Opera Națională Română Cluj-Napoca invită melomanii la cea mai nouă producție a instituției de cultură, premiera spectacolului Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. Paolo Bosisio, care semnează regia spectacolului, a susținut că personajul Don Giovanni a fost inspirat de Casanova.
Opera Națională Română Cluj-Napoca prezintă vineri, 5 mai 2023, și duminică, 7 mai 2023, cea mai nouă producție a Operei clujene, PREMIERA spectacolului de operă DON GIOVANNI de Wolfgang Amadeus Mozart, o lucrare remarcabilă ce a devenit un element de bază al repertoriului operistic, admirată fiind datorită complexității momentelor muzicale și profunzimii psihologice.
Spectacolul va fi prezentat în două distribuții diferite, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice, asistând, de fapt, la două premiere, aflate sub conducerea muzicală a maestrului dirijor David Crescenzi, în regia invitatului Paolo Bosisio și scenografia semnată de invitatul Domenico Franchi.
Regizorul italian Paolo Bosisio a explicat: „Don Giovanni este o operă de 400 de ani, timp în care s-a schimbat de multe ori. În această reprezentare am ținut cont de faptul că atunci când Lorenzo da Ponte a scris libretul operei pentru Mozart era prietenul lui Giacomo Casanova. Știm sigur, cu probe istorice, că Giacomo Casanova a colaborat la scrierea libretului. Este probabil ca el să fie cel care a inspirat crearea lui Don Giovanni. Don Giovanni-ul pe care-l veți vedea este „fiul” lui Mozart și Da Ponte, dar și, într-un anumit sens, este fiul spiritual al lui Casanova”.
Acțiunea operei se desfășoară în Sevilla, Spania și spune povestea lui Don Giovanni, un seducător notoriu, impulsiv și carismatic, care își găsește sfârșitul după ce comite o serie de fapte imorale.
Cu o muzică remarcabilă și personaje bogat conturate precum, figura tragică a Donnei Elvira și comicul de situație reliefat prin Leporello, valetul lui Don Giovanni, opera „Don Giovanni“ a avut premiera în 1787 la Praga, unde a fost dirijată de însuși compozitorul, devenind una dintre cele mai iubite și populare opere din lume.
Echipa de excepție
Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte: David Crescenzi – dirijor, Paolo Bosisio – regie (invitat), Domenico Franchi – scenografie (invitat), Anca Opriș Popdan – coregrafie, iar distribuția titrează în rolurile principale soliștii: Florin Estefan\David Pogana în rolul Don Giovanni, Cristian Hodrea\Sebastian Balaj în rolul Leporello, Diana Țugui\Aida Pascu (invitată) în rolul Donna Anna, Anita Hartig (invitată)\Ana Stănescu (invitată) în rolul Donna Elvira, Janetka Hosco (invitată)\Victoria Chicu (invitată) în rolul Zerlina, Marius Aron (invitat)\Cătălin Moței (invitat) în rolul Masetto, Corneliu Huțanu în rolul Comandorul, Eusebiu Huțan\Andrei Manea (invitat) în rolul Don Ottavio, alături de Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Regizor, actor, scenarist, critic de teatru, eseist și academician italian, Paolo Bosisio este un etalon al artei regizorale și dramatice. A regizat numeroase spectacole pe scene ale Teatrelor lirice atât din Europa, cât și din Asia. Pasiunea sa pentru teatru l-a determinat, de-a lungul timpului, să abordeze acest domeniu din diferite perspective, fiind familiarizat atât cu mijloacele tradiționale ale cinematografiei, cât și cu cele mai moderne sisteme. Paolo Bosisio a publicat peste o sută de eseuri în domeniul istoriei teatrului și dramaturgiei, fiind autor, coautor sau editorul a numeroase cărți.
Domenico Franchi este scenograf, designer de costume și un artist vizual desăvârșit. Cariera sa a început încă din tinerețe, lucrând ca asistent pentru scenograful Tito Varisco. Din 1992 și până în prezent, Domenico Franchi a semnat scenografia și designul costumelor pentru nenumărate spectacole de operă, musicaluri și spectacole de dans contemporan. În paralel cu activitatea sa în cadrul spectacolelor, creează instalații de artă contemporană. Ca artist vizual folosește diverse tehnici expresive, iar în ultimii ani a abordat limbajul imaginilor și videoclipurilor digitale, prin care el investighează calitatea vieții umane.