Șefa interimară a Știrilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, și-a prezentat luni demisia, după ce televiziunea publică nu a prezentat tragedia de la club Colectiv în regim de „breaking news”.
Aceasta a declarat că vineri noaptea, când a avut loc incendiul de la club Colectiv, nu era de serviciu. Deși reporterii postului public au fost pe teren, la locul tragediei, materialele acestora nu au fost difuzate în regim de „breaking news”.
„Redacția a fost aici… deci oamenii au fost. Reporteri au fost, editori au fost, producători au fost… emisia s-ar fi putut da, dacă exista o procedură care să funcționeze, cea de ‘Breaking News’, dacă era aprobată… pentru că ea există, dar nu e aprobată, … dacă exista o decizie chiar și de la șefii ierarhici superiori, care ar fi putut să spună ‘intrați'”, a precizat ea.
Raluca Brumariu a spus că își dă demisia ca semn al asumării situației. „Până la urmă eu îmi asum această vină, pentru că oamenii care au lucrat și lucrează cu mine nu au nicio vină. Ei au fost pe teren, au fost din primele minute ale tragediei, au filmat, au făcut materialele și, din păcate, nu au putut să și le vadă pe post până la ora șapte”, a explicat aceasta.
Raluca Stroe Brumariu a spus că, probabil, în lipsa unei proceduri fixe, „nu și-a asumat nimeni responsabilitatea” de intrare în „breaking news”, vineri seara, în timpul tragediei de la club Colectiv.
„Cred că, neexistând o procedură, nu și-a asumat nimeni responsabilitatea. Cred eu, nu știu. Eu atâta știu, că eu nu am fost acolo”, a adăugat ea.
Raluca Brumariu a arătat că a trimis luni demisia semnată la Cabinetul directorului general al TVR.
Într-un comunicat de presa, conducerea TVR prezintă scuze publice pentru faptul că nu au relatat, că a tratat subiectul “insuficient și neprofesionist” și sugerează că altfel ar fi stat lucrurile dacă exista un canal dedicat știrilor.
“Actuala conducere TVR îşi exprimă poziţia privind necesitatea ca unul dintre canalele SRTv să se transforme în canal de ştiri cu personal care să lucreze în regim de ştiri, cu dotări şi abilităţi necesare, astfel încât să răspundă în orice moment interesului public”, se arată într-un comunicat de presă al televiziunii publice. Postul public a avut un canal de știri – TVR news – care a fost închis însă în această vară. Înainte de TVR News, a mai existat un canal public de știri – TVR Info – închis la rândul lui din rațiuni financiare.
Pe licența lui a fost realuat câteva luni mai târziu TVR News. TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, “insuficient şi neprofesionist”, tragedia din noaptea de vineri, de la momentul în care s-au petrecut faptele şi până sâmbătă, la 7 dimineaţa, când a fost difuzat primul jurnal de ştiri. “Explicaţiile sau motivele de orice fel pălesc în faţa obligaţiei noastre faţă de public. Măsurile luate şi modificările organizatorice, vă garantăm, ne vor apropia din ce în ce mai mult de televiziunea publică de care România are nevoie şi pe care nu a avut-o de ani de zile”, se arată în comunicatul de presă semnat de Irina Radu, director general interimar al Televiziunii Române. În comunicatul de presă se mai spune că începând de astăzi, “TVR va putea acoperi tehnic şi editorial în cel mai scurt timp posibil evenimentele de interes public major”. “O procedură internă de tranziţie este aprobată începând de astăzi până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie”, se mai arată în comunicatul de presă.
Comunicatul TVR anunță oficial demisia șefei știrilor, Raluca Stroe Brumariu, și a directorului interimar de programe, Gabriel Gherghescu. “Ca urmare a reacţiei întârziate pe care TVR a avut-o în cazul relatării tragediei petrecute în Bucureşti în noaptea de vineri spre sâmbătă 30/31 octombrie, directorul Departamentului Ştiri şi directorul interimar de Programe şi-au înaintat demisia, alte decizii urmând să fie luate în zilele următoare”, se mai spune în comunicat. La finalul lunii iulie 2015, postul TVR News și-a încetat emisia ca urmare a unei hotărâri a Consiliului de Administrație al SRTv,