Acasa Cultura-ReligieCultura Eddie Murphy împlinește 55 de ani

Eddie Murphy împlinește 55 de ani

scris de L.M.
14 afisari

Actorul de comedie Edward Regan (Eddie) Murphy s-a născut la 3 aprilie 1961, în Brooklyn (New York), Statele Unite ale Americii, ca fiu de polițist. Eddie Murphy se află pe locul al doilea în clasamentul actorilor cu cele mai mari încasări din istorie și pe locul zece în topul celor mai mari comici din toate timpurile.

Eddie MurphyCrescut în clasa mijlocie din cartierul Hempstead, Eddie Murphy a fost nevoit să facă față divorțului părinților săi, când avea doar trei ani. Cinci ani mai târziu, tatăl său a murit, iar mama sa a intrat în spital pentru o perioadă îndelungată.

Fiind un „clovn” înnăscut, în anii de liceu petrecuți la „Roosevelt, Junior-Senior High School”, a fost votat drept cel mai popular elev. Când avea 19 ani, în 1980, a fost angajat ca actor de rezervă într-o comedie difuzată de canalul american de televiziune NBC, „Saturday Night Live”. De atunci a continuat să aibă o carieră plină de succes prin aparițiile sale pe marele ecran, ca discipol al marelui comediant Richard Pryor.

Eddie Murphy și-a făcut debutul cinematografic în „48 de ore” (1982), alături de Nick Nolte. A avut în continuare succes de box-office cu „Trading Places”, în același an, 1983, în care albumul său de comedie stand-up „Eddie Murphy — Comediant” a câștigat un premiu Grammy. În 1984, joacă în „Beverly Hills Cop” (1984), unul dintre cele mai celebre filme ale deceniului, cu încasări de peste cinci milioane USD în prima săptămână.

Un punct culminant al carierei sale în această perioadă a fost comedia romantică „Venind în America” (1988), unde a jucat alături de Arsenio Hall. Atât Murphy, cât și Hall au putut demonstra latura lor comică prin versatilitatea de a juca mai multe personaje în film, care s-a dovedit a fi o lovitură de box-office, înregistrând încasări de peste 128 de milioane USD în Statele Unite.

În 1998 intră în pielea lui „Dr. Dolittle”, iar cu un an înainte, în 1987, joacă în „Beverly Hills Cop II”, a cărei a treia serie apare în 1994.

Mai târziu, Murphy realizează Nutty Professor II (2000) și „Dr. Dolittle 2” (2001). În același an, avea să-și folosească vocea într-un film animat, respectiv măgarul din filmul „Shrek”.

A cunoscut o revenire artistică în 2007, obținând un Glob de Aur pentru rol secundar grație „Dreamgirls”, înainte de a fi nominalizat la Oscar în același an. Filmul, nominalizat la opt premii Oscar, are la bază scenariul unui muzical jucat pe Broadway în anii ’80, distins cu un premiu Tony. El ilustrează evoluția unui grup feminin de muzică soul din anii ’60, povestea fiind inspirată din viața celebrei cântărețe Diana Ross, în special din perioada în care aceasta a activat în trupa The Supremes. Distribuția filmului este plină de nume sonore: Jamie Foxx, Beyonce Knowles, Eddie Murphy și Danny Glover. Murphy joacă rolul legendarului James „Thunder” Early, un adevărat star în lumea muzicii soul de la acea vreme.

Din filmografia celebrului comediant merită amintite: „Best Defense” (1984), „The Golden Child” (1986), „Eddie Murphy — Raw” (1987), „The Distinguished Gentleman” (1992), „Beverly Hills Cop 3” (1994), „Vampire in Brooklyn” (1995), „Metro” (1996), „Holy Man” (1998), „Daddy Day Care” (2003), „The Haunted Mansion” (2003), „Far Far Away Idol” (2004), „Meet Dave” (2008), „Imagine That” (2009), „Shrek Forever After” (2010), „Tower Heist” (2011) și „A Thousand Words” (2012).

A regizat, produs și realizat și scenarii pentru diverse pelicule între care se numără: „Harlem Nights” (1989), „The Adventures of Pluto Nash” (2002), „Life” (1999).

Vocea lui Eddie Murphy din „Shrek” a câștigat „Annie Awards” în 2001 pentru „Realizări deosebite individuale pentru o voce în interpretare masculină într-un film de animație de producție” și a fost nominalizat în 2002 la Premiile BAFTA, „Black Reel Awards” și la „Saturn Awards” pentru cel mai bun actor în rol secundar. Cu „Dreamgirls” a obținut, însă, cele mai multe nominalizări și premii. Astfel, Eddie Murphy a fost nominalizat la Premiile Oscar („Academy Award”) în 2007 pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul „James ‘Thunder’ Early”, la „Black Reel Awards”, în același an, la „Chicago Film Critics Association Awards”, la „NAACP Image Awards” și la „Screen Actors Guild Awards” (distribuție într-un film artistic), toate în același an. Cu același film, a câștigat, însă, „Broadcast Film Critics Association Awards” la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Central Ohio Film Critics Association”, „Golden Globe Awards” și „Screen Actors Guild Awards”, toate la aceeași categorie.

Cu „The Nutty Professor” a obținut în 1997 „Saturn Awards” la categoria cel mai bun actor.

De-a lungul carierei, a înregistrat mai multe melodii, dintre care merită amintite: „Boogie in Your Butt/No More Tears” (1982), „Party All the Time” (1985) — locul 2 în SUA, locul 87 în Marea Britanie, „How Could It Be” (cu Crystal Blake, tot în 1985), „Put Your Mouth on Me” (1989) — locul 27 în SUA, „I Was a King” — locul 64 în Marea Britanie, „Whatzupwitu” (cu Michael Jackson) și „Desdemona”, toate în 1993.

În 2015, a primit „Premiul Mark Twain pentru umor”. „Sunt profund onorat că voi primi această recunoaștere din partea Kennedy Center și mă alătur unei liste distinse de laureați ai acestui premiu”, declara Eddie Murphy cu acel prilej, făcând referire la Richard Pryor, George Carlin, Jay Leno și Carol Burnett, care au primit și ei premiul respectiv.

A fost distins cu o stea pe „Hollywood Walk of Fame” la 26 iunie 1996.

Are cinci copii cu fosta lui soție, Nicole Mitchell, câte un fiu cu fostele iubite Paulette McNeely și Tamara Hood, dar și un fiică a cărui mamă este Melanie Brown, fosta componentă a trupei Spice Girls. Actorul mai așteaptă un copil de la modelul Paige Butcher.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult