Acasa Cultura-ReligieCultura Festivalul Sighișoara Medievală, sub semnul întrebării

Festivalul Sighișoara Medievală, sub semnul întrebării

scris de D.P.
0 afisari

Organizarea celei de-a 24-a ediții a Festivalului Sighișoara Medievală, cel mai mare și mai longeviv festival de gen din România, care are loc, în mod tradițional, în ultimul week-end al lunii iulie, este pusă sub semnul întrebării, ca urmare a tergiversării organizării concursului de proiecte de către fosta administrație a orașului și apoi a contestațiilor depuse după anunțarea proiectului câștigător.
Festivalul Sighișoara‘Săptămâna trecută, s-a întrunit comisia pentru soluționarea contestațiilor, care, după o muncă de câte 12 ore în două zile, a respins cele două contestații pe Legea 350 privind atribuirea contractelor. Urmează ca, săptămâna aceasta, Consiliul Local să se reunească într-o ședință extraordinară, cel mai probabil va fi vineri. Cred că festivalul nu va putea fi rezolvat într-o săptămână, probabil voi lua legătura în mod instituțional cu câștigătorul, să vedem dacă poate fi rezolvat într-o săptămână. Au fost două contestații. E adevărat că perioada de evaluare a proiectelor a fost în campania electorală și s-a tergiversat destul de mult. Apoi pentru comisia de contestație aveam nevoie de constituirea noului Consiliu Local, ca să putem propune noi membri. Deci lucrurile s-au dus puțin tăvălug și din păcate lucrurile au ajuns aici. Iau în calcul inclusiv amânarea festivalului undeva pentru luna august sau începutul lunii septembrie, dar deocamdată ne bazăm pe ce va hotărî CL în ședința extraordinară’, a declarat luni, pentru Agerpres, Ovidiu Mălăncrăvean, noul primar al municipiului Sighișoara.

Pentru anii următori, Ovidiu Mălăncrăvean a spus că dorește să facă din timp toate demersurile pentru organizarea Festivalului Sighișoara Medievală, brandul Sighișoarei, astfel încât să nu se mai ajungă în această situație, unică în ultimii 24 de ani.

‘Trebuie să rezolvăm lucrurile din timp, cererile trebuiau depuse cel târziu în martie, până în aprilie se cunoștea câștigătorul, care putea organiza manifestarea corespunzător. Ar mai fi altă posibilitate — ca, pe viitor, chiar primăria să organizeze acest festival și atunci nu cred că vom mai avea atâtea contestații și atâtea probleme’, a afirmat primarul Sighișoarei.

Directorul artistic al Festivalului Sighișoara Medievală XXIV, Liviu Pancu, cel care a câștigat concursul de proiecte organizat de Primăria Sighișoara, a spus că așteaptă cu interes decizia Consiliului Local Sighișoara de vineri (22 iulie), care, dacă va fi favorabilă organizării festivalului, va însemna o cursă contra-cronometru de doar câteva zile, având în vedere că manifestarea ar urma să înceapă în data de 28 iulie.

‘Nu știu dacă legea permite CL Sighișoara să stabilească o altă dată pentru festival, având în vedere regimul finanțărilor nerambursabile alocate de la bugetul local. Proiectul nostru, declarat câștigător, prevede clar perioada 28-31 iulie pentru Festivalul Sighișoara Medievală. Teoretic e posibil să pot organiza manifestarea în câteva zile, fiindcă mi-am făcut traseul de organizare, am avut discuții de principiu cu artiștii, doar că nu am putut semna contracte cu ei. În baza documentului care prevedea că sunt câștigătorul competiției de proiecte am antamat evenimentul, blocându-le artiștilor data și posibilitatea de a merge în alte părți (…) În baza experienței anterioare, am făcut toate demersurile, urmează ca Primăria să decidă în final și să putem semna un contract pe un concurs câștigat. Ceea ce s-a întâmplat este un mare păcat pentru o manifestare de o asemenea anvergură și recunoaștere. Site-ul sighisoaramedievala.ro are peste 4 milioane de accesări, nicăieri nu există un site cultural cu atâtea accesări. (…)Teoretic pot organiza festivalul, dar nu este firesc să treci prin astfel de momente grele. Ar fi o catastrofă ca Festivalul Sighișoara Medievală să se amâne’, a declarat pentru AGERPRES, Liviu Pancu.

Tergiversarea organizării concursului de proiecte de către Primăria Sighișoara, care și-a prevăzut în buget încă de anul trecut fondurile necesare organizării Festivalului, a dus la blocaje inclusiv în privința contactării sponsorilor și a partenerilor media, care urmau să asigure vizibilitate manifestării.

Hotelierii din zona Sighișoarei susțin că, până în acest moment, pentru intervalul 28-31 iulie, când era programat Festivalul Sighișoara Medievală, au cel puțin 10.000 de cazări confirmate și că toate camerele au fost rezervate de mai bine de două săptămâni, iar amânarea manifestării le-ar aduce grave prejudicii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult