Acasa Cultura-ReligieCultura Evtusenko: Am crescut in timpul Razboiului rece, acum este timpul Pacii reci

Evtusenko: Am crescut in timpul Razboiului rece, acum este timpul Pacii reci

scris de Ziua Veche
4 afisari

Cunoscutul poet rus Evgheni Evtusenko, care a implinit duminica 77 de ani, a decis sa isi doneze casa si o importanta colectie de arta statului cu scopul de a infiinta un muzeu, informeaza AP, citata de Agerpres.


 

Muzeul, inaugurat sambata la Peredlkino, in apropiere de Moscova, va fi deschis publicului incepand de saptamana viitoare. Inainte de a taia panglica inaugurala a muzeului, Evtusenko a citit poemul “URSS – RFG, 1955 – Reportajul secolului trecut” despre un meci de fotbal intre fosti combatanti rusi si germani, dupa 10 ani de la terminarea Celui de-al Doilea Razboi Mondial. “Am crescut in timpul Razboiului rece, acum este timpul Pacii reci”, a subliniat poetul rus.

Colectia permanenta cuprinde picturi de Marc Chagall, Joao Miro, Pablo Picasso si Georges Braque, alaturi de opere ale artistilor contemporani rusi. In muzeu se vor putea audia lecturi de poezie, existand acces si la o arhiva. Vizitatorii vor putea admira colectii de fotografii facute de Evtusenko in cursul calatoriilor sale in Siberia, China, Italia, Orientul Mijlociu, precum si obiecte pe care le-a colectionat în cursul vietii sale, intre care un baston al scriitorului american Mark Twain.

Reprezentant de seama al dezghetului cultural in Uniunea Sovietica sub Nikita Hrusciov, dupa moartea lui Stalin, a fost una dintre primele voci umaniste care s-au facut auzite in spatiul comunist-totalitarist sovietic, si care apara libertatea individuala.

Unul din cele mai cunoscute poemele sale este “Babi Yar” (1961), care denunta antisemitismul si absenta unui monument care sa comemoreze masacrarea evreilor de catre nazisti la Kiev. In perioada de varf a gloriei sale, Evtusenko isi citea poemele pe stadioane arhipline.

0 comentariu

FORESKIN 07-06-2010 - 17:02

…pentru a beneficia de drepturi integrale de pensie…

pompiliu bota 07-06-2010 - 19:36

Neconstituţionalitatea se vedea din avion! Nu am fost nici măcar membru PCR, dar ăsta e adevărul!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS