Acasa Cultura-ReligieCultura Film despre ţiganii români care trăiesc din gunoaiele francezilor

Film despre ţiganii români care trăiesc din gunoaiele francezilor

scris de Ziua Veche
4 afisari

Într-un webdocumentar pentru site-ul publicaţiei “Le monde”, regizorul şi realizatorul de film Solveig Anspach prezintă viaţă dură a romilor care pleacă din România pentru a trăi din resturile aruncate la gunoi de francezi..

Solveig Anspach

În filmul făcut pentru Le Monde, ţigănuşii români dansează în ploaie pe manele date la maxim, iar părinţii lor spun că mai bine trăiesc pe drumuri, în Franţa, decât să se întoarcă în ţara din care au plecat. Povestea lor este spusă în jurul personajului Diktatora, o ţigancă ce trăieşte într-o tabără de lângă Nantes, Franţa.

Solveig Anspach, de origine finlandeză, dar stabilită în Franţa, ştie, de la personajele documentarului ei, că în România romii nu au condiţii decente de trai. EVZ a realizat un interviu cu regizorul filmului.

EVZ: Când aţi realizat webdocumentarul cu Diktatora şi cum aţi cunoscut-o?

Solveig Anspach: Anul trecut am realizat filmul, am întâlnit-o în momentul când am filmat în acea tabără (n.r. – de lângă Nantes). Am cunoscut-o pe ea şi pe familia sa. Reprezentanţii de la “Medecins du Monde” ne-au prezentat-o. Ideea era să facem cunoscută munca celor de la “Medecins du Monde” în Franţa, asta pentru că ei sunt cunoscuţi mai mult pentru munca lor în străinătate.

De ce v-a atras povestea Diktatorei?

Mi s-a părut că este un personaj foarte puternic şi istoria romilor m-a impresionat, faptul că sunt maltrataţi oriunde se duc.

Vezi interviul integral aici

4 comentarii

Arhimede 17-07-2011 - 18:34

Cine dracu’ maltrateaza pe ţigani?
Aţi văzut careva ţigan maltratat în România?

In schimb victime datorită lor, berechet.

Giurgiu Crişan 17-07-2011 - 19:03

Aici e folosit greşit cuvîntul: maltratat, adică rău tratat. Asta a vrut să spună.

Spiridon 17-07-2011 - 19:42

Este stiut ca regimul sclavagist francez are ceva cu tiganii, asa ca nu trebuie sa ne miram. Pe multi ii invita in Franta si apoi ii tine in bidonville-uri insalubre, iata cum si-au cladit castele pe valea Loirei!

Morkova Vesela 17-07-2011 - 20:30

De ce nici un membru al Academiei Frantei nu este tigan, si de ce bulibasii nu sunt recunoscuti si platiti ca primari si manageri?
Iata, inca un 14 Juillet a trecut, dar lucrurile nu s-au inderepta deloc.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult