Acasa Cultura-ReligieCultura De Ziua lui Eminescu. Băsescu: Trebuie să investim în educaţie

De Ziua lui Eminescu. Băsescu: Trebuie să investim în educaţie

scris de M.A.
93 afisari

Trebuie să investim în educaţie”, afirmă Traian Băsescu, în mesajul transmis de Ziua lui Mihai Eminescu. De asemenea, Mihai Eminescu este celebrat la Chişinău.

Eminescu

Mihai Eminescu (foto: romaniadindiaspora.ning.com)

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 162 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, în care a evidenţiat faptul că România este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, fapt pentru care este necesară investiţia în educaţie.

„România are un potenţial cultural extraordinar; este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, fapt pentru care trebuie să investim în educaţie, pentru o cultură de performanţă. Cu toate că traversăm o perioadă dificilă economic, cultura trebuie să rămână o cale privilegiată de comunicare, o punte între cei care împărtăşesc dialogul, care respectă pluralismul, diversitatea tradiţiilor şi mai ales care încurajează fidelitatea cetăţenilor faţă de naţiunea lor, pentru binele comun. Mihai Eminescu a crezut în capacitatea românilor de a fi solidari cu ţara lor. Ne despart câteva zile de momentul aniversar al Unirii Principatelor şi consider că evocarea patriotismului care animă personalitatea şi opera lui Mihai Eminescu este cu atât mai firească cu cât aceasta vine să întregească portretul european al identităţii noastre”, se arată în mesajul preşedintelui.

„Această zi dedicată Culturii Naţionale omagiază personalitatea remarcabilă a poetului Mihai Eminescu, prin a cărui întreagă creaţie limba şi cultura română au dobândit un loc de cinste în Europa şi în lume. Mai mult decât atât, Mihai Eminescu a fost, prin clarviziunea şi patriotismul său vibrant, un spectator angajat al epocii sale şi prin aceasta el reprezintă un model pentru generaţia de astăzi, pentru tinerii în care a crezut şi cărora le-a insuflat idealurile înalte ale creaţiei sale: erudiţia, autenticitatea, dorinţa de a dezvolta cultura naţională printr-un dialog fecund cu marile culturi europene”, afirmă Traian Băsescu.

Eminescu, omagiat la Chişinău

Conducerea la vârf a Republicii Moldova, politicieni, oameni de cultură şi simpli cetăţeni au marcat duminică la Chişinău împlinirea a 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, depunând flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, transmite Agerpres. La bustul poetului s-a desfăşurat şi un recital de poezie şi cântece pe versurile lui Mihai Eminescu.

Printre primii care l-au omagiat pe Eminescu a fost preşedintele parlamentului, preşedintele interimar Marian Lupu, care a remarcat că Mihai Eminescu rămâne unul dintre cei mai de vază exponenţi ai literaturii clasice. „Mihai Eminescu este cel mai mare şi va fi cel mai mare. Eminescu a fost nu numai un poet, ci şi un mare om de cultură, şi un mare cetăţean de la care avem ce învăţa”, a declarat premierul Vlad Filat. Tot ce a scris Eminescu este mai actual ca niciodată, a adăgat el.

Cea mai bună metodă de a-l celebra pe Eminescu este să vorbim şi să păstrăm limba lui Eminescu, a remarcat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca. „Dacă Roma nu ar fi existat şi dacă românii nu şi-ar fi spus dintotdeauna români, şi dacă prin urmare limba noastră nu s-ar fi chemat română, probabil că ar fi trebuit să-i spunem limba eminescă”, a declarat diplomatul român.

Data de 15 ianuarie este sărbătoarea verbului românesc, a învierii şi reînvierii simbolice a lui Eminescu în limba română, potrivit preşedintelui Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu. „Mihai Eminescu rămâne personalitatea axială a culturii române, iar pentru românii din afara graniţelor României a fost şi este emblema naţională prin care ne-am regăsit trecutul şi identitatea”, a mai declarat Arcadie Suceveanu.

Mihai Eminescu este o figură emblematică şi un blazon de nobleţe al neamului românesc. Dar întrebarea principală este ce facem cu acest noroc al nostru?”, s-a întrebat poetul Iulian Filip.

Acţiunea de pe Aleea Clasicilor a dat startul mai multor manifestări dedicate împlinirii a 162 de ani de la naşterea marelui poet. Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu‘ va organiza duminică două evenimentele la Teatrul Naţional de Operă şi Balet: expoziţia de carte pentru copii şi pictură, şi concertul ‘Dor de Eminescu’. Invitatele de onoare ale concertului sunt sopranele Claudia şi Olga Caia – descendentele lui Ion Creangă.

Luni, preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, va susţine prelegerea ‘Eminescu şi viziunea paradiziacă’. Cu această ocazie va fi inaugurată şi Expoziţia de covoare basarabene ţesute în anul 2011, în cadrul proiectului ICR Chişinău ‘Covorul basarabean – valoare de patrimoniu mondial’.

17 comentarii

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 15-01-2012 - 13:57

De Ziua lui Eminescu.TRAIAN Băsescu nu este presedintale meu !Gasesti pe GOOGAL !

BULA 15-01-2012 - 15:55

Diversiune de-a lui Basescu. Asta este pus sa ne distruga. Nu se face reforma in invatamant prin reducerea numarului de ore de matematica, de fizica si chimie si introducerea de materii la care se spun povesti (tehnologie). Ori invata copiii ceva serios, cu demonstratii si cu probleme, cu laborator si aplicatii practice, ori ne uitam pe Discovery la „Cum se face”.

BULA 15-01-2012 - 17:11

S-a creat o adevarata nebunie (o magarie) cu diplomele universitare.

Dupa „revolutie”, mai precis de cand a fost ministru la Educatie Andrei Marga, nu s-au mai dat examene de admitere si s-a marit de cateva ori numarul de locuri la facultati. N-a fost o intamplare chestia asta. Pe timpul CDR-ului (1996-2000) s-a pus in aplicare planul de demolare a industriei romanesti si nemaifacandu-se angajari de muncitori, trebuia ca tinerii absolventi de liceu sa aiba o ocupatie si o speranta de mai bine. A fost o diversiune abjecta, care a dus la degradarea ireversibila a invatamantului superior. Mai tarziu s-a venit cu sistemul Bologna, prin care facultatea s-a facut pe doua trepte (licenta + masterat), cum se facea liceul pe timpul lui Ceasca. S-a dorit sa se limiteze numarul beneficiarilor de diploma de studii superioare, pentru cei care aveau numai licenta erau socotiti cu studiile neterminate si nu puteau sa faca mare lucru dupa absolvire.

Necazul cu diplomele de aici incepe. Cei care au absolvit o facultate inainte de aplicarea sistemului Bologna, cand se intra la facultate filtrat, cu examen de admitere, si cand se facea carte mai serios, deci oricum mai bine pregatiti decat absolventii de la masterat, sunt echivalati la studii cu cei care termina acum primii trei ani (licenta).

Cunosc persoane care au facut 5 ani de facultate si un an in plus la studii aprofundate, care s-au inscris acum sa faca si masteratul (o porcarie), de teama sa nu le ia altii locul de munca. Deci au pierdut timpul in facultate pe durata a opt ani. Ca sa ce ? Sa ia un salariu de 1200 lei ?

Trebuie ca de urgenta sa se dea o lege prin care toti cei care au absolvit o facultate inainte de aparitia sistemului Bologna, cand se facea carte mai serios, sa fie echivalati la studii cu ciumele care termina acum masteratul. Asa este corect, sa nu mai fie oamenii pusi la cheltuiala cu masteratul si sa-si vada de activitatea lor.

Europeanuul 15-01-2012 - 20:59

Stim cu totii ca in urma examenelor de admitere nu se invata asa de mult, cum te lauzi. Anii se incheiau cu pachete de cafea, cartuse de tigari Marllboro, Kent, si alte pachete (tipic iepocii de aur). La Facultatile de medicina se mai inavata ceva, dar si acolo mai mult de treaca-mearga. Medicina Militara, Petrol-Gaze Ploiesti (si mai una sau doua?) formau insulele de excelenta intr-o mare de „mediocritate” a fostului sistem de educatie si formare profesionala al RSR – dupa care tinjesti. Care era pregatirea unui inginer mecanic sau a unui inginer constructor tov. Bula?

Dupa anii ’90 numarul studentilor a crescut, la fel si miza profesorilor si rectozaurilor lor (ca tot aceasi au ramas, sau nu?). Evaluarile internationale (PISA, TIMSS, PIRLS) au trimis Romania pe ultimele locuri din Europa (si din lume). Sistemul de educatie nu a reusit sa iese din tiparele anterioare anilori ’90 (legaturile cu evolutiile pietei muncii si intereselor locale si regionale de dezvoltares sint aproape inexistente).

Azi, mediul de afaceri se plange ca nu gaseste forta de munca calificata pe care sa-si intemeieze afacerile, motiv din care competitivitatea economiei romanesti sufera. Lipsa resurselor umane (prefesionale) este reflectata si la nivelul mediu al salariilor, foarte mici, precum si nivelul de trai coborit.

BULA 15-01-2012 - 21:27

Ba, tu esti beat la ora asta ? Cum nu se invata pe vremea cand se intra la facultate cu examene de admitere si prezenta la cursuri era obligatorie ? Se compara mizeria de acum cu ce era atunci ?

Discutia era pe tema echivalarii diplomelor de studii superioare, de lunga durata, cu cele de masterat. Nu e normal ca absolventii de studii superioare, de dinainte pe introducerea sistemului Bologna, sa fie echivalari cu cei de acum care au absolvit numai primii trei ani (licenta), Este tampenie curata ! Cinci ani de facultate de atunci faceau mai mult (ca pregatire) decat cinci ani de acum (licenta de 3 ani + masteratul de 2 ani) .

Europeanuul 16-01-2012 - 09:57

Mda, incepi mereu cu o fenta dina aia ieftina de politruc comunist. Examenele de admitere la facultati nu aveau nici o tangenta cu pregatirea profesionala. Pentru admiterea la o facultate de constructii era suficient un amarit de 5 (cat de mult trebuia sa inveti pentru un astfel de rezultat?) Cu un rezultat mediocru (6-7) se intra cu brio chiar la facultati de politehnica sau stiinte economice.

Numarul liceenilor care se pregateau pentru o facultate era relativ mic, marea lor majoritate (90-95%) erau „tufa de venetia“. Cei care erau admisi promovau la rindul lor ca si cainele prin apa (cu pachete, cartuse de tigari, etc, daca nu se putea altfel ). In anii dictaturii comuniste s-a format „traditia” asta nenorocita (de cumparare a examenelor) care predomina sistemul invatamintului romanesc si in zi de azi. Mostenirile persistente si nocive ale fostului sistem -al minciunii- le intalnim la fiecare pas.

P.S.
tinta sistemului ticalos era controlul total al omului, chiar si a mintii lui. Gandirea, pregatirea si educatia la nivel inalt nu a fost promovata (sistemul ticalos avea nevoie de turme de prosti).

BULA 16-01-2012 - 11:00

Ba nenorocitule, tu imi spui mie cum este invatamantul superior de acum, comparativ cu ce a fost inainte ? Pai eu lucrez de 30 de ani in invatamant, iar din ’90 in cel superior.

Cand se intra la facultate cu examen de admitere, cu o concurenta de minim sase candidati pe un loc, aveai cu cine sa stai de vorba. Nu ajungeai student la Politehnica daca nu stiai cat de cat cu ce se mananca matematica si fizica.
Acum e de groaza ! Lucram cu studenti care nu stiu nici definitia curentului electric sau cu cat este egala aria cercului, dar nu putem sa nu-i promovam pentru ca se desfiinteaza grupele si ramanem fara serviciu. Nimeni nu e dispus sa moara de foame, sau sa ajunga sa lucreze la patroni (si ce sa lucreze, sa vanda la tejghea ?). Ne prostituam si dam diplome la analfabeti. Sunt prea multe facultati si prea multe locuri finantate de la buget.

Tu nu vezi ba cretinule, ca este incorect ca absolventii de facultate de dinainte de introducerea sistemului Bologna sa fie echivalati cu cei care fac acum doar primul ciclu de studii superioare (licenta, primii trei ani de facultate) ?
In interiorul Romanie trebuie sa nu se faca diferenta intre boii care au acum masteratul si cei care au absolvit inainte invatamantul superior de lunga durata.
Sunt salariati trecuti de varsta de 40 ani, oameni cu experienta profesionala, care se tem pentru locul lor de munca, pentru ca vin ciumeti cu diploma de masterat care le sar in fata. Se pun oamenii pe drumuri, sa se inscrie la masterat (o tampenie, pentru ca ei facut facultatea intreaga), sa dea minim 2500 lei pe an taxe de scolarizare.
Cum am spus inainte, am avut fosti studenti care au facut 5 ani de fizica si un an in plus la „aprofuntate”, care acum sunt inscrisi la masterat. Adica vor avea 8 ani de facultate, ca sa predea la un liceu de unde s-a scos din programa si materia e ca de gimnaziu. Trebuie sa duduie fabricile de diplome, sa ia universiarii salarii grase.

Europeanuul 16-01-2012 - 11:36

Ioi Bula, pe ce post ziceai ca lucrezi la Universitate?

BULA 16-01-2012 - 11:52

Nu e treaba ta pe ce pot sunt eu. Important este ca lucrez acolo si stiu de un milion de ori mai bine ca tine cum e cu invatamantul superior de acum.

Esti jeg. Nu vrei sa comentezi pe tema echivalarii diplomelor. Ce zici, e normal ca un absolvent de studii superioare de lunga durata sa fie echivalat cu un pulete de acum care are doar licenta (primii 3 ani de facultate) ? Crezi ca un inginer vechi e mai slab pregatit decat un dobitoc care a absolvit acum masteratul, fara sa dea pe la cursuri si care a trecut la examene automat, ca sa ia profii salariul ?

BULA 16-01-2012 - 11:04

Nu numai ca esti jigodie, dar esti si cretin. Nu se poate discuta logic cu tine. Reciti lozinci. Ai fi fost ideal pentru munca de propagandist PCR, dar ai avut ghinionul ca a picat sistemul comunist.

BULA 15-01-2012 - 17:14

Studiile superioare de lunga durata, de dinainte de epoca Bologna, trebuie sa fie echivalate cu masteratul. Nu va mai bateti joc de oameni si nu-i mai stresati cu tot felul de nedreptati.

Camelian Propinatiu 15-01-2012 - 17:50

Prezenta domnului Patapievici la Chisinau, conferentiind despre Poetul National, când Vieru, Paunescu si Leonida Lari nu mai sunt, merita mai multa mediatizare.

Ereticul 15-01-2012 - 17:56

Calificativul – apelativul „domn” nu se potriveste cu un ji.dan ordinar ca patapievici. Mai ales ca individul este unul dintre detractorii marelui roman care a fost Eminescu.

BULA 15-01-2012 - 20:09

Acest evreu basarabean, Patapievici, care a aruncat cu rahat in Eminescu si in romani, sa se duca in ma-sa si sa se arunce intr-un closet, ca acolo i-e locul

Romanul 15-01-2012 - 20:21

Basescu sa nu intineza valorile neamului romanesc ! Jos dictatorul Traiasca Romania !

Romanul 15-01-2012 - 20:26

Jos tiranul ! Romani, iesiti in strada !

Viorica Ianc 16-01-2012 - 07:10

EMINESCU !
” Nemuritor si rece ” !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult