriiturii pe internet” trebuie combatuta viguros si imediat. Nesocotirea realitatilor deja deranjante si periculoase ne va costa enorm intr-un viitor nu foarte indepartat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult