Acasa Cultura-ReligieCultura Fabulos, fantastic, fascinant!

Fabulos, fantastic, fascinant!

scris de Ziua Veche
36 Afisari

Poate unul dintre cele mai coplesitor de impresionante, mai realizate concerte pe care am avut privilegiul de a le urmari la Sala Palatului in ultimele decenii, a fost cel derulat de Ziua Europei, 9 mai, revelandu-ne pentru a doua oara (prima data in 2008) magnetismul absolut, propriu unei personalitati interpretative de prima marime pe firmamentul actual al jazz-ului: cantareata Dianne Reeves.


 

Surprinzandu-si admiratorii inca de la aparitia pe scena, gratie talentului nepereche de a dialoga dezinvolt cu publicul, de a-si prezenta coechipierii… pe muzica, acea mica suita de prezentari inventata ad-hoc fiind realmente cantata, Dianne Reeves a sustinut fara efort si fara a da nici cel mai mic semn de oboseala, un recital de peste o ora si jumatate. Animata de o rara energie, vocalista a dat masura integrala a maiestriei si a fervoarei ce au propulsat-o in chip legitim pe culmi de notorietate si de recunoastere valorica (patru premii Grammy, o bogata discografie ce include 18 CD-uri si doua DVD-uri, daca ar fi sa ne referim doar la cele sub nume propriu, aprecieri entuziaste din partea criticii de specialitate), oferind auditorilor un program de o laudabila diversitate. Astfel, teme standard ale jazz-ului au alternat cu invaluitoare balade, cu piese de factura latino, inflexiuni afro si alte specii ale unui veritabil evantai stilistic. Insotita in demersul ei de instrumentisti redutabili – Peter Martin – pian si sintetizator, Romero Lubambo – chitara, Reginald Veal – contrabass si chitara bass, Terreon Gully – baterie –, vocalista si-a valorificat o data in plus uimitoarea capacitate de comunicare, facand sa dispara bariera dintre podium si sala. N-am stiut ce sa apreciem mai mult, disponibilitatile native ori mestesugul, mladiind glasul de o neobisnuita intindere si suplete. Acuratetea infailibila a intonatiei, simtul acut al ritmului innobilat de pulsatia swing-ului, incredibila flexibilitate timbrala a vocii, spontaneitatea si verva scanteietoare dar mai presus de toate intensa bucurie a Diannei Reeves de a se adresa unui public apreciabil pentru receptivitate, caldura, sensibilitate, – iata tot atatea argumente, exprimate in palide cuvinte, ale necuprinsei noastre admiratii!

Nu ne ramane decat sa ne manifestam recunostinta fata de impresarul Bogdan Enache caruia ii datoram oportunitatea intalnirii cu marea artista si, totodata, sa speram ca intr-o zi o vom revedea si reauzi la Bucuresti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult