Discuţii tensionate în CNA cu tema Antena 3 | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Discuţii tensionate în CNA privind Antena 3

Discuţii tensionate în CNA privind Antena 3

scris de Z.V.
1 afisari

Cinci membri CNA spun că postul TV Antena 3 nu este sancţionat corespunzător, în timp ce alţi patru resping acuzaţiile.

Discuţii tensionate în CNA cu tema Antena 3

Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valentin Jucan şi Mircea Deacă spun, într-un comunicat remis joi, 8 noiembrie de mediafax, că, prin nesancţionarea la timp şi proporţional cu gravitatea faptelor, CNA riscă să-şi piardă statutul de garant al interesului public şi să devină garant al intereselor Antenei 3. Cei 5 membrii CNA precizează că în mod „concret, este vorba despre campaniile duse împotriva unor instituţii şi autorităţi publice, împotriva unor persoane publice care fac parte din aceste instituţii şi aflate în exercitarea mandatului în momente decizionale”.

Aceştia consideră că „libertatea de expresie şi demersurile jurnalistice în interes public justificat nu au nicio legătură cu felul în care au fost purtate aceste campanii, fără respectarea legii, a eticii şi codurilor profesionale”. Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valentin Jucan şi Mircea Deacă consideră totodată că publicul a fost privat de formarea unei opinii libere cu privire la faptele prezentate.

Cei 5 membrii mai spun că faptul că nu au fost aplicate sancţiuni nu înseamnă că abaterile nu au existat, ci doar că CNA, prin votul unor membri, „legitimează şi încurajează repetarea şi multiplicarea unor astfel de abateri de la lege”. Ei îşi exprimă temerea că CNA este pe cale să devină „un simplu asistent la degradarea spaţiului audiovizual, tocmai prin nesancţionarea la timp şi proporţional cu gravitatea faptelor şi a consecinţelor acestora asupra publicului”.

Punctul de vedere a acestora este însă respins de ceilalţi membri ai CNA. Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, spune că punctul de vedere exprimat, printr-un comunicat de presă, de către Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valentin Jucan şi Mircea Deacă este „un punct de vedere minoritar în CNA„, acesta fiind „un for democratic care decide conform Legii audiovizualului cu minimum şase voturi”. O părere similară are şi Cristina Trepcea, membru al CNA, care a susţinut că „este extraordinar de tristă că unii dintre colegii mei au făcut acest gest (trimiterea comunicatului, n.r.) cu un astfel de conţinut.”, întrucât „Nu este vorba despre o opinie separată, ci de un gest politic clar şi evident.”

Mihai Mălaimare, un alt membru al CNA, spune că nu se raliază deloc punctului de vedere exprimat, în comunicat, de Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valentin Jucan şi Mircea Deacă. Pe de altă parte, Lorand Turos, membru al CNA, a spus că toate deciziile se iau prin vot, în şedinţe publice. „Nu cred că discuţiile din interiorul CNA, care au loc în şedinţe publice, trebuie să fie mutate în alt spaţiu. Dar colegii mei au tot dreptul de a avea opinii asupra unui vot sau altul. Este dreptul lor”, a spus Lorand Turos.

Reacţia celor cinci membri ai CNA – Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valentin Jucan şi Mircea Deacă – vine în contextul în care Consiliul a analizat joi, pentru a doua oară, fără să ajungă la o concluzie, cazul Antena 3, care a difuzat mai multe emisiuni în care, potrivit Preşedinţiei, au fost lansate „acuzaţii defăimătoare şi neadevărate” la adresa lui Traian Băsescu, care ar fi efectuat o vizită secretă la Riad pe 3 august 2005. Administraţia Prezidenţială a transmis CNA trei sesizări care vizează mai multe emisiuni ale postului Antena 3, respectiv „Exces de putere”, „Sinteza zilei”, „Subiectiv”, „Ştiri”, difuzate pe 8, 9, 10, 11, 18 şi 19 septembrie.

Consiliul a reluat, joi, votul cu privire la postul Antena 3, după ce în şedinţa din 16 octombrie propunerea lui Valentin – Alexandru Jucan, de aplicare a unei amenzi de 50.000 de lei, nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. Şi în şedinţa de joi, propunerea lui Jucan a întrunit numai cinci voturi „pentru” (Valentin Jucan, Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Ioan Onisei şi Mircea Valeriu Deacă), insuficient pentru a putea fi aplicată amenda de 50.000 de lei. Propunerea a fost supusă de trei ori la vot, în niciuna din dăţi neîntrunind minimum şase voturi „pentru”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult