Acasa Cultura-ReligieCultura Eurovision 2011 şi “traficul de influenţă” între ţările prietene

Eurovision 2011 şi “traficul de influenţă” între ţările prietene

scris de Bogdan Crețu Roman
3 afisari

Azerbaidjan a câştigat Eurovision Song Contest 2011, desfăşurat sâmbătă seara la Arena din Dusseldorf, iar formaţia Hotel FM s-a clasat pe locul 17 cu piesa „Change”.

Finala Eurovision 2011 de la Dusseldorf

Peste 30.000 de spectatori şi mai bine de 120 de milioane de telespectatori au urmărit show-ul dat de concurenţi în finala Eurovision, dar şi de câştigătoarea ediţiei precedente a concursului, Lena, care a cântat în deschidere alături de Stefan Raab, unul dintre prezentatori, şi trupa ‘Beginner’. 

La câtă reclamă s-a făcut, România a aşteptat mai mult de la Europa pentru Hotel FM

România a fost nevoită să se mulţumească cu un loc modest. Deşi a primit maximum de puncte, 12, din Italia şi din Republica Moldova, România s-a clasat doar pe locul 17, cu un total 77 de puncte. Pe podiumul Eurovision au mai urcat, în afară de Azerbaijan, Italia, cu 189 de puncte, şi Suedia, cu 185 de puncte.

România a primit puţine nominalizări din partea ţărilor din Europa iar locul 17 obţinut este, ironic, chiar numărul de intrare în concurs. N-am obţinut nici un punct din Marea Britaniei, patria lui David Bryan, în schimb ne-au salvat nesperat Belgia şi Italia şi suţinătoarele noastre din fiecare an, Moldova şi Spania. În rest am mai adunat câteva puncte puncte de la Israel, Turcia,  Azerbaidjan sau Olanda. Prietenii noştri din Grecia nu şi-au amintit în acest an de noi. Mai norocoasă decât noi, Moldova s-a clasat pe locul 12. România a primit 6 puncte de la Bulgaria, 4 de la Olanda, 12 de la Italia, 4 de la Danemarca, 6 de la Azerbaijan, 5 de la Turcia, câte unul de la Austria, Irlanda, Estonia şi Ungaria, 8 de la Spania, 6 de la Israel, 12 de la Moldova şi 10 de la Belgia.

Cel mai mare punctaj din istoria participării noastre la Eurovision l-a obţinut Mihai Trăistariu, în 2006,  cu piesa ” Tornero”– 172 puncte. Grecia, Spania şi Moldova au acordat punctaj maxim. 

Nigar Jamal si Eldar Gasimov din Azerbaijan au castigat Eurovision 2011

Ell/Nikk, câştigătorii Eurovision 2011,  au obţinut un total de 221 de puncte şi si-au asigurat, astfel, titlul de învingători. Pentru Azerbaijan, aceasta a fost cea de-a patra prezenţă la Eurovision. Unul dintre cele mai mari vise ale lui Nigar Jamal şi Eldar Gasimov a fost dintotdeauna cel de a cânta pe scena de la Eurovision. Nigar, mamă a două fetiţe şi rezidentă londoneză, s-a întors recent cu soţul său în ţara natală şi s-a decis să participe la preselecţie, alături de alţi 76 de participanţi.

 Italia, ţară care a revenit în consursul Eurovision după o pauză de 14 ani s-a clasat pe locul 2. Raphael Gualazzi a adunat 189 de puncte. Podiumul a fost completat de Eric Saade, din Suedia. Tânărul cântăreţ a strâns 185 de puncte. 

În 2010, reprezentanţii României, Paula Seling şi Ovi, s-au clasat cu piesa „Playing with fire” pe locul trei, egalând cea mai bună performanţă românească la Eurovision, obţinută în 2005 de Luminiţa Anghel şi Sistem.

Cea de-a 57-a ediţie a Eurovision va fi organizată anul viitor în Azerbaidjan.

2 comentarii

Didos 15-05-2011 - 19:00

Acest zis concurs Eurovizion Este doar un spectacol de circ sinistru , unde punctele se negociaza dinainte , ca la piata. Eu am mai spus si in anii trecuti ca Romania ar trebui sa -si anunte retragerea definitiva de la acest targ Macar aici sa aratam ca indiferent daca melodiile noastre sunt bune sau nu,ele nu sunt marfa de troc. Dar cum Romania nu are coloana vertrebrala nici macar aici , vom continua sa ne manifestam ca niste moluste .Pacat !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult