Acasa Cultura-ReligieCultura Google Doodles în cinstea lui Johannes Gutenberg

Google Doodles în cinstea lui Johannes Gutenberg

scris de Bogdan Crețu Roman
319 Afisari

În cinstea lui Johannes Gutenberg, Google afișează, azi, un Google Doodles special.

Google Doodles în cinstea lui Johannes Gutenberg

 Johannes Gutenberg (născut Johannes Gensfleisch zum Gutenberg; circa 1400 – 3 februarie 1468) a fost un fierar și inventator german care a dezvoltat prima tipografie mecanică mobilă din lume. Considerată o piatră de hotar în istoria umană modernă, tipografia a jucat un rol cheie în progresul Renașterii , Reformei protestante și Epoca Iluminismului . Facând cunoștințele conținute în cărți și literatură la prețuri accesibile și disponibile pentru prima dată, presa lui Gutenberg a fost folosită pentru a crea una dintre primele și cele mai faimoase cărți din lumea occidentală, Biblia Gutenberg, cunoscută și sub numele de „Biblia cu 42 de linii”.

În toate dicţionarele şi enciclopediile, Johann Gutenberg este menţionat drept părintele de drept al primei maşinării de tipărit. Născut sub numele de Johann Genflesich, a preferat ulterior numele de Johann Gutenberg ( Ion Munte Frumos, într-o traducere aproximativă). Destinul său a fost unul deosebit, nu doar din prisma invenţiei sale care a schimbat ca nimeni alta întreaga lume, dar şi din cauza invidiilor şi intrigilor care i-au măcinat existenţa.

Despre Gutenberg, istoricii concluzionează că s-a născut între anii 1398, sau 1399 după alte surse, în oraşul Mainz. Părinţii săi erau de condiţie bună, mama sa, Elsgen Wyrch, era originară din satul Gutenberg, nume pe care micul Johann şi l-a însuşit şi adăugat ulterior. Cum se născuse într-o familie bogată, micul Johann a învăţat să citească la o vârstă fragedă, un fapt deosebit de rar în acele vremuri când singurii ştiutori de carte erau călugării şi unele persoane din clasa aristocrată.

Johann Gutenberg s-a văzut astfel nevoit să înveţe să citească după cărţi scrise şi copiate de mână, cum erau de fapt toate scrierile, manuscrisele şi volumele din Europa acelor timpuri. De fapt însăşi numele atribuit pe atunci cărţilor era grăitor în această privinţă, căci li se spunea manuscrise, de la latinescul Manus Scriptum, adică „scrise de mână”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult