Acasa Cultura-ReligieCultura DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

scris de Z.V.
196 Afisari

*’Ziua Solidarității Româno-Poloneze’ este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția ‘România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României’, o colaborare a muzeelor românești cu cele poloneze, anunță https://www.mnir.ro/.

La 3 martie 1921, au fost semnate, la București, ‘Convenția de alianță defensivă între România și Polonia’ și ‘Convenția militară între România și Polonia’, întărind prietenia și colaborarea dintre cele două țări. După mai bine de un secol de la acest eveniment istoric, Seimul Polonez și Parlamentul României au instituit ‘Ziua Solidarității Româno-Poloneze’, care se aniversează anual la 3 martie.


 

Sursa foto: mnir.ro 


Cu această ocazie, în acest an, Muzeul Național de Istorie a României organizează tururile ghidate în cadrul expoziției amintite, ca parte a Sezonului Cultural România-Polonia, cu sprijinul Muzeului Jozef Pilsudski din Sulejowek, Polonia, Institutului Cultural Român, Muzeului Militar Național ‘Regele Ferdinand I’, Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeului Național Peleș, Institutului Polonez din București, Colecției Daniel-Cosmin Obreja și Colecției George Trohani. Tururile ghidate vor fi susținute de către dr. Cristina Păiușan și Roxana Pătrașcu, curatori ai expoziției, în zilele de vineri, 21 și miercuri, 26 februarie 2025, la ora 15:00.

Expoziția ‘România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României’ este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la 10 martie 2025 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00, potrivit sursei amintite.
***

*”Mineralia Cluj -Napoca – Cristale de mărțișor” – expoziție de cristale, podoabe din pietre naturale, minerale, ornamente, mărțișoare – are loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei între 21 și 23 februarie.

”Mineralia” aduce între obiectele expuse jaspul, o piatră comună devenită piatră de podoabă. Jaspul este o silice (SiO2) cu structură microcristalină cu numeroase elemente chimice incluse. Are duritate medie, este opac (netransparent), cu un luciu sticlos și o spărtură neregulată. Se presupune că denumirea de ‘jasp’ ar fi de origine egipteană sau persană (yashp), potrivit https://www.muzeul-etnografic.ro/.

Sursa foto: Muzeul Etnografic al Transilvaniei/Facebook


Pe măsura descoperirii a numeroase zăcăminte peste tot în lume, varietățile de jasp au intrat în lumea pietrelor de podoabă cu denumiri pe cât de creative pe atât de reprezentative pentru culorile sau structurile sale. Deși este o piatră relativ comună, datorită frumuseții și diversității sale, jaspul și-a găsit un loc important și binemeritat în lumea bijuteriilor, fiind folosit astăzi la scară largă în fabricarea de podoabe și obiecte decorative, exemplifică sursa citată.
***

*Un program special dedicat tradiționalei sărbători de Dragobete va fi prezentat, în perioada 22-24 februarie, la Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’. Păstrând tradiția, Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’, invită publicul la Dragobete, numit și Cap-de-Primăvară, sărbătoarea împăcării și reînnoirii întregii firi, în perioada 22 – 24 februarie 2025.

Pe aleile satului, vizitatorii se pot bucura de cântec, joc și voie bună, produse tradiționale și creații alese ale meșterilor populari. De asemenea, pot afla despre descântece de Dragobete, credințe străvechi și povești despre fiul Babei-Dochia, nuntirea păsărilor și vremea înfrățitului, potrivit paginii https://muzeul-satului.ro/.

Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO


Pe 23 februarie, de la ora 12.00, începe un spectacol la care participă artiști din registrul muzicii populare, reprezentând diferite zone ale țării și nu numai – Raluca Diaconu – Prahova, Andrada Jivan – Gorj, Ion Drăgan – Gorj, Florin Pârlan – Teleorman, Nicu Mâță – Republica Moldova, alături de Ansamblul folcloric Perinița din Otopeni.

Cei mai talentați vizitatori vor putea lua parte la un concurs al poeziei de dragoste, iar iubitorii muzicii folk se vor bucura de un recital susținut de cantautorul Dan Vasilescu.

Programul târgului este: 22 – 24 februarie, interval orar 9.00 – 17.00, iar programul spectacolului – 23 februarie, 12.00 – 15.00, conform sursei citate.

***

*La 23 februarie începe Classix Festival, un eveniment internațional, independent, desfășurat la Iași, ce redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității, și o adaptează la publicul contemporan. Încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorul noilor tehnologii și al artelor de tip new media, potrivit https://classixfestival.ro/.

La ediția din 2025, ce se desfășoară în perioada 23 februarie – 2 martie, Classix revine cu un nou concept: ”Revelații!” – o direcție artistică ce își are rădăcinile în momentele de claritate profundă, inspirație bruscă și descoperiri neașteptate. Dacă în edițiile trecute conceptul a fost orientat spre descoperirea dorințelor noastre (2024), metamorfoze (2023) sau instinctul primar al muzicii (2022), ”fiecare având în prim-plan un aplomb și un efect individual”, ‘Revelația’ își propune să atragă un public nou și divers, provocând audiența spre descoperirea colectivă prin intermediul muzicii, expune sursa citată.

Sursa foto: Classix/Facebook


Programul celei de-a șasea ediții Classix Festival este alcătuit din nouă concerte organizate în cele opt zile de desfășurare, în locații emblematice ale orașului Iași, precum Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’, Teatrul Național ‘Vasile Alecsandri’, Catedrala Romano – Catolică Iași.

”In Reverentia”, concertul de deschidere devenit tradiție, va avea loc la Catedrala Romano-Catolică ‘Sfânta Fecioară Maria, Regină’ din Iași, pe 23 februarie, începând cu orele 19:30. Cvartetul Arcadia și violoncelistul Octavian Lup vor interpreta un program alcătuit din lucrări semnate de Liszt, Beethoven și Schubert, anunță site-ul evenimentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS