Acasa Cultura-ReligieCultura Google Doodle. Aniversarea a 113 ani de la naşterea lui Alexander Calder

Google Doodle. Aniversarea a 113 ani de la naşterea lui Alexander Calder

scris de D.S.S.
4 afisari

Aniversare Google Doodle! Vineri, se împlinesc 113 ani de la naşterea lui Alexander Calder, promotorul sculpturii cinetice. Logo-ul Google (prin amabilitatea Fundaţiei Calder) simolizează una dintre sculpturile mobile ale artistului, iar odată ce un utilizator trece cu mouseul peste pictograma de start, desenul se poate mişca.

Aniversarea a 113 ani de la naşterea lui Alexander Calder (prin amabilitatea Fundaţiei Calder)

Alexander Calder a fost un pictor şi un sculptor american, născut pe 22 iulie 1898, la Lawntown, în apropiere de Philadelphia. Alexander Calder este celebru pentru instalaţiile lui mobile – ansambluri de forme animate de mişcarea curenţilor de aer – dar şi stabile, artistul creând numeroase tablouri, litografii, jucării, bijuterii şi ornamente pentru locuinţe.

Si-a desfasurat activitatea atat in Statele Unite cat si Franta unde a  fost influentat de arta lui Juan Miro, Mondrian, Marcel Duchamp.
Incepand cu anii 1950, Calder si-a concentrat  eforturile prentru realizarea de sculpturi monumentale. Exemple notabile in acest sens sunt “0.125″ pentru aeroportul JFK in 1957, “La Spirale” pentru UNESCO din Paris, 1958 şi “Man” (“L’Homme”), comandat pentru Expo 67 în Montreal. Cea mai mare sculptura a lui Calder până în acel moment a avut 20.5 metri înălţime si s-a numit “El Sol Rojo”, construita pentru Jocurile Olimpice de vară din 1968 în Mexico City.

Google Alexander Calder

Google Alexander Calder

Dinamismul este caracteristica artei lui Calder. Aceasta apare fie prin sugestia dinamica fie prin mobilitatea elementelor care compun lucrarea. Mobilitatea este prezenta si in lucrarea “ Mercury Fountain”, in care foloseste mercurul ca element dinamic. Sculptura a fost realizata in 1937 ca un tribut pentru Juan Miro. Alexander Calder s-a stins din viaţă pe 11 noiembrie 1976. La aceea vreme americanul lucra la sculptura numită „Salute to Mexico”, dar acesta s-a stins din viaţă înainte să apuce să o finalizeze

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult