Acasa Cultura-ReligieCultura Femeile Aurorei Liiceanu

Femeile Aurorei Liiceanu

scris de Ziua Veche
13 afisari

„Am fost tentata mult sa caut trei femei care sa se defineasca prin viata lor, prin ceea ce au dorit ele nemasurat de mult. Ceva care sa fie ca niste sindroame. Am pornit de la ceea ce sint – dincolo de geografii, de timp, de sex, de cultura – cele trei mari dorinte ale oamenilor: puterea, iubirea si banii. Desigur ca una dintre aceste trei dorinte este cea mai puternica, dar ea nu le anuleaza pe celelalte, ci doar le face mai palide. Cea mai puternica este dorinta care le-a dominat viata. Si le-am gasit…


 

Putem numi aceste dorinte ale lor dimensiuni ale vietii. Astfel, pe cele trei femei le putem defini, in termeni de dominanta, ca femei unidimensionale. Fara indoiala ca exista si barbati unidimensionali. Am spus ca aceste dorinte sunt dincolo de sex.

Dar, discutind acest subiect cu prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris, ea a ramas pe ginduri si, dupa un timp, a gasit o a patra dimensiune. Aventura. Adica, cazul unei femei – repet ca si un barbat poate face asa ceva – care isi doreste sa aiba mai multe vieti in aceeasi viata. Aceasta femeie nu este insa multidimensionala. Mai degraba viata ei este o suma de fire impletite, ce formeaza un fel de snur.

Asa se face ca celor trei femei li s-a alaturat o a patra. In acest fel putem spune ca cele patru vieti sau povesti de viata sint patru sindroame: al banilor (bogatiei), al iubirii, al puterii si al aventurii.” (Aurora Liiceanu)

Astfel ati aflat cum a pornit Aurora Liiceanu in aventura celei de a treia carti pe care o semneaza la Polirom, in colectia “Ego-grafii”, si care iese in aceasta saptamana de sub tipar. “Patru femei, patru povesti” este un volum ce reuneste biografiile a patru femei exemplare, a caror existenta a fost legata de arta si care si-au uimit contemporanii prin originalitate.

 O romanca – pictorita Cecilia Cutescu-Storck: prima femeie profesor intr-o academie nationala de arte din Europa;

 O bulgaroaica – Elisaveta Bagreana: singura poeta bulgara propusa pentru premiul Nobel;

 O frantuzoaica – Coco Chanel: creatoarea care a schimbat pentru totdeauna lumea modei;

 O americanca – Lee Miller: celebru fotomodel devenit fotograf de razboi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS