Acasa Cultura-ReligieCultura Fiica regimentului vine la Cotroceni

Fiica regimentului vine la Cotroceni

scris de Marius Bâtcă
5 afisari

Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, de Ziua Internatională a Femeii, o seară Donizetti cu opera ‘Fiica Regimentului‘, în interpretarea soliştilor Patricia Seymour – soprană, Sorana Negrea-Stoica – mezzosoprană, Liviu Indricău – tenor, Iustinian Zetea – bas, Adina Cocărgeanu – pian.

muzeu-cotroceni

Muzeul Cotroceni

Singura opera comică a compozitorului italian Gaetano Donizetti, ‘Fiica Regimentului‘ prezintă povestea de dragoste dintre fiica unei marchize şi un simplu soldat. Maria, nou-născuta găsită pe câmpul de bătălie, copilul îndrăgit şi răsfăţat de toţi grenadierii, crescută de un întreg regiment de… taţi, se dovedeşte a fi fiică de marchiză. Copilăria ei de ‘vivandieră’, iubirea pentru Tonio, tânărul care se hotărăşte să devină soldat de dragul ei, viaţa nouă la castel, toate se regăsesc în această operă îndrăgită oriunde este cântată.
Opera comicăFiica Regimentului‘ a avut premiera la Opera-Comique din Paris, la 11 februarie 1840, bucurându-se de un succes de durată şi figurând în repertoriul constant al multor case de operă în epocă.
Gaetano
Donizetti, născut la 29 noiembrie 1797, şi-a inceput studiile la, în localitatea natală, la Bergamo şi a continuat la Bologna până în 1827, când s-a mutat la Napoli, unde a devenit directorul Teatrului Regal şi apoi profesor la Conservator.
În numai trei ani a scris 12 opere, toate ilustrând stilul interpretativ
‘Bel canto’, fiind influenţat de compozitorul Gioacchino Rossini, cu care a şi lucrat o perioadă de timp. Din anul 1839, Gaetano Donizetti s-a stabilit la Paris, unde a compus în 1840 şi opera ‘Fiica Regimentului‘. Compozitorul italian a murit la 8 aprilie 1848, la numai 51 de ani, in Bergamo.

1 comentariu

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 05-03-2012 - 20:49

Oare don Laurentiu stie ca prezenta va fi onorata si de Ficele Inregimentate ale CELUI care cere ROMANILOR sa stranga cureaua pina la lat ! S-au la cotrocenABILUL nu se aplica scaderea si diminuarea VIETII de ZI cu ZI ! SELECT a devenit vaporeeanul carpetar de odinioara !Pe viata mea si a TA !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult