Acasa Cultura-ReligieCultura Doliu în Brazilia. Arhitecul Oscar Niemeyer a murit la 104 ani

Doliu în Brazilia. Arhitecul Oscar Niemeyer a murit la 104 ani

scris de Laurentiu Banches
22 afisari

Oscar Niemeyer, unul dintre revoluţionarii arthitecturii moderne a decedat miercuri, 5 decembrie, cu doar 10 zile înainte de a împlini 105 ani.

Doliu în Brazilia. Arhitecul Oscar Niemeyer a murit la 104 ani (foto:vincentloy.files.com)

Celebrul arhitect Oscar Niemeyer a murit miercuri la vârsta de 104 ani la Rio de Janeiro, în jurul orei locale 21:50 (23:50 GMT), la spitalul Samaritano unde se afla sub îngrijiri medicale de aproximativ o lună. Niemeyer a fost internat la spitalul Samaritano la 2 noiembrie, din cauza unei deshidratări şi pentru a i se introduce o sondă gastrică, la mai puţin de o săptămână după ce părăsise acelaşi spital, la 27 octombrie. El a stat spitalizat la acea dată 11 zile ca urmare a unei puternice deshidratări.

Oscar Niemeyer a conceput principalele clădiri emblematice ale capitalei Brasilia – inaugurată în 1960 , primind pentru acestea Premiul Pritzker (Nobelul pentru arhitectură), în 1988.Potrivit Agerpres, în cei 70 de ani de activitate, el a participat la realizarea a peste 600 de lucrări în întreaga lume, cărora li se adaugă aproximativ 20 care sunt în curs de definitivare în diverse ţări.

O slujbă în memoria sa va avea loc la palatul prezidenţial din Brasilia joi, 6 noiembrie ca urmare a unei decizii luate de preşedintele brazilian Dilma Rousseff. Totodată, primarul oraşului natal al arhitectului (Rio de Janeiro), Eduardo Paes, a instituit trei zile de doliu în localitate.

Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida (foto:arhitecture.about.com)

The Oscar Niemeyer International Cultural Centre (foto:rzb.de)

Ministerul de externe - Palatul Itamaraty (foto:brazemb-ksa.org)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult