Acasa Cultura-ReligieCultura Fuck Valentine’s Day! Dragobete, noi sărbătorim româneşte!

Fuck Valentine’s Day! Dragobete, noi sărbătorim româneşte!

scris de M.A.B.
25 afisari

Fuck Valentine’s Day! Pe 24 februarie, sărbătorim Dragobetele, sărbătorim româneşte! Descarcă această imagine, printează câteva foi şi lipeşte-le în şcoala ta sau în alte locuri publice!

Dragobete

24 februarie - Dragobete, noi sărbătorim româneşte!

Divinitate mitologică asemănătoare lui Eros (zeul iubirii, în mitologia greacă) şi Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut şi sub numele de Dragomir, este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia.

Năvalnic şi nestatornic, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică şi este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, care sălăşluieşte mai mult prin păduri.

Dragobetele a fost preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu peţitor şi ca un naş ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. De-a lungul veacurilor, acesta a devenit protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, precum cea a păsărilor care „se logodesc” în această zi.

Pe 24 februarie, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii. La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara.

Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Daca, intamplator, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele:

„Floride fraga

Din luna lui Faur

La toata lumea sa fiu draga

Uraciunile sa le desparti”.

Mai mult la crestinortodox.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult