Acasa Cultura-ReligieCultura Depozit de materiale arheologice vechi de pana la 11 milioane de ani, descoperit in judetul Vaslui

Depozit de materiale arheologice vechi de pana la 11 milioane de ani, descoperit in judetul Vaslui

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Un depozit de materiale arheologice vechi de pana la 11 milioane de ani a fost descoperit de specialisti in zona de sud a judetului Vaslui, dupa ce, in urma cu o saptamana, un localnic din Falciu a scos din apa unui parau un os provenind de la stramosul rinocerului.


Considerat una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Romania, depozitul din albia paraului Prutet este structurat pe mai multe perioade arheologice, continand de la fosile de animale preistorice, de acum 11 milioane de ani, pana la ceramica foarte rara, din perioada evului mediu. Cercetarile in zona au fost incepute in urma cu o saptamana, de catre specialistii Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, dupa ce un localnic, aflat la pescuit, a scos din apa un os de animal preistoric. Initial, cercetatorii au spus ca vechimea fragmentelor osoase ar fi de aproximativ patru milioane de ani, insa, ulterior, s-a constatat ca acestea au o vechime de 10-11 milioane de ani. „Este o descoperire importanta pentru Romania, care aduce, in sfarsit, noutati in domeniul arheologiei. Pe o deschidere de 11 metri in malul paraului, avem o succesiune de depozite, structurate pe perioade arheologice, de la acele fosile ale stramosului rinocerului de acum 10-11 milioane de ani in partea de jos, cu osemintele unui mamut si a unui rinocer de acum 20-30.000 de ani in partea de mijloc, pana la fragmente de ceramica din secolele XII-XIII, in partea de sus. Din fericire, situl are potential arheologic si ar fi pacat sa nu fie continuate cercetarile”, a declarat, marti, pentru corespondentul Mediafax profesor doctor Vlad Codrea, din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” Cluj. Potrivit sursei citate, cercetarile arheologice in zona sunt ingreunate de nivelul ridicat al raului Prutet, insa acestea vor fi continuate in saptamanile urmatoare.

0 comentariu

Hasbe 10-06-2010 - 13:39

Daca ce vad eu in poza e figura judecatorului, atunci halal sa ne fie! Daca l-as intalni noaptea pe strada, m-as feri din calea lui! Astia judeca?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult