Acasa Cultura-ReligieCultura Definiţii noi pentru “rom” şi “ţigan” în noul tiraj DEX

Definiţii noi pentru “rom” şi “ţigan” în noul tiraj DEX

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Potrivit modificărilor din noua ediţie a DEX-ului, substantivul „ţigan” nu mai este „un epitet acordat unei persoane cu apucături rele”.

Modificari in DEX (foto:ghidularadean.ro)

Conform unui comunicat al Agenţiei de Dezvoltarea Comunitară „Împreună” remis de Mediafax,  modificarea apărută în noua ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX) reprezinta un pas important către normalitate şi corectitudine. Agenţia de Dezvoltarea Comunitară „Împreună” precizează că în noul tiraj al DEX apar revizuite definiţiile a 30 de cuvinte care au legătură directă sau indirectă cu minoritatea romilor.

Cuvintele ale căror definiţie a fost astfel modificată de către Institul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române pentru a elimină identificările discrimanatorii sau tendenţioase care promovau o percepţie negativă în legătură cu comunitatea romă sunt următoarele: „balaoacheş”, „baragladină”, „bulibaşă”, „chivuţă”, „corturar”, „faraon”, „gitană”, „jude”, „laie”, „lăieţ”, „lingurar”, „puradel”, „rom”, „rudar”, „sălaş”, „ţigan”, „ţigănaş”, „ţigănatic”, „ţigăncuşă”, „ţigăncuţă”, „ţigăneală”, „ţigănel”, „ţigănesc”, „ţigăneşte”, „ţigănie”, „ţigănime”, „ţigănos”, „ţigănuş”, „ursar”. Astfel, potrivit noului tiraj, definiţia cuvântului „rom” este: „termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic originar din India şi răspândit mai ales în Sudul şi Estul Europei, înlocuind denumirea de ţigan, considerată peiorativă”

Potrivit Agenţiei „Împreună”, în trei ediţii ale DEX, definiţia substantivului „ţigan” conţinea explicaţia „epitet dat unei persoane cu apucături rele”. Astfel, în 2011, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Asociaţia Rromilor „Egalitate de Şanse” Tulcea şi Asociaţia ACCEPT au înaintat o plângere către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, îndreptată împotriva Academiei Române şi Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.

Problema pusă de Agenţie era a sensurilor care erau atribuite cuvintelor pe axa rom-ţigan, îndeosebi a nespecificării exprese a caracterului peiorativ a unor conotaţii, când acest lucru se impunea precum era cazul definiţiei cuvântului „ţigan”. Organizaţiile solicitau sancţionarea instituţiei subordonate Academiei Române, responsabile pentru elaborarea în cadrul Sectorului de lexicologie şi lexicografie a DEX, precum şi pentru revizuirea periodică a acestuia.

2 comentarii

Niku Lae 28-04-2012 - 06:43

Totusi, imi pare ca Academia si-a depasit imputernicirile si a modificat definitiile. Ar putut in cel mai bun caz sa le COMPLETEZE. Mai exista si o dispozitie de pe timpul premerului Nastase de a se scrie cuvintul ROM cu doi de RR RRom, dupa ce tihagii au mancat lebedele de la Viena. Limba si Istoria nu trebuie sa fie un targ cu minoritatile pentru a le satisface unele ambitii. De asemenea nu sunt de acord cum procedeaza unii ca scomba monumentele sau denumirile strazilor. Astfel am ajuns ca nimnei nu mai stie multe despre dacii strabuni. Ce ar f fost daca nu exista Columna lui Traian ????

TOM Cc 28-04-2012 - 08:49

TIGANII sunt TIGANI cat va fi viata pe pamant ! Aceleasi apucaturi rele le au si le vor avea inca 1000 de ani

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult