Acasa Cultura-ReligieCultura George Stanca, condamnat pentru plagierea unui roman de Lev Tolstoi

George Stanca, condamnat pentru plagierea unui roman de Lev Tolstoi

scris de G. D.
15 afisari

Curtea de Apel București a decis condamnarea scriitorului George Stanca pentru plagiat, după ce a respins apelul făcut de inculpat față de decizia inițială a Tribunalului București.

George Stanca (FOTO:CLICK.RO)

George Stanca (FOTO:CLICK.RO)

George Stanca a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, la finalul unui proces penal în care scriitorul era acuzat de procurori de plagiat. Obiectul dosarului este romanul „Memorii”, o carte publicată de editura Adevărul. Procurorii l-au acuzat pe Stanca că a plagiat romanul „Jurnal” al lui Lev Tolstoi și l-a semnat cu pseudonimul Ghenadi Strungar. Expertiza procurorilor a arătat că scriitorul a folosit o traducere în limba română a romanului lui Tolstoi. Acesta a modificat începutul cărții și începutul fiecărui capitol, dar a copiat restul paginilor cărții. Prima instanță, Tribunalul București a acceptat probele procurorilor și a decis condamnarea, în premieră, la închisoare cu suspendare, iar a doua instanță, Curtea de Apel București, a respins apelul inculpatului și a menținut pedeapsa. George Stanca este obligat să plătească daune în valoare de 100.000 de euro.

Fapta pentru care a fost condamnat George Stanca este „însuşirea fără drept a calităţii de autor al unei opere”, așa cum este prevăzută de art. 141 teza 1 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe. Potrivit acestei legi, pedeapsa poate fi închisoarea de la 3 luni la 5 ani sau amendă.

George Stanca s-a apărat în timpul procesului spunând că editura este cea care i-a cerut să scrie această carte pe baza traducerii pe care i-a trimis-o pe email.

George Stanca este un controversat jurnalist monden și scriitor, cunoscut în special datorită revistei VIP, pe care a condus-o timp de aproximativ trei ani.

42 comentarii

salut 27-12-2013 - 21:13

Pedeapsa cu inchisoarea? Pe cine o fi suparat asta, ca am mari indoieli ca l-a dat in judecata Tolstoi? Stie cineva mai multe?

ValVerde 28-12-2013 - 16:18

Parca spuneai ca ai studii juridce…
ai lipsit si la lectia introductiva raspundere civila vs. raspundere penala.

Faptul ca a fost condamnat la inchisoare, denota ca a fost un proces de raspundere penala. Acţiunea penală se exercită din oficiu de către Ministerul Public, asa ca ironia ta (s-a vrut ironie?) cu Tolstoi si jalba in protap arata de fapt ca nu cunosti abc-ul procedurilor legale.
In cazul de fata, sesizarea infractiunii a fost facuta de traducator dar inculpatul a trebuit sa raspunda penal, nu civil.

Devine ironic, dar intr-un sens nedorit de tine.

UnUL 28-12-2013 - 16:30

ValVerde, cum poți să-l contrazici pe Salaud! Doar se știe foarte bine că el are studii în toate domeniile posibile și le știe pe toate. Te va aneantiza de la înălțime olimpiană a geniului său pustiu.

digital 28-12-2013 - 16:51

băi vittă, demonstrezi netăgaduit că ești un animal ignorant, cu fiecare postare!
dacă era ceva de capul tău, observai că beduinul GS a plagiat, ceea ce implică cel mult o răspundere civilă și/sau morală!
dacă voiai să răgești ceva pe limbăul și esofagul tău de animal, puteai s-o faci doar în cazul când GS, ăsta, era acuzat de încălcarea drepturilor de autor, dar nu prea era cazul!

ValVerde 28-12-2013 - 17:14

Degetel, esti epocal in dobitocia ta !
M-ai inveselit fara sa vrei.

Uite bai samurai de peron ca e scris in articol: a fost judecat si condamnat conform cu articolul 141 din legea 8 /1996
Tu ai citit articolul sau te-ai impiedicat de mesajul meu si ti
s-a aprins neuronul ?

Iti pun tot articolul din lege, daca ai absolvit clasa a cincea, ar trebui sa intelegi:

Art. 141.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Ba tu ar trebui sa fii impuscat in piata publica sa nu te mai chinui…..

digital 28-12-2013 - 17:39

bă boule, cum și-a însușit-o dacă a semnat cu un pseudonim?!
nu vezi că ești și măgar cu ochelari de cal?!
poți să-l acuzi pe stanca în numele Ghenadi Strungar?!
pe cine au judecat tembelii ăia, pe tolstoi, stanca, strungar?!
așa, pe sistemul tău de imbecil puteau să te condamne și pe tine, ca prostul forumului!

ValVerde 28-12-2013 - 17:52

Hahahahah…deci dupa tine, trebuiau sa dea in judecata pseudonimul !!??

Ia semneaza tu niste cecuri cu nume fals si spune-le la proces sa se descurce cu numele ala inventat, nu cu tine

Tu asa esti pe bune, sau ai ramas cu sechele dupa Craciun ?

digital 28-12-2013 - 18:02

păi vezi mă boule, diferența?!
cecurile sunt pe bani, așa cum sunt și drepturile de autor, dacă le revendici, plagiatul însă, e doar o chestie de moral sau civică!
hai , că ești prea îngrămădit pentru generația asta!
hahaha!
mai sapă după ceva pe la amerloci, poate chiar, descoperi!

ValVerde 28-12-2013 - 18:16

Huhule, explica-i tu lu’ degetel, ca esti mult mai inteligent ca el.

Citeste-i cu voce tare descrierea infractiunii pentru care a fost condamnat laba trista asta:

Art. 141.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Pune-l sa scrie articolul de 100 de ori si sa sublinieze partea unde zice:

„fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor”

Si daca tot se leaga de bani, spune-i tu mai gurtza ca, desi autorul articolului o omite din incompetenta, George Stanca a luat si niste bani
buni pe copy/paste.

digital 28-12-2013 - 18:23

păi adu mă amerlocule dovada că a luat bani !
iar dacă a luat bani în numele lui ghenadi strungar adu dovada cum i-a sifonat!
sau cum l-au dovedit procurorii-judecători!
POȚI?!
oricum la faza cu plagiatul-penal ești varză!

digital 28-12-2013 - 18:24

hahaha!
păi tu-l invoci pe Huhu?!
hahaha!

ValVerde 28-12-2013 - 18:41

degetel esti prea prost sa intelegi lucruri simple, dar esti amuzant.

Iti imaginezi ca pseudonimul a luat bani hahahahah….esti tare !!!
Pseudonimul a luat loveaua si Stanca a sifonat-o !!! Monumental ! Boul salut, explica-i tu ba lui degetel ca intre voi handicapatii poate va intelegeti mai usor !

Antibasistul 28-12-2013 - 18:58

Ba ValV. pu…a proasta sa nu-mi mai invoci numele ca-ți f…t Dumnezeii!!!!!!!!

ValVerde 28-12-2013 - 19:07

@Huhu, leguma furiosa:

OK, poti sa-i phooti (n-ai tu cu ce, dar te las sa te lauzi) dar sa nu scuipi !!!

ValVerde 28-12-2013 - 19:13

Aoleo, ca am uitat:
ce te faci bai Huhule daca avem acelasi dumnezeu?
Te lauzi ca i-o tragi la gaoz si cind ajungi in fata Lui sa-i ceri o reincarnare mai bengoasa, isi aduce aminte de tine si de ce promiteai sa-i faci si din doua una: ori te reincarnezi in boul salut, ori doamne doamne iti ia promisiunile in serios si te tine pe linga curtea lui….

digital 28-12-2013 - 19:15

ValVerde
28-12-2013 at 18:41

.geaba cauți iertarea, vitălăule, nici mătta nu mai crede în ea!
ești renegat, boule, doar amerlocii ar mai putea să te salveze!
la abator !
hahaha!

ValVerde 28-12-2013 - 19:18

Caut iertare !!!???

Ba, ce fumezi tu ?
Dar sa spui drept, ca vreau sa stiu sa nu ma ating de mizeria aia, ca e lucratura diavoleasca.

urbos 29-12-2013 - 02:03

Plagiatul nu trebuie sa tina de penal decat daca violeaza dreptul de autor, daca reprezinta furt de proprietate intelectuala. Nu orice plagiat inseamna asta. Vad ca nici citatul lindicului nu face referire la termenul „plagiat”.
In orice caz, nu are nici o noima ca penalul sa insemne obligatoriu inchisoare(mai e amenda penala , si mai nou la noi, munca in folosul societatii ). Masura ce trebuie luata in orice caz penal este cea care elimina repetarea faptei, caci asta inseamna penal, caracterul de pericol la adresa celorlalti. In cazul idiotului asta i se poate interzice sa mai publice ceva 5 ani. Sau 3luni…

urbos 29-12-2013 - 02:04

PS
amenda penala- o aberatie
munca in folosul comunitatii- o cretinitate

salut 28-12-2013 - 18:13

Mai vitico, te tii degeaba dupa fundul meu. Parerile tale de smart-ass il intereseaza probabil pe Nulul si pe alti basisti; oamenii normali inteleg ce spun eu aici si macar isi pun intrebari.

Uite, spre exemplu, acum catva timp, vis-a-vis de costul unei bucati de autostrada am pus o intrebare simpla: ” se face pe 8 benzi, sau cum se justifica costurile?”.

Desi nu ai priceput nici macar sensul intrebarii, ai inceput – la fel ca si acum -o lunga polologhie despre …”licitatie” – in general ..si cum asta ar elimina orice frauda. Nu mai departe de ieri, uite ce scriu astia in ZV:

„Adevǎrul: Compania de Autostrăzi a dat pe ochi frumoși contractele pentru construcția Autostrăzii Cernavodă-Medgidia-Constanța, alegând ofertele cele mai scumpe.”

( https://www.ziuaveche.ro/revista-presei/revista-presei-urm%C7%8Erile-exploziei-de-la-c%C7%8El%C7%8Era%C8%99i-203569.html )

Deci ceva e putred in alocarea banilor pentru autostrazile alea, cu sau fara licitatii. Dar tie, lindicu’ ti-a indicat ca trebuie sa „zici invers” si ai bagat polologhia – fara legatura cu ceea ce ziceam eu -, cale de vreo trei postari, sa vada tot basistu ce vaca destepta ne reprezinta peste ocean.

Aceiasi situatie si acum. Cu sau fara studii juridice, bunul simt ar trebui sa-i spuna oricarui om normal ca „plagierea” unui text de acum 200 de ani NU AR TREBUI SA CONDUCA la inchisoare pentru vinovat, dar a cere bun sint la un basist…e ca si cum ai cere nemurirea !

Postarile tale pe subiectul asta sunt postarile tipice a imbecilului basist: nu stie nimic, nu intelege nimic, nu are principii si e necitit, gandeste cu lindicu care-i spune sa posteze invers…cauta si gaseste prin colturile internetului vreun coltisor, vreo virgulita pe care sa le potriveasca ca nuca in perete , pentru ca preopinentul trebuie atacat: „nu e basist”. Si zice, si ataca lindicu, de nici nu stii ce vrea sa spuna, dar nimeni nu intelege nici macar de unde a plecat. Tipic basist. Spre exemplu, asa interpreteaza basistu Constitutia, asa VREA muschii lui Basescu sa formalizeze o numire – numai daca e numit cine vrea el, etc. Si tampitii, NULITATILE de pe margine: „Asa Base, da-i la oase !”

Cum sa-i explici basistului despre principiile dreptului? Cum sa-i explici despre CONCURENTA de principii? Cum sa-i explici despre nuante? Cum sa-i explici ceva, orice, basistului care a fost pana ieri „de stanga” si peste noapte (literalmente, peste noapte) a devanit „de dreapta” … ca asa l-a anuntat aseara tatuka-su?

Deci, cedez. In lupta cu prostul, am fost invins. Prostul m-a adus la nivelul lui si m-a batut cu experienta.

Intrebarea mea era simpla: ce este dedesubtul acestei afaceri ca nu prea am auzit sa fie condamnati LA INCHISOARE oameni … pentru ca „l-au plagiat” pe unul care a trait acum 200 de ani? Stie cineva pe unde gasesc niste explicatii mai amanuntite?

UnUL 28-12-2013 - 18:17

☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺‼ !! ‼ !! ????

ValVerde 28-12-2013 - 18:30

Ai luat-o ca boul pe aratura…
1. Pentru ca deschizi subiecte vechi. Intr-un proces licitatoriu nimeni nu e obligat sa justifice costurile oferite. Cei care aleg proiectul cistigator, daca aleg costul cel mai ridicat, nu trebuie sa justifice costul in sine, ci respectarea legilor si procedurior licitatiei. O practica comuna e sa se ia costul cel mai ridicat si costul cel mai scazut si sa se elimine, dupa care se analizeaza proiectele ramase.

Deci, gutuie, nu e justificarea costurilor pe km, ci justificarea criteriilor de alegere, e ceea ce vrei tu sa spui.

2. Deci tu simti in copite ca unul care il plagiaza pe Tolstoi, dupa 200 de ani, nu ar trebui sa se duca la inchisoare. Pentru ca asa vrei tu. Nu trebuie sa ai studii juridice ca sa intelegi ca ce vrei tu e irelevant pentru ca exista legi clare.
Iti plac sau nu legile alea…stai si plingi cu cornu’n jos.
Poti sa tipi ca sunt legi basiste, (date pe la 1996) sau ca cei care le invoca nu stiu sa aplice „nuantele”, de parca legile ar fi nuantate, poti sa emiti zgomot de fond fara legetura cu subiectul, poti sa pozezi majestuos in geniu neinteles, eu zic ca tot un papagal bovin esti.

UnUL 28-12-2013 - 18:34

ValVerde, așa o ia el întotdeauna : „ca boul pe arătură” (am citat din clasici!). Mai grav e că nu îți dă seama și că este convins că e genial și le știe pe toate

ValVerde 28-12-2013 - 18:33

Bai salut, uite ba la degetel argumentare logica !!!
De ce nu il ajuti ?
Cu voi doi impreuna ne mai inveselim si noi intre Craciun si Anul Nou.

digital 28-12-2013 - 18:39

poate ne-o mai sugy, eventual că înveselitu costă mă!

ancuta 28-12-2013 - 19:13

mai „smart”scarna,
te-am dibuit bine cand te-am facut scarna zlobie!
te mananca-n cur tot timpul, iar Vale ti-o trage sistematic si cu talent, de ma mir ca nu oboseste!
Dar tu, nu si nu. Nu te lasi. Pierzi tot timpul ocaziile in care te-ai putea remarca.

Colonele, asculta-ma si stapaneste-te macar in zilele astea de sarbatoare: „Sa ne fereasca D-zeu de stradania prostului!”

UnUL 28-12-2013 - 16:46

Și în cazul acesta nu era vorba de o teză de doctorat, ca la Știm noi cine !

mircea 28-12-2013 - 17:07

Pai un bou ca tine nu poate sa existe mai mult de 5 ani, dela prima postare din 29 VII-2010,ce vrei mai mult,rebrenduiestete ca IOANA,NUTZY si ELENA cu sute de HA de pamant-BOULE

UnUL 28-12-2013 - 18:04

Măi vițeluș, prima mea postare de pe forumul ZV e din 19 decembrie 2012, adică abia de un an (vezi și ortografierea UnUL a nick-ului). Celelalte mai vechi – prima fiind nu din 29.07 ci din 2.06 2010! – nu au nicio legătură cu mine. Deci am pe acest forum o „vechime” de abia un an. (De fapt nici postările semnate UnUL nu-mi aparțin integral, unele fiind postate de un șterpelitor de nick-uri : Astfel în 24.06.2013 apare un fals UnUL cu care polemizez la orele 11 :08 și 13 :33. La fel în 18-08-2013 – vezi postarea mea de la 12:44, în 30-08-2013 – vezi postarea mea de la 07:16, în 23-09-2013 – vezi postările mele de la 09:00 și 20:14, etc)ț
În rest, rămâne cum am stabilit : ai veleități de proroc, dar ele nu valorează nici doi firfirici.

digital 28-12-2013 - 18:15

păi cine ar ști mai bine ca tine de când ființează pe forum………….

…………ci din 2.06 2010! – nu au nicio legătură cu mine.
normal cretinule, ia întreabă un forumist care scrie cu același nick de când postează și o să vezi că habar nu are când a postat prima oară, dar tu ca propagandist trebuie să-ți întreții „legenda”!

UnUL 28-12-2013 - 18:18

Degețel, dacă ești atât de idiot că nu știi să cauți în arhivă ca să vezi când ai intrat pe acest foru, e treaba ta; dar nu te lăuda cu asta.

UnUL 28-12-2013 - 18:21

Uită, ca să te luminez la minte : asta e prima ta postare:

Sulfina Barbu: Ponta e un complexat politic care face de ruşine PSD

comenteaza-l pe dementul care te conduce din functia suprema in stat!!idioata te-a mai facut mata!!

Raspunde » Scris de digital la 17-03-2011 @ 22:49

UnUL 28-12-2013 - 18:27

Erată : „pe acest foruM”

UnUL 28-12-2013 - 18:31

Deci ești mai vechi cu un an și 10 luni decât mine pe acest forum, timp în care ai putut vidanja aici câteva zeci de tone de fecale.

digital 28-12-2013 - 18:37

băi boulețule, forumul era mai curat fără tine!
fecalele sunt produse de apariția ta, deoarece am fost nevoit să mă kak în boașca ta senilă !
cauze și efecte!
dar tu nu știi din ăstea. doar băsism și limbism!

UnUL 28-12-2013 - 20:01

Ce vorbești, Degețel? Uită-te la limbajul pe care îl folosești (ȘI ASTA ÎNCĂ DE LA PRIMA TA POSTARE!), la intoleranța ta talibanică, la vulgaritateA deșănțată, la colierul de înjurături cu care îți „împestrițezi” postările, etc ! EȘTI ILUSTRAREA A CEEA CE ARE MAI RĂU, MAI TICĂLOS, MAI SCÂRBOS ȘI MAI INFECT SPECIA UMANĂ.

Antibasistul 28-12-2013 - 19:47

ValV. prostăvane, Dumnezeu nu-i orb, PEDEPSEȘTE!!!!!

urbos 28-12-2013 - 20:04

Lindic e deja pedepsit cu prostia crunta, mentalitatea de sluga, viata de ratat, aspectul respingator, dar urmeaza…

urbos 28-12-2013 - 20:06

De fapt d-aia are bolnavul ceva cu Dumnezeu, pe care-l uraste de „ateu” ce e, hahaha!

Antibasistul 29-12-2013 - 02:24

E ateu pentru ca-i cretin, nu-l ajuta mintea, e dobitoc ca cacații Karl Marx si Lenin!

urbos 29-12-2013 - 02:59

Nu e ateu, e anti-Dumnezeu, e imbecilul absolut. Un ateu autentic nu sare din cotet sa latre furios ori de cate ori aude ceva de Dumnezeu, credinta etc.

Antibasistul 29-12-2013 - 03:47

Dehhh….!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult