Acasa Cultura-ReligieCultura DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

scris de A.P.
194 Afisari

*Musicalul ‘Monsieur Aznavour – Povestea unei legende nemuritoare’, în regia lui Mehdi Idir și Grand Corps Malade, un omagiu adus marelui Charles Aznavour, intră, începând de vineri, 21 martie, în cinematografele din țară.

‘Monsieur Aznavour’ nu este doar un film, ci o experiență care te poartă în ritmul unei legende. De la marile scene ale lumii la momentele de îndoială și reușită, de la prietenia cu Edith Piaf la milioanele de fani care i-au fredonat versurile, Aznavour și-a transformat viața într-o partitură memorabilă. O poveste despre curaj, talent și o pasiune de neoprit, spusă prin melodiile care au marcat generații.

‘Monsieur Aznavour’ este distribuit de Independența Film, iar programul proiecțiilor poate fi accesat pe https://www.independentafilm.ro/project/aznavour/.

*Cea de-a patra ediție a evenimentului ”Zilele Filmului Maghiar la Brașov” se va desfășura între 21 și 23 martie 2025.

Cele mai noi producții din cinematografia maghiară, filme premiate la festivaluri internaționale și comedii de succes se află în programul evenimentului, organizat de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în colaborare cu Asociația Culturală Secvențe și Egyesulet a Barcasagi Magyarsagert (Asociația pentru Maghiarii din Țara Bârsei), potrivit unui comunicat remis Agerpres.

În programul festivalului au fost incluse cele mai de succes filme maghiare din 2024: documentarul de animație ”Blue Pelikan” (Kek Pelikan), al lui Csaki Laszlo, care, tot în 2024, la Festivalul Internațional de Filme de Animație Animest din București, a câștigat două premii: Cel mai bun film de lungmetraj și Premiul juriului adolescenților; ”Punctul negru” (Fekete pont), regizat de Szimler Balint, care anul trecut la festivalul de la Locarno a primit Premiul pentru cel mai bun regizor, iar actrița Meszoly Anna, care joacă rolul principal, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță; ”Cădere liberă” (Magasmentes), drama regizată de Fesos Andras, ce îl are ca protagonist pe actorul român Bogdan Dumitrache.

Programul cuprinde și comedii, precum: ”Ricoșeu” (Lepattano), cel mai nou film al regizorului Vekes Csaba, ce îl are într-un rol secundar pe actorul Patrick Duffy; ”Diseară vom ucide” (Ma este gyilkolunk), regizat de Fazakas Peter; ”Am scris întâmplător o carte” (Veletlenul irtam egy konyvet), comedie de familie în regia lui Lakos Nora, care și în momentul de față rulează cu succes în cinematografele din Ungaria și care la festivalul internațional de film din Estonia – Tallinn Black Nights – a câștigat Premiul pentru cel mai bun film.

Copiii sunt așteptați să vizioneze animația cu păpuși ”Aventurile Veveriței Mishi” (Misi Mokus kalandjai), în regia lui Foky Otto.

Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Apollonia, Cinematograful Modern (Brașov, Bd. Griviței nr. 65). Filmele vor fi subtitrate în limba română. Intrarea la proiecții este liberă cu înregistrare în prealabil, potrivit detaliilor publicate pe pagina https://culture.hu/ro/bucuresti/evenimente/zilele-filmului-maghiar-la-brasov-4.

*Pe 22 martie, peste 17.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan, în România și Republica Moldova, și vor marca ‘Ora Pământului’ prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, pentru a transmite un mesaj de solidaritate și armonie cu Pământul, anunță https://www.cantusmundi.com/.

Desfășurat în intervalul orar 20.30-21.30, programul include evenimente în fiecare dintre cele 41 de județe ale țării și în municipiul București, dar și în Republica Moldova.

Sursa foto: Cantus Mundi Romania/Facebook


La ora 20.30, aparatele electrice vor fi deconectate, lumina va fi stinsă pentru o oră, iar copiii, alături de dirijori și profesori de muzică, părinții și prietenii lor, vor cânta în spații publice, școli, parcuri, piețe și grădini, pentru sănătatea pământului și a mediului, precum și împotriva risipei care afectează planeta.

În premieră absolută, anul acesta muzica va fi accesibilă și copiilor cu deficiențe de auz, prin traducerea versurilor în limbajul semnelor, realizată de Fundația CODA Farmecul Tăcerii, au transmis organizatorii.

”Anul acesta, practic, întreaga Românie cântă la unison pentru o lume mai bună. În plus, ne bucură enorm implicarea corurilor din Republica Moldova, care împărtășesc valori comune cu noi, dar și dragostea pentru cântul coral. Vă așteptăm alături de noi în seara zilei de 22 martie!’ – a declarat Leila Popovici, directorul Programului Național Cantus Mundi.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin implicarea membrilor Corului Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin”, evidențiază sursa citată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult