Acasa Cultura-ReligieCultura Diego Rivera pictor comunist şi Omul de la Răscruce

Diego Rivera pictor comunist şi Omul de la Răscruce

scris de Bogdan Crețu Roman
116 afisari

Diego Rivera (1886-1957) a fost un proeminent pictor mexican, cunoscut pentru frescele sale de mari dimensiuni care au dat naştere Renaşterii Murale Mexicane. Pe lângă cariera artistică, Rivera a fost un susţinător activ al comunismului şi soţul celebrei pictoriţe Frida Kahlo.

Cea mai populară pictura a lui Diego Rivera este "Omul de la Răscruce"

 Diego Rivera a început să studieze arta de la vârsta de 10 ani şi a ajuns în Europa în 1907 unde a studiat post-impresionismul, inspirat fiind de Paul Cézanne. După trecerea la post-impresionism, picturile lui  Diego Rivera au început să atragă atenţia şi a avut oportunitatea de a le afişa la mai multe expoziţii.

Diego Rivera a fost şi în Italia pentru a studia arta specifică acestei ţări, inclusiv picturi murale. În 1922, Rivera a aderat la Partidul Comunist Mexican. Picturi sale murale au interpretat societatea mexicană şi au reflectat revoluţia ţării sale din 1910.

Diego Rivera şi-a dezvoltat propriul său stil de picturi murale, bazat pe “figuri mari, simplificate şi culori îndrăzneţe, cu o influenţă Aztec”. Rivera a facut picturi murale in Mexico City, Chapingo, Cuernavaca, San Francisco, Detroit, New York City.

Arta sa, intr-o modalitate similara cu ruinele Maya, spune povesti. Pictura murala „En el Arsenal”, el ilustreaza in partea dreapta pe Tina Modotti tinand o centura de munitie si stand cu fata spre Julio Antonio Mella, cu palarie alba, si Vittorio Vidale in spate cu o palarie neagra. Credintele politice radicale ale lui Rivera, atacurile lui asupra bisericii si a cleritatii, ca si legaturile cu Trotskistii si asasinii de stanga, l-au facut o figura controversata chiar si in cercurile comuniste. Unele dintre cele mai faimoase picturi murale ale lui Rivera sunt expuse la Scoala Nationala de Agricultura din Chapingo near Texcoco (1925-1927), in Palatul Cortes din Cuernavaca (1929-1930), si Palatul National din Mexico City (1929-1930, 1935); „Detroit Industry”(1932-1933) de la Institutul de Arte din Detroit.

Fără îndoială, cea mai populară pictura a lui Diego Rivera este “Omul de la Răscruce” sau “Omul, conducătorul Universului” în New York City. Pictura murală a fost îndepărtată după o controversă care a izbucnit în presă, deoarece pictura îl conţinea pe Vladimir Lenin, celebrul comunist rus. Rivera s-a întors în ţara sa în 1933 şi a repictatat “Omul de la Răscruce” în Mexico City. După şapte ani, Diego Rivera, a revenit în Statele Unite ale Americii pentru a picta “Panoroma America Unită”, o pictura murală  pentru Expoziţia Internaţională Golden Gate din San Francisco.

Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Diego Rivera, artistul fiind celebrat de Google pe prima pagina a motorului de căutare cu un Doodle Google special.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult