Decoding Dacia, prezentat la MNIR (video) | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Decoding Dacia, prezentat la MNIR (video)

Decoding Dacia, prezentat la MNIR (video)

scris de C.P.
7 afisari

Muzeul Naţional de Istorie a României a prezentat joi documentarul ‘Decoding Dacia’ (‘Descifrând moştenirea dacică’), film care explorează moştenirea Regatului dacic din perspectiva invaziei şi cuceririi romane din perioada 101 – 106 d. Hr.

Filmul începe cu imaginea Columnei lui Traian şi se termină cu imaginea replicii Columnei lui Traian care se găseşte în muzeul nostru. În versiunea extinsă a filmului au fost filmate şi obiecte, dar ceea ce se prezintă publicului este mai mult o istorie decât o prezentare de obiecte. Filmul a pornit de la dorinţa unui american de origine română de a-şi cunoaşte originile şi va fi difuzat pe TVR pe 1 decembrie‘, a declarat pentru Agerpres directorul muzeului, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Acesta este cel de-al doilea documentar din seria numită ‘România în război‘. Producţia a fost lansată în ianuarie 2011 de Nicholas Dimăncescu, fiul lui Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston. Nicholas a murit în acelaşi an, după ce a căzut de pe o stâncă în timp ce filma deasupra peşterii Cioclovina, însă familia şi colegii de la compania de film au hotărât să-i termine producţia.

Locurile sunt foarte importante pentru a înţelege istoria, pentru a înţelege civilizaţia, de ce oamenii dintr-un anume loc se comportă într-un anume fel. A vrut să vadă în ce măsură locurile în care au fost dacii în urmă cu 2000 de ani păstrează ceva din ceea ce a dat naştere civilizaţiei dacice. Deci, acelaşi relief foarte aspru, un mediu neprietenos a generat nişte oameni care trăiesc ca şi copacii cu rădăcinile în stânci. Este vorba despre ţăranii de acolo. Filmul a fost făcut în zona Sarmisegetuzei, dar şi la Blidaru, Piatra Roşie şi Drobeta Turnu Severin‘, a completat directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Documentarul a fost realizat şi cu sprijinul lui Cristian Lascu, editor-şef National Geographic România. De asemenea, la evenimentul de miercuri a fost prezentată, în holul Muzeului Naţional de Istorie a României, o expoziţie cu obiecte din patrimoniu cuprinzând tezaure dacice de aur şi argint, unelte, arme, ceramică, precum şi obiecte provenite din importurile greceşti şi romane în Dacia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult