Acasa Cultura-ReligieCultura Gânditorul şi Femeie şezând primesc oaspeţi la Muzeul Naţional de Istorie

Gânditorul şi Femeie şezând primesc oaspeţi la Muzeul Naţional de Istorie

scris de Marius Bâtcă
26 afisari

De joi, 15 martie şi până pe 18 aprilie cei care vor trece pragul Muzeului Naţional de Istorie a României vor putea admirate cele mai importante capodopere alea artei presitorice din România, „Gânditorul de la Cernavodă” şi „Femeie şezând”

Ganditor si Femeie sezand

Ganditor si Femeie sezand

Arheologul Dragomir Popovici, a declarat, pentru Agerpres, că cele două opere de artă au fost alese drept „exponatul lunii, pentru că prezintă tema cuplului, o temă general umană, reprezentată de un personaj masculin şi feminin”, iar „valoarea „Gânditorului” şi a „Femeii şezând” constă tocmai în ceea ce ne oferă şi în forţa cu care ne invită la reflecţie, prin modalitatea de a percepe lumea şi de a o interpreta”,

Cele două statuete din lut ars au fost descoperite în anul 1956, lângă Cernavodă, de către o echipă de cercetători condusă de profesorul Dumitru Berciu în necropola culturii Hamangia. Operele de artă ale civilizaţiei preistorice HamangiaGânditorul” şi „Femeie şezând” au devenit rapid simboluri ale României, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie, Ernes Oberlander Târnoveanu afirmând că cele două sunt cele mai importante opere de artă realizate până la Brâncuşi pe teritoriul tării.

Datorită unicităţii lor în lume, cele două opere au fost expuse în ultimii ani în multe alte locaţii din afara graniţelor ţării. Astfel, călătoriile le-au purtau în ţări precum Suedia, Germania, Elveţia, Belgia, Anglia, Grecia şi peste ocean în SUA, unde operele de artă din lut ars au devenit rapid un simbol al spiritualităţii umane ce străbate timpul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult