Acasa Cultura-ReligieCultura Gustav Klimt „sărută” Google la 150 de ani de la naştere

Gustav Klimt „sărută” Google la 150 de ani de la naştere

scris de Laurentiu Banches
10 afisari

Google celebrează printr-un doodle 150 de ani de la naşterea pictorului simbolist austriac Gustav Klimt, cunoscut îndeosebi pentru capodopera „Sărutul” (Der kuss)

Gustav Klimt, autorul celebrului tablou "Sarutul", este omagiat la 150 de la nastere de Google (foto:squidoo.com)

Artistul austriac Gustav Klimt născut pe 14 iulie 1862 la Baumgarten, în suburbiile Vienei a creat de-a lungul carierei sale mai multe opere care să evoce dragostea, pasiunea şi frumuseţea. „Sărutul” (Der Kuss), poate opera sa cea mai cunoscută incorporează toate aceste 3 elemente în cei 180 pe 180 de cm de pânză în care uleiul şi foiţele de aur aduc emoţia iubirii şi simbolismul la un alt nivel.

Gustav Klimt şi-a început lucrul la celebrul tablou în 1907, finisând creaţia un an mai târziu în 1908. Se zvoneşte că inspiraţia pentru lucrarea „Sărutul”, care aduce în prim plan şi elementul „modernist” al relaţiei umane, i-a venit lui Klimt în 1903 când după ce a vizitat Biserica San Vitale, mozaicurile bizantine aurite i-au oferit o nouă perspectivă în folosirea adâncimii şi a suprafeţelor plate în obţinerea unor noi culori. De asemenea, acesta a fost momentul în care a început să folosească aur şi argint în lucrările sale.

În „Der Kuss” sunt înfăţişaţi o femeie şi un bărbat care se îmbrăţişează şi se sărută pasional, fiind îmbrăcaţi ambii în halate foarte îndetaliat decorate. Criticii susţin că acest tablou arată lumii întregi „cum trebuie să fie dragostea”, adică „intensă, pasională şi plină de bucurie”. Klimt a folosit foiţe de aur în acest tablou a cărui compoziţie are drept culori primare aurul, maroul, galbenul şi verdele, atât în realizarea cuplului cât şi în decor, aducând astfel mai multă profunzime sărutului cuplului.

Din arta bizantină, Klimt s-a folosit de tehnicile de frescă şi de mozaic, pe care a îmbinat-o cu măiestria sa în pictura în ulei, fapt care poate fi foarte uşor vizibil în realizarea covorului de flori. Austriacul Gustav Klimt a fost capabil să aducă sensul de intimitate şi pasiune în pânza lui, oferind viaţă mozaicurilor bizantine prin acest tablou cunoscut la nivel global. El şi-a folosit tehnica pentru a aduce o cu totul altă emoţie dragostei şi unităţii, cuplul încolăcit fiind un simbol perfect al modului în care dragostea poate uni un cuplu printr-un sărut etern.

Moneda dedicata lui Gustav Klimt (foto: bitrebels.com)

În 2003, „Sărutul” a fost omagiat de statul austriac, acesta făcând parte din o colecţie specială de monezi austriece în care Klimt a fost reprezentat pe una din feţe, iar „Der kuss” pe spatele acesteia. Această monedă este un simbol al modului în care oamenii din întreagă lume apreciază frumuseţea artei lui Gustav Klimt. „Sărutul” este o operă de artă uimitoare, care poate inspira orice persoană să îşi dorească să trăiască viaţa la maxim. Tabloul poate fi admirat la Muzeul Belvedere Superior (Oberen Belvedere) , în timp ce în alte locuri se pot vedea numeroase replici.

Deşi s-a stins din viaţa destul de rapid, la doar 55 de ani în 6 februarie 1918, Gustav Klimt a reuşit să lase lumii întregi mai multe opere de o reală valoare artistică. Pentru a vedea întreaga sa operă, puteţi accesa linkul de AICI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult