Acasa Cultura-ReligieCultura Dragos Bucur si-a primit investitura internationala la Berlin

Dragos Bucur si-a primit investitura internationala la Berlin

scris de Ziua Veche
37 afisari

Traditia e mai veche. La fiecare 12 luni, cinematografia europeana isi prezinta, pe scena Palatului Berlinalei, cei mai buni tineri actori ai anului, sa-i evalueze publicul, ziaristii si mai ales producatorii, pentru ca de ei depind atatea cariere. Programul “Shooting Stars” e organizat de European Film Promotion alcatuita din 30 de membrii activi (de la Institutul de Cinema din Lisabona, la Macedonian Film Found), fiecare tara prezentandu-si oferta – una singura intr-o editie de festival. Un juriu alcatuit din diversitatea componentelor cinematografului se pune pe treaba si, din 30 de oferte, retine doar zece.

 

 

In 2010, la Berlin, de aceasta delicata operatie s-au ocupat, ca jurati producatorul Karl Baumgarten, directorul de casting englez Leo Davis, ziaristul american Steven Gaydos, actrita ceha Ana Geyslerova si regizorul italian Giuseppe Piccioni. Nu stim cat de agitate vor fi fost deliberarile, dar aseara ceremonia de anuntare si inmanare a trofeelor s-a consumat cu o stralucire parca fara egal.

Intr-o sala a carei scenografie era dominata de profilul Mariei din „Metropolis”, filmul lui Fritz Lang sarbatorit in aceasta editie, sub salve multicolore de stele, fermecatoarea actrita germana Loretta Stern a preluat autoritar comanda, glumind pe seama graviditatii ei avansate pe care o scotea mereu, mandra, in evidenta si pe seama generatiilor viitoare (de actori, fireste!). Ea a invitat pe scena doi ministri a doua dintre cele mai puternice state europene, Bert Neumann si Frederic Mitterand, care au evocat importanta intitiativei. Apoi a urcat pe scena Stellan Skargard, care a vorbit despre importanta evenimentului cu o implicare personala cu atat mai intensa cu cat, cu cinci-sase ani in urma si propriul sau fiu a fost un… “Shooting Star”.

In aplauzele torentiale ale publicului, au aparut si cele 10 staruri asteptate – cinci baieti si cinci fete – din: Polonia, Norvegia, Croatia, Franta, Cehia, Anglia, Italia Olanda, Finlanda si, cum se stia deja, Romania. Reprezentantul nostru este Dragos Bucur, absolvent al Universitatii Nationale de Teatru si Film din Bucuresti, care si-a inceput cariera cu un deceniu in urma, in filmul lui Cristi Puiu „Marfa si banii”. I-au urmat, intre 2002 si 2006 trei filme ale lui Radu Muntean „Furia”, „Hartia va fi albastra” si „Boogie”, apoi, anul trecut, multipremiatul „Politist, adjectiv” al lui Corneliu Porumboiu si pentru cea mai recenta aparitie, din 2010, a fost selectionat de regizorul australian Peter Weir in coproductia anglo-americana “The Way Back”. Dupa ce si-au primit trofeele si ovatiile, cortina impunatoarei sali a Berlinalei s-a lasat peste zece noi sperante ale filmului european, intre care si bucuresteanul Dragos Bucur, aclamate de un public frematator dorindu-le, din inima, succes.

0 comentariu

hasu 31-05-2010 - 09:41

vamesii fac greva

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult