Acasa Cultura-ReligieCultura DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

scris de C.P.
249 Afisari

*La 11 octombrie, o proiecţie specială a filmului „Moromeţii 3”, în prezenţa regizorului Stere Gulea, a actorului Alex Călin şi a producătoarei Oana Giurgiu, are loc la Slatina, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.
”Iniţial, filmul era programat pentru ora 19.00, dar cererea a fost atât de mare, încât organizatorii au decis să mai introducă o proiecţie la ora 16.30. Este o redeschidere a cinematografului către public, după ce acesta a fost închis aproape cinci ani (…)”, a declarat Primarul municipiului, Mario De Mezzo, pentru Radio Oltenia.

Sinopsisul filmului, publicat pe https://transilvaniafilm.ro/, aduce câteva indicii asupra derulării evenimentelor: anul 1954, în care Niculae Moromete este pus în faţa unor alegeri dificile. Iubirea sa tumultoasă cu Vera, o femeie măritată, ajunge într-un moment critic atunci când Niculae nu suportă ideea de a o împărţi, iar Vera nu se poate decide. Zdruncinat în propriile convingeri politice, Niculae se confruntă şi cu lipsa de încredere în breasla literară, influenţată tot mai mult de virajele ideologice din epocă. În mijlocul acestui haos, o tânără poetă, Aurora, se insinuează în viaţa lui şi îi oferă, cu ingenuitate, o cale de ieşire din dilemele profesionale şi personale, inspirându-l să publice romanul Moromeţii.

Din distribuţie fac parte: Alex Călin, Olimpia Melinte, Mara Bugarin, Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Laurenţiu Bănescu, Toma Cuzin, Dorina Chiriac, potrivit sursei citate.

*La 11 octombrie, de la ora 18.00 are loc în Rotonda Ateneului lansarea volumului „Musica Ricercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare” de Gabriel Bebeşelea, publicat de Editura Humanitas, în prezenţa autorului şi a directorului editurii, Gabriel Liiceanu, care vor susţine un dialog cu public în prefaţa Concertului simfonic ”Între joc şi mister”, ce îl are ca solist pe pianistul Bruce Liu, de la ora 19.00.

Dirijorul concertului este chiar autorul volumului, Gabriel Bebeşelea, dirijor principal al Filarmonicii George Enescu.

Programul concertului cuprinde: ”Pastorale-Fantaisie”, de George Enescu, ”Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian şi orchestră, op. 11”, de Frederic Chopin, ”Ucenicul vrăjitor”, de Paul Dukas şi ”Poemul extazului, op. 54”, de Aleksandr Scriabin, potrivit https://www.fge.org.ro/.

Bruce Liu face parte dintre revelaţiile generaţiei sale de pianişti. A câştigat, în 2021, cea mai recentă ediţie a prestigiosului Concurs Internaţional Frederic Chopin, interpretările sale din concurs fiind curând lansate pe disc şi apreciate cu distincţiile Critics’ Choice, Editor’s Choice, Best Classical Albums of 2021 din partea Gramophone Magazine, potrivit sursei citate.

*În perioada 11-13 octombrie, Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, ajuns la ediţia a 10-a, are loc la Sfântu Gheorghe.

Având o temă nouă în fiecare an, în această ediţie evenimentul va lua pulsul întâlnirii dintre soluţiile atemporale, low-tech şi lumea high-tech a secolului XXI prin teatru, literatură, muzică şi experienţe comunitare, potrivit https://www.pulzart.ro/. Ediţia din acest an cuprinde un program de spectacole şi lucrări realizate de artişti din Spania, Franţa, Polonia, Ungaria şi România.

Klawo, considerată una dintre cele mai promiţătoare trupe noi de pe scena muzicală poloneză, susţine pe 12 octombrie, la ora 21.00, un concert de jazz cu influenţe electronice, la Studioul de dans Haromszek. De la ora 23.00, Alizarina va anima atmosfera cu mixuri de la pupitrul de DJ alături de melodiile clarinetului său.

Instalaţia sonoră din parcul Elisabeta (pe scena de piatră în caz de vreme nefavorabilă), va fi accesibilă la fiecare 15 minute sâmbătă între orele 15.00 şi 17.00 şi duminică între orele 12.00 şi 15.00. Frecvenţele mixate în timp real din experienţa Phonexoscope vor putea fi ascultate prin intermediul căştilor.

Iubitorii de viniluri îşi pot alege cele mai noi completări pentru colecţiile lor la Vinyl Fair şi se pot distra dansând pe ritmurile lui kub_beat şi tengrila eXistenZ – un tribut adus lui David Cronenberg la Vinyl Party-ul de vineri, 11 octombrie, de la ora 22.00. La pulzParty-ul de sâmbătă seară va participa şi Infragandhi din Budapesta, în timp ce artiştii locali vor fi reprezentaţi de Bocsardi Magor cu solo live act-ul său şi de grupul electro-acustic Prezeng. Târgul de viniluri şi programele muzicale nocturne vor fi găzduite de Babel Kiskultur (str. Ciucului, nr. 21).

Pe 12 octombrie, de la ora 19.30, Insectotropics, o companie revoluţionară de arte performative şi vizuale din Barcelona, va prezenta Orpheus, un spectacol care îmbină teatrul, video, muzica şi artele vizuale într-o experienţă inovatoare şi multidisciplinară.

Actorii locali – Gollner Boroka, Derzsi Dezso, Konya Uto Bence, Palffy Tibor – vor prezenta un experiment teatral marca Teatrum intitulat P!Ng!, pe 12 octombrie la ora 17.00.

Invitatul literar al celei de-a 10-a ediţii este poetul Dan Sociu, care, alături de performerul Victor Nicolae Ciobanu, va susţine un spectacol de poezie contemporană şi muzică experimentală, intitulat „Lumină intermediară”, pe 11 octombrie, de la ora 19.30.

Festivalul de arte contemporane pulzArt este organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Teatrul Andrei Mureşanu şi Asociaţia Culturală şi de Tineret Prospero, conform sursei citate.

*La 11 octombrie, la Râmnicu Vâlcea, are loc deschiderea Expoziţiei multimedia „IdentitAR feminin”, de la ora 10.00, care va putea fi vizitată până pe 28 octombrie.

Iubitorii de artă au astfel ocazia să descopere şi pe telefonul mobil diferitele faţete ale identităţii feminine, într-o colecţie de personaje feminine create cu ajutorul realităţii augmentate, au anunţat reprezentanţii Teatrului ”Anton Pann’, gazda acestui eveniment, potrivit https://www.radiooltenia.ro/.

Pe 15 octombrie, de la ora 17.00, tot în cadrul proiectului IdentitAR, pe scena teatrului din Râmnicu Vâlcea va fi prezentat în premieră absolută spectacolul-lectură ”Alaska”, de Elise Wilk (Elize Vilk), în interpretarea actriţelor Szasz (Sas) Reka şi Bianca Cuculici.

* Pe 12 şi 13 octombrie, conacul boieresc Zăgujeni, din judeţul Caraş-Severin, găzduieşte prima ediţie a Festivalului de arte şi bucurii „Zestrea”, un eveniment care deschide calea redării acestui loc comunităţii din zonă şi transformării lui într-un centru cultural şi educaţional relevant în regiune.

Iubitorii de artă şi frumos sunt invitaţi la o întâlnire cu meşteşuguri şi îndeletniciri vechi asumate de meşteri populari şi artizani din întreaga ţară, să participe la o expoziţie în aer liber de obiecte făurite din lemn, lut sau pănuşi, dar şi de adevărate minunăţii cusute cu migală sau de icoane pictate pe sticlă cu multă inspiraţie şi har, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatori.

Meşterii populari şi artizanii prezenţi la festival mărturisesc că au învăţat arta sau meşteşugul de la părinţii sau bunicii lor, parte a unei moşteniri care s-a transmis şi îmbogăţit de la o generaţie la alta.

Astfel, pentru prima dată, după 80 de ani, Conacul din localitatea Zăgujeni îşi redeschide porţile pentru ”Zestrea – Festival de arte şi bucurii”, potrivit paginii Facebook a evenimentului, aducând expoziţii de fotografii şi costume populare din Banat; ateliere pentru copii; tabără dacă şi romană cu ateliere specifice; târg de designeri, artizani şi anticari; concerte live şi festival culinar cu produse tradiţionale şi gourmet.

*La 13 octombrie, Phoenix prezintă în premieră proiectul SymPhoenix, alături de pianista Monica Florescu şi de Orchestra „Piano Rocks„, condusă de dirijorul Remus Grama, într-un concert „In memoriam Nicu Covaci”, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu, cu începere de la ora 19.00.

Prima parte a serii va fi rezervată, ca în fiecare an, adaptărilor inedite ale unor piese rock din repertoriul internaţional, în interpretarea pianistei Monica Florescu, alături de care se vor afla cvartetul 4Tune! din Braşov şi percuţionistul Radu Goagăş, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

O expoziţie cu fotografii din ediţiile precedente ale proiectului, intitulată ”Vin şi Ascult. Piano Rocks”, a fost montată în Piaţa Mare, în perioada 13 septembrie – 13 octombrie.

Piano Rocks este un proiect 100% sibian lansat în 2014, fiind cofinanţat de către Primăria Municipiului Sibiu şi sprijinit de Consulatul Republicii Federale Germania în Sibiu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult