Acasa Cultura-ReligieCultura “Economia crizelor” de Nouriel Roubini la Editura Publica

“Economia crizelor” de Nouriel Roubini la Editura Publica

scris de Ziua Veche
5 afisari

Editura Publica lanseaza curand pe piata volumul “Economia crizelor. Curs fulger despre viitorul finantelor”, scrisa de Nouriel Roubini si Stephen Mihm. Volumul se adreseaza in egala masura profesionistilor si amatorilor in ale economiei, avand ca obiect de studiu modurile si motivele pentru care pietele capoteaza, anunta site-ul editurii. Un ghid de instructiuni, venind cu propuneri pentru reechilibrarea economiei si pentru evitarea unor greseli precum cele care au dus la criza din 2008, cartea pledeaza pentru asumarea economiei crizelor, cei doi autori argumentand faptul ca aceasta este un nou tip de economie, in care succesiunea balon speculativ-criza-recesiune trebuie inteleasa ca o faza normala a ciclului economic. Introducerea unui nou regim al falimentului, divizarea bancilor mari si adoptarea unei politici monetare care sa descurajeze baloanele speculative sunt doar cateva dintre masurile de redresare propuse.


Publicata in mai 2010 in Statele Unite, “Economia crizelor” reprezinta, din perspectiva editurii, o carte mult asteptata, mai ales pentru ca unul dintre autorii ei, Nouriel Roubini, se numara printre foarte putinii economisti care au reusit sa identifice hibele din sistemul financiar, avertizand ca se va ajunge la recesiune. Potrivit Financial Times, citat de Agerpres, “Roubini si Mihm ne ofera o analiza lucida si rationala a cauzelor colapsului pietei financiare si o lista de propuneri pentru a repara un sistem nefunctional”, publicatia apreciind ca “Economia crizelor este printre cele mai interesante si usor de citit carti despre dezastrul financiar pe care il traim”.

Volumul cuprinde si o istorie explicata a crizelor economice, incepand cu Spania si Anglia secolului XII, trecand prin criza din Olanda anului 1630 provocata de balonul speculativ al bulbilor rari de lalea, cazul Companiei Marii Sudului, comertul cu sclavi din America, Marea Depresiune si pana in 2009, punctand cele mai importante crize. Semnele distinctive ale unei crize au ramas aceleasi din evul mediu pana azi: “bani ieftini, un balon speculativ al activelor si o amploare a inselatoriei”, conchid cei doi autori.

Nouriel Roubini este profesor de economie la Stern School of Business (New York University) si presedinte al firmei de consultanta economica RGE Monitor. Imediat dupa obtinerea doctoratului in Economie internationala (1988, Harvard School of Business), a inceput sa predea la Yale si a fost inclus in National Bureau of Economic Research si in echipa de consultanti a FMI.

Roubini este printre putinii economisti care au prezis criza din 2008, el vorbind despre pericolul financiar inca de la inceputul anilor 2000. Si-a atras astfel supranumele “Dr. Dezastru”, inlocuit ulterior de un altul, cel de “Profet al crizei”, el afirmand insa ca este “Dr. Realist”. Stephen Mihm scrie despre economie si istorie pentru The New York Times Magazine, The Boston Globe si alte publicatii. A primit mai multe burse pentru cercetare, printre care si o bursa postdoctorala de cercetare a Istoriei afacerilor, la Harvard Business School.

0 comentariu

un cititor 08-06-2010 - 09:32

Ce pusarati poza asta, cu tovarasa capitan, sefa lui Funeriu ? Vreti sa ni se aplece ?

Liviu 08-06-2010 - 12:53

La „specializari” merg de ani buni pe langa secretare si economiste, inclusiv amantele si amantii angajati „pe proiect” in functii care mai de care mai abracadabrante !!! Motivatia gasita de „comisa de control” este de-a dreptul haioasa in conditiile din cacapitalismu’ romanesc … Imi miroase mai degraba a cautare de nod in papura ca in alte mii de alte cazuri „deplasarile la studii” ale diversilor neica-nimeni (dar care o dau cui trebuie si cand trebuie !) nu s-au amendat in niciun fel dupa principiul „o mana spala pe alta” !

Oricum multitudinea de POSDRU-uri care au pastruns acum peste tot este inca o aruncare de firimituri catre cei desemnati, catre cei care erau cu gusile pregatite si care stiu cum decurg lucrurile cum se „aplica” si asa mai departe … Imi amintesc cand s-a dat liber la facutu’ de centre de cercetare de nu stiu de care dupa care s-au facut de excelenta si tot asa, numai ca banii negrii pe care-i invarteau si ii mai invart inca nu-i verifica nimeni !!! Deodata asa se da liber la cate un val de „aplicatii”, se „degajeaza” niste fornduri de pe nu stiu unde (acum IEuropene !) despre care stiu numai alesii care sunt in combinatii !!!

hai sa fim seriosi … Totul este o minciuna de la un capat la altul. D-na din Buzau („Hai Buzau, Buzau, mai, mai …”) nu face decat sa mai traga si dansa niste bani de pe la centru, dar actionand tot la centru nu acolo „in teritoriu” ! Isi angajeaza si dansa odrasla (ca doar nu l-o lasa sa vagabondeze prin cine stie ce scoala din Romania ?!!!), isi trimite rubedeniile la „studii” ca s-or fi saturat saracele de plantat rasaduri de rosii in solar (stiti ce nasol este sa staiu in solar la vremea asta ?!!!) si tot asa …

Astia suntem, asta-i tara !!!

Grevistul Flamind 08-06-2010 - 13:00

Sa se duca la ea acasa si sa-i puna sechestru pe bunuri, stoarfa dracului. Ce, e dupa ea? S-a dus la handraleala, cotoroanta, pe banii nostri, ordinara. Sa se duca politia la ea acasa si sa-i ia plasma de pe pe perete, vaza de flori de pe masa, borcanele cu muraturi din debara, jigodia dracului. Huoooo!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult