Acasa Cultura-ReligieCultura Grafica despre goliciunea umana

Grafica despre goliciunea umana

scris de Ziua Veche
9 afisari

„O  sa ne creada oare cineva peste o suta de ani sau chiar mai putin cata umilinta si cat ridicol am putut indura? Cine ne va crede si mai ales cine ne va ierta pentru ca am suportat absurdul, nedreptatea, mitocania, lipsa de libertate, agresivitatea prostiei, saracia de toate felurile, dar mai ales a spiritului, murdaria, vulgaritatea si banalul?”, scria cu aproape 30 de ani in urma graficianul Nicolae Saftoiu, facand referire la perioada dificila prin care treceau artistii. Pe atunci lucra in atelierul de la Combinatul Fondului Plastic. Desi si-a facut debutul in lumea artistica expunand lucrari chiar din timpul facultatii, Nicolae Saftoiu este mai degraba cunoscut ca ilustrator de texte si carti si ca un reputat miniaturist, el fiind cel care a realizat grafica bancnotelor de dupa 1990.

{gallery}gallery/02/vernisaj_spiridon{/gallery}

Dar in urma cu zece ani artistul s-a retras in linistea naturii, la poalele padurii din Valea Gartei (un sat mirific intre dealuri dambovitene) pentru a se bucura de frumos. Prima pictura pe care o va realiza acolo va fi un naufragiu, in semn simbolic pentru schimbarea din viata lui. Va lucra, chiar foarte mult. Iar de la grafica alb-negru va trece si la desenele cu creioane colorate. Fapte traite si netraite, pasari cu chip de om si oameni cu coarne si aripi, vulturi ciclopici, goliciuni umane, cavaleri medievali, vietati ciudate, toate se regasesc in compozitiile lui Dom’ Nae’, dupa cum ii spun prietenii. O parte dintre lucrari (infima cei drept) este expusa pana pe 23 martie la Galeria Dialog de la parterul Primariei Sector 2. Compozitiile prezentate fac parte din ciclul „Ilustratii pentru texte nescrise” prin care Saftoiu a vrut sa arate ca nu este doar un ilustrator, ci ca scriitorii ar putea creea pornind de la desenele lui.  „Am renuntat sa mai ilustrez textele altora si am zis sa fac niste desene care sa-i inspire pe scriitori si pe poeti. Am inversat raportul dintre mine si scriitori.”, ne-a explicat artistul. De altfel multe lucrari au aluzii literare caci „importante pentru mine au fost intalnirile cu oamenii si cu cartile. Stand prost cu gramatica si cu ortografia am incercat sa fac literatura in desen. Si cred ca in mare parte am reusit.”, ne-a lamurit Nae Saftoiu. Daca priviti fiecare lucrare in parte, mesajul transmis vi s-ar parea destul de eliptic; dar per ansamblu este o interesanta si poate controversata povestire despre trupul omenesc in infatisarile lui complexe. Goliciunea umana nu este decat o tatonare a nestiutului si un pas in aflarea adevarului despre fiinta umana. Iar toate acestea se realizeaza prin imbinarea realului cu fantasticul.

Nicolae Saftoiu a studiat la Institutul de Arte Plastice Nicoale Grigorescu, iar din 1961 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Isi face debutul in 1956 intr-o galerie din Ungaria, iar din 1962 participa la expozitii colective la Tokio, Budapesta, Praga, Rotterdam, Berlin etc. A primit numeroase distinctii precum Premiul UAP (1968), Premiul special la Festivalul Eurocon I-Trieste (1972), Premiul UAP pentru grafica (1980) s.a.m.d. Intre 1991-2000 colaboreaza cu Banca Nationala a Romaniei, proiectand toate bancnotele tarii intrate in circulatie.Si pentru ca pe 28 martie aniverseaza frumoasa varsta de 75 de ani ii uram un sincer La Multi Ani!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult