*Prima ediţie a evenimentului Network – Întâlnirea Şcolilor de Teatru din Europa are loc la Timişoara, în perioada 10-16 noiembrie, fiind parte a programului cultural Sunlight Theatre.
Evenimentul reuneşte şapte şcoli de teatru europene şi cuprinde prezentări de spectacole, dezbateri, ateliere, spectacole-lectură în licee din Timişoara, conferinţe şi un performance comun. Obiectivul central este crearea unui dialog cultural autentic între comunităţile şcolilor de teatru europene. Evenimentul oferă un spaţiu de întâlnire pentru profesori de teatru, specialişti, critici, directori de teatru, actori consacraţi şi regizori şi invită totodată publicul din Timişoara la spectacol.
La această ediţie inaugurală participă: Academia Naţională de Artă Dramatică „Aleksander Zelwerowicz” din Varşovia, Polonia; Facultatea de Muzică şi Teatru din Hanovra, Germania; Academia de Artele Spectacolului Baden-Wurttemberg din Ludwigsburg, Germania; Facultatea de Teatru a Universităţii Metropolitan din Manchester, Marea Britanie; Universitatea Privată de Muzică şi Artă a Oraşului Viena, Austria; Conservatorul Regal al Scoţiei din Glasgow, Marea Britanie. Acestea vor prezenta spectacolele alese în urma unei selecţii efectuate de echipa curatorială a evenimentului – Alina Mazilu şi Florin Vidamski. La spectacolele invitate se adaugă producţia realizată într-un spaţiu neconvenţional de Specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană a Facultăţii de Muzică şi Teatru (UVT), pornind de la textul lui Peter Handke „Ora la care nu ştiam unii de alţii”, în regia lui Florin Vidamski.
Totodată, pe parcursul întâlnirii de la Timişoara, studenţii participanţi sunt invitaţi să fie parte dintr-un proiect de co-creaţie – o instalaţie umană, un performance care va fi prezentat în ultima zi a întâlnirii teatrale, în Sala Archa din campusul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT). Conceptul acestui eveniment inedit de artă performativă este semnat de Diana Katharina şi Kinga Otvos.
În deschiderea Network – Întâlnirea Şcolilor de Teatru din Europa la Timişoara, invitatul special al acestui an este Yves Marc – autor, actor, regizor, pedagog, recunoscut la nivel european, ce propune publicului spectacolul-conferinţă „Public: Mode D’Emploi?”, creat în iunie 2023 de Compagnie Yves MARC – Theâtre du Mouvement, în colaborare cu Theâtre Victor Hugo de Bagneux, Association Ouest Rox Mirande, Pole culturel Eauze pentru Festivalul de Mirande (Gers, Franţa).
În cadrul secţiunii Network & Growth vor fi invitate trei personalităţi artistice, care vor susţine conferinţe pe teme transdisciplinare: Laszlo Zsolt Bordos – LIGHT DRAWN SPACES. Multimedialitatea în artele performative – 3D mapping – architectural video; Adrian Damian – BODY. SPACE. TIME. Spaţii scenografice în artele performative, instalaţii multimediale şi folosirea noilor tehnologii ca formă de expresie artistică; Dominik Strycharski – MUSIC HAS NO LIMITS. Proiect solo multi-dimensional, care combină muzica contemporană cu performance şi electro-ambient.
„Căutări estetice în şcolile de teatru pe ruta Europa de Est – Europa de Vest”/ „Facultăţile de teatru, încotro?”/ „Teatrul de stat vs. teatrul independent” – sunt temele celor trei dezbateri care vor fi moderate de criticul de teatru Daniela Şilindean.
Evenimentul include şi patru ateliere destinate studenţilor şi elevilor participanţi la întâlnirea teatrală. De asemenea, vor fi realizate şase spectacole-lectură bazate pe texte contemporane, selecţionate de reputatul teatrolog Reka Dunkler, din dramaturgia ţărilor de provenienţă a şcolilor de teatru invitate.
Network – Întâlnirea Şcolilor de Teatru din Europa la Timişoara este organizat de Fundaţia Culturală Artmedia şi Universitatea de Vest Timişoara prin Facultatea de Muzică şi Teatru – specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană, potrivit https://timisoara2023.eu/.
*La 10 noiembrie începe, la Sibiu, Festivalul cultural maghiar Ars HUNGARICA, care se va desfăşura până la 19 noiembrie.
Festivalul Ars HUNGARICA reprezintă un eveniment important pentru regiunea Transilvaniei, dar şi la nivel internaţional, având ca scop consolidarea socială şi culturală a comunităţii maghiare din regiune, la graniţa Bazinului Carpatic, notează site-ul Asociaţiei Maghiarilor din Sibiu, https://szeben.ro.
Seria de evenimente debutează vineri, 10 noiembrie, la ora 12:00, cu vernisajul expoziţiei „Artişti maghiari din colecţia de artă contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal”, în cadrul căreia vor fi expuse peste 70 de opere de artă, printre care lucrări de Incze Ferenc, Borsos Miklos, Bodor Maria, Nagy Imre, Kos Andras, Gyenge Imre, Orth Istvan şi Strebeli Robert.
De la ora 19:00, deschiderea oficială va fi urmată de un concert susţinut de formaţia Attacca World Music & Balogh Kalman din Ungaria, intitulat Bihar.
Sâmbătă, 11 noiembrie, după un tur ghidat cu Eniko Balazs, la ora 17:00 este vernisată expoziţia „Păpuşi” de Szegedi Alice Torella, o artistă din Sibiu care trăieşte la Budapesta. De la ora 18:00, începe proiecţia a documentarului româno-maghiar „Petofi în Transilvania”, al regizoarei Maksay Agnes, în prezenţa întregii echipe care a realizat filmul. La petrecerea de sâmbătă seara vor avea loc concertele trupelor Szeder şi Gobe din Budapesta, de la ora 20:00, în Chivniţă (subsolul Filarmonicii din Sibiu), anunţă sursa citată.
Duminică, 12 noiembrie, după expoziţia artistei din Bucureşti, Monika Pădureţ, de la Galeria Bisericii Reformate, la Turnul Sfatului, de la ora 18:00, Magdo Istvan va prezenta fotografiile artistului Nagy Botond din Târgu Mureş. Primul weekend al festivalului se va încheia cu o seară dedicată artistei Benedekffy Katalin. Evenimentul intitulat „Egy csipetnyi Erdely” începe de la ora 19:00 şi include o lansare de carte, discuţii, o proiecţie de film, un spectacol de muzică vocală şi o degustare de arome transilvănene în centrul oraşului, la Sala Oglinzilor, potrivit organizatorilor.
*Spectacolul „A fi sau a nu fi” de Nick Whitby, în regia lui Vlad Massaci, este prezentat în premieră pe 11 noiembrie, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie din Bucureşti, de la ora 19.00.
Textul spectacolului a fost scris după filmul lui Ernst Lubitsch, scenariul de Edwin Justus Mayer şi Melchior Lengyel, iar traducerea este semnată Vlad Massaci. Durata sa este de 2 ore şi 15 minute.
„Deşi povestea din piesă se întâmplă în al doilea război mondial, în Polonia, cred că nu e greu nimănui să vadă paralelismul cu prezentul. Dar acest spectacol nu e despre război, nu e despre violenţă ci, din contră, e despre candoare, curaj, imaginaţie şi inteligenţă. Adică despre a fi om. E o declaraţie de dragoste pentru teatru şi făcătorii de teatru începând cu actorii şi ajungând la maşinişti şi cabiniere. E un spectacol despre forţa iluziei, despre joaca cu convenţia teatrală care ne leagă pe noi, cei de pe scenă, de ei, cei din sală; despre magia teatrului. E şi o uşă deschisă spre măruntaiele Teatrului, acolo unde locuiesc nişte oameni cu aparenţă de normalitate numiţi actori, roşi de vanitate, înălţaţi de generozitate. ‘A fi sau a nu fi’ (‘To Be or Not to Be’) al lui Nick Whitby e o adaptare a unui film celebru din 1942 al marelui regizor evreu-german, refugiat din calea naziştilor la Hollywood, Ernst Lubitsch. E o comedie despre umanitatea din noi, despre curaj, despre talent şi despre miza actorului atunci când se dezvăluie spectatorului. La final spectatorul îşi va pune, sper, aceeaşi întrebare hamletiană: a fi sau a nu fi (om)? Aceasta e întrebarea”, a explicat Vlad Massaci, citat de https://comedie.ro/.
Din distribuţie fac parte actorii: Liviu Pintileasa, Ilona Brezoianu, Alin Florea, Angel Popescu, Răzvan KREM Alexe, Alexandru Conovaru/Sorin Miron, Simona Stoicescu/Andreea Samson, Şerban Georgevici, Andreea Alexandrescu, Ştefan Voicu, Tudor Palade, Ştefan Pîrnuş, potrivit paginii Teatrului de Comedie.