Violonistul Gabriel Croitoru, acompaniat de Orchestra Naţională Radio, va interpreta vineri, 5 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră, semnat de compozitorul francez Camille Saint-Saens.
Evenimentul va fi dirijat de Cristian Oroşanu, dirijorul permanent al Filarmonicii din Braşov.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, seara se va deschide cu „Trei piese pentru orchestră de coarde”, partitură a compozitorului român Constantin Silvestri, şi se va încheia cu „Recviemul” creat de Gabriel Faure, lucrare ce a fost interpretată pentru prima oară la Paris, în 1888, în biserica „La Madeleine”.
Concertul va fi transmis live pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat live online, pe site-urile celor două posturi de radio, şi prin intermediul aplicaţiei Radio România, disponibilă pe dispozitive Android şi iOS.
Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio şi în sistem online – pe entertix.ro şi myticket.ro – şi în Librăriile Cărtureşti.
* Istorici, teologi, filologi şi cercetători consacraţi participă, de vineri până duminică, 5-7 aprilie, la cea de-a X-a ediţie a Simpozionului Naţional de Martirologie, desfăşurat, la Alba Iulia şi Aiud, sub genericul „Memorie şi rezistenţă. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”, în organizarea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.
Deschiderea oficială a evenimentului are loc vineri, 5 aprilie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin oficierea unei slujbe de Te-Deum, urmată de desfăşurarea în plen a lucrărilor simpozionului, la care vor lua parte cercetători de prestigiu, potrivit organizatorilor.
Tot vineri, participanţii vor asista, la Sala Unirii, la vernisajul expoziţiei „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste”.
Manifestarea academică şi duhovnicească va continua sâmbătă, 6 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Aiud, aşezământ care va găzdui o întâlnire cu Nina Moica, martor al universului carceral comunist, care va susţine conferinţa intitulată „Vocea Memoriei”, în prezenţa elevilor din cadrul proiectului „Poezia – mărturie din temniţa comunistă”.
Nina Moica a fost arestată în 1959, când avea 15 ani, şi condamnată la 20 de ani de închisoare pentru activitatea într-o organizaţie anticomunistă a elevilor din Reghin.
Simpozionul Naţional de Martirologie se va încheia, duminică, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Aiud, cu oficierea Sfintei Liturghii de către Arhiepiscopul Irineu.
* Sâmbătă, 6 aprilie, va fi prezentat în premieră, de la ora 19.00, la Sala Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, spectacolul „Andreescu – Copacul de la Revistă”.
Spectacolul-tribut dedicat cunoscutului interpret Aurelian Andreescu aduce în prim-plan viaţa interpretului, cariera artistică şi vocea legendară şi translatează prin muzică, dans şi momente de actorie tumultul sufletului său creator, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
Biletele, cu preţurile de 50 de lei – categoria I şi 35 de lei – categoria a II-a, s-au pus în vânzare atât online, pe www.teatrultanase.ro, cât şi la Casa de bilete a Sălii Savoy.
Următoarele reprezentaţii sunt programate pe 7 aprilie şi 18 mai, de la ora 19,00.
* Începând din 6 aprilie, la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, va putea fi văzut un nou spectacol, „Amintiri din copilărie” – one man show susţinut de actorul Vitalie Bichir în cadrul Programului tnb.edu.
Departe de a fi o simplă dramatizare după Ion Creangă, recitalul gândit şi regizat de Vitalie Bichir propune spectatorilor de toate vârstele o incursiune nostalgică în lumea evocată de marele povestitor, adăugându-i câteva ingrediente ce ţin de biografia personală a actorului, moldovean şi el, se arată într-un comunicat al TNB.
Scenariul, ingenios, îmbină, în premieră, fragmente din binecunoscutele ‘Amintiri din copilărie’ cu pagini din manualul ‘Învăţătorul copiilor’, de la 1883 (o carte de citire cuprinzând şi lecţii de anatomie pentru clasele primare), autor şi co-autor fiind Ion Creangă, precizează sursa citată.
Actorul Vitalie Bichir aniversează, cu prilejul acestui recital, 30 de ani de la absolvirea studiilor de actorie.
Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 7 aprilie şi 25 mai.
Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a TNB precum şi online, pe bilet.ro.
* Castelul Mikes din localitatea Zăbala va găzdui, la sfârşitul acestei săptămâni, un nou eveniment cultural, iubitorii muzicii fiind invitaţi la concertul de jazz susţinut de Sorina Rotaru Trio.
Concertul, organizat sub egida „Oamenii inspiră”, va avea loc pe 6 aprilie, de la ora 18.00, în salonul domeniului Mikes „Zabola Estate”.
Potrivit organizatorilor, interpreţii vor recrea atmosfera glamour din perioada Old Hollywood-ului printr-o selecţie de teme de jazz şi ritmuri Bossa Nova.
Castelul din Zăbala, construit în secolul al XVI-lea, a fost retrocedat moştenitorilor contelui Mikes, întorşi în România 1989, care l-au restaurat şi transformat într-o reşedinţă turistică de lux.
În ultimii ani, acesta şi-a deschis porţile şi către publicul larg, găzduind numeroase evenimente, cum ar fi concerte şi serate muzicale, tabere de muzică şi dans popular, cursuri de canto şi instrumente muzicale, dar şi ateliere de creaţie, proiecţii de filme, evenimente gastronomice şi chiar şi o paradă a modei.
* Pasionaţii de lectură sunt invitaţi să facă schimb de cărţi în weekend, în cadrul proiectului BookSwap al JCI (Junior Chamber International).
Evenimentul va avea loc duminică, 7 aprilie, între orele 14.00 şi 18.00, la Centrul de Cultură Urbană Casino – clădire care se află în Parcul Central din Cluj-Napoca.
În cadrul BookSwap va avea loc şi un atelier creativ, care va avea hârtia ca element central. Este vorba despre un workshop de origami susţinut de Kotomi Umeda (de la Universitatea Ehime din Japonia), alături de câţiva voluntari ai Centrului Cultural Japonez al Universităţii Babeş-Bolyai, potrivit unui comunicat transmis de organizatori.
* Trupa „Iosif Vulcan” a Teatrului „Regina Maria” va prezenta duminică, 7 aprilie, o nouă premieră la sala mare, drama psihologică „Rabbit Hole” a autorului american David Lindsay-Abaire, distinsă cu Premiul Pulitzer pentru Dramă în 2007.
Potrivit unui comunicat transmis de Teatrul „Regina Maria„, Rabbit Hole, „o poveste caldă despre acceptare, forţă şi transformare”, i-a adus autorului american şi cinci nominalizări la Premiile Tony şi Premiul Spirit of America.
Organizatorii atenţionează că spectacolul este nerecomandat persoanelor sub 14 ani şi că în timpul spectacolului se folosesc lumini stroboscopice, care pot afecta persoanele cu epilepsie sau sensibilitate la acest tip de lumină.
Următoarele reprezentaţii au loc în 8 aprilie şi 13 mai, de la ora 19.00, tot în sala mare a Teatrului „Regina Maria”.