Acasa Cultura-ReligieCultura Directorul Operei Naționale București, trimis în judecată

Directorul Operei Naționale București, trimis în judecată

scris de C.P.
17 afisari

Directorul Operei Naționale București, Răzvan Ioan Dincă, a fost trimis în judecată sub control judiciar de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în declarații și conflict de interese.

Directorul General al Operei Nationale Bucuresti-Razvan Ioan Dinca

Directorul General al Operei Nationale Bucuresti-Razvan Ioan Dinca

În același dosar au fost trimiși în judecată, pentru aceleași infracțiuni, patru funcționari cu funcții de conducere în Opera Națională: Alina Ofelia Moldovan — director general adjunct, Georgeta Petrescu — director economic, Mădălina Gabriela Iacob — șef birou achiziții publice, Sebastian Eduard Grigore — coordonator echipă tehnică și administrativă.

De asemenea, au fost deferiți justiției Andras Istvan Demeter, fost secretar de stat în Ministerul Culturii și președinte — director general al Societății Române de Radiodifuziune, acuzat de conflict de interese, precum și Dan Mircea, administrator al unei firme de pază și protecție.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Răzvan Ioan Dincă, în calitate de funcționar — director general al Teatrului Național de Operetă (TNO), iar ulterior al Operei Naționale din București (ONB), ordonator terțiar de credite, cu intenție, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, constând în aceea că: în perioada februarie 2008 — 3.02.2011, în calitate de director general al TNO, nu a urmărit realizarea veniturilor datorate TNO de către locatarul SC B.P. SRL, cauzând astfel un prejudiciu de peste 321.301 lei; în perioada februarie 04.10.2013 — 1.04.2014, în calitate de director general al ONB, a efectuat plăți nelegale, nejustificate către prestatorul SC H.F.M.S. SRL, cauzând un prejudiciu de peste 152.112 lei.

De asemenea, la data de 27.09.2012, în calitate de director general al TNO, împreună cu alți doi funcționari (Georgeta Petrescu și Sebastian Grigore), a efectuat plăți nelegale către beneficiarul SC B.C. SRL, cauzând un prejudiciu de peste 44.800 lei.

Răzvan Ioan Dincă mai este acuzat că, în perioada 20.08.2010 — 29.05.2012, a participat la luarea a 5 decizii, împreună cu contabilul șef și consilierul juridic al TNO, respectiv a îndeplinit un număr de 16 acte, prin care s-a obținut în mod direct și indirect un folos patrimonial cu titlu de contravaloare prestații artistice, în cuantum total de 52.418 lei pentru Andras Istvan Demeter, în condițiile în care Dincă s-a aflat în raporturi de muncă, în perioada 2010 — 2012, cu Societatea Română de Radiodifuziune, fiind consilier principal al lui Demeter, funcție care i-a adus drepturi salariale de 111.119 lei.

Totodată, în data de 1.11.2011, Răzvan Ioan Dincă a semnat împreună cu contabilul șef și consilierul juridic al TNO un contract civil de prestări servicii, având ca obiect asigurarea în cadrul etapei A3 a proiectului SCENART a funcției de expert formare — curs producător delegat de teatru, în schimbul unui onorariu plătit de beneficiar, iar în data de 27.04.2012 a îndeplinit un act, materializat în semnarea ordinului de plată emis în baza acestui contract, prin care s-a obținut în mod direct (cazul ordinului de plată) și indirect (cazul contractului) un folos patrimonial, pentru sine, cu titlu de contravaloare prestări servicii, în cuantum de 17.736 lei.

Răzvan Ioan Dincă mai este acuzat că, în calitate de director general al Teatrului Național de Operetă, iar ulterior al Operei Naționale din București, a omis, cu intenție, să înscrie în declarația de interese din anul 2013 calitățile de unic asociat și administrator al unei societăți comerciale, iar în declarațiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 și 2015, a omis să înscrie calitatea de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar; și a înscris, în mod necorespunzător adevărului, date privind valoarea unor credite bancare.

Alina Ofelia Moldovan, director general adjunct și ordonator terțiar de credite al Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”, este acuzată că a participat la luarea a trei decizii, respectiv a îndeplinit un act, prin care s-a obținut în mod direct și indirect un folos patrimonial cu titlu de contravaloare prestații artisitice, în cuantum total de 2.204 lei, pentru Andras Istvan Demeter, în condițiile în care ea s-a aflat în raporturi de muncă, în perioada 1.12.2010 — 16.06.2011, cu Societatea Română de Radiodifuziune, reprezentată de Demeter, respectiv a fost consiliera acestuia.

Cu privire la Andras Istvan Demeter, procurorii susțin că acesta, în calitate de președinte-director general al SRR, în perioada 12.07.2010 — 1.01.2012, a îndeplinit trei acte, prin care s-a obținut, în mod indirect, un folos patrimonial cu titlu de drepturi salariale, în cuantum de 111.119 lei pentru Răzvan Dincă, în condițiile în care Demeter s-a aflat, în calitate de titular al PFA Demeter Andras Istvan, în raporturi comerciale cu Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, de pe urma cărora a beneficiat, în mod direct, de foloase patrimoniale în cuantum total de 104.258,53 lei, în baza ordinelor de plată semnate de Răzvan Dincă, respectiv în mod indirect, în baza contractelor de prestații artistice semnate de același inculpat din partea beneficiarului TNO.

Prin rechizitoriu, procurorii au dispus disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea unor alte posibile infracțiuni de abuz în serviciu.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 București.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult