Acasa Cultura-ReligieCultura Gala Nobel 2023 (VIDEO)

Gala Nobel 2023 (VIDEO)

scris de Șt. C
184 Afisari

La cermeonie, laureata Premiului pentru Pace, iranianca Narges Mohammadi, a fost reprezentată de soţul şi copiii săi. Activista este întemnițată la Teheran.

Capitala Norvegiei, Oslo, a găzduit ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, care i-a revenit anul acesta activistei iraniene Narges Mohammadi, încarcerată la Teheran.

La gală, ea a fost reprezentată de soţul şi copiii săi, care vor da citire unui discurs pe care au reuşit să îl obțină din închisoare.

Arestată de 13 ori, condamnată de cinci, cu sentinţe ce însumează 31 de ani, Narges Mohammadi ispăşeşte în prezent o condamnare de 10 ani în celebra închisoare Evin din Teheran.

Absolventă a Facultăţii de Fizică a Universităţii Internaţionale Imam Khomeini din provincia Qazvin, ea a lucrat apoi ca inginer la o companie iraniană, dar şi ca ziaristă la câteva ziare din Iran.

În 2003, Narges Mohammadi s-a alăturat Centrului pentru Apărătorii Drepturilor Omului, organizaţia înfiinţată de Shirin Ebadi, ea însăşi laureată Nobel a Premiului pentru Pace în acelaşi an, 2003, prima femeie iraniană, la acel moment, ce avea să primească acest premiu.

După Andrei Saharov, în 1975 şi Joseph Rotblat, în 1995, Narges Mohammadi este al treilea fizician care câştigă Premiul Nobel pentru Pace.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult