Acasa Cultura-ReligieCultura Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras, la Muzeu

Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras, la Muzeu

scris de A.H.
38 afisari

Muzeul National al Taranului Roman verniseaza joi, 22 martie, ora 18.00, la Sala Oaspeti, expozitia realizata de Peter Jacobi, Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras.

Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras, la Muzeu

Expozitia contine fotografii din colectia artistului Peter Jacobi, infatisand, mai ales, doamnele din nobilimea si burghezia romaneasca, purtand costume traditionale romanesti. Dupa cum se stie, Reginei Elisabeta i se datoreaza adoptarea, la Curte, a modei costumului traditional romanesc, socotit, pana atunci, drept un strai demn de a fi purtat doar de catre tarani. Exemplul sau a fost urmat de Regina Maria si de principesele Elisabeta, Maria si Ileana, dar si de majoritatea doamnelor din inalta societate romaneasca.

Incet, incet, hainele taranesti au patruns intr-o societate care, in acea perioada, era obisnuita mai degraba sa imite tinuta vest-europeana, decat sa afirme virtutile traditiei autohtone. Inca dinainte de Razboiul de Independenta si pana in pragul dezastruosului an 1940, multe fotografii au imortalizat atitudinile acestor doamne din inalta societate romaneasca. Tocmai asupra acestor fotografii s-a oprit Peter Jacobi, in demersul sau artistic. 

Pentru Peter Jacobi, patina timpului care s-a asternut peste imaginile descoperite in anticariate si arhivate sentimental, in atelierul sau, innobileaza fotografiile. Artistul lasa timpul sa intervina peste imaginile de epoca si chiar il ajuta, adeseori, prin interventii practicate direct pe hartia fotografica, parca pentru a sublinia efemeritatea creatiei umane. Expozitia va putea fi vizitata la Sala Oaspeti, pana pe 29 aprilie 2012, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult