Acasa Cultura-ReligieCultura Gustav Klimt şi sărutul care a schimbat lumea

Gustav Klimt şi sărutul care a schimbat lumea

scris de Z.V.
264 afisari

Pe 14 iulie 2012 se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Gustav Klimt (1862-1918). Legat întreaga viaţă de Viena,  Gustav Klimt  a influenţat în mod decisiv pictura modernă şi a făcut ca Jugendstilul să devină renumit în întreaga lume.

150 de ani de la nasterea lui Gustav Klimt

Mai întâi i-a speriat pe vienezi, apoi i-a fermecat: acesta este Gustav Klimt. Fiul unui gravor în aur talentat, dar sărac, a revoluţionat nu doar tehnica artistică, ci a aruncat în aer cu un avânt pasionat tabuurile privitoare la instincte şi erotism. În calitate de contemporan al lui Sigmund Freud şi Gustav Mahler, Gustav Klimt a trăit în perioada de avânt a capitalei austriece. Ca fascinant rebel al libertăţii artei şi sexualităţii, Gustav Klimt a dăruit Vienei un număr impresionant de opere de artă valoroase.

Talentul său a ieşit în evidenţă de timpuriu, astfel încât Gustav Klimt a primit o bursă graţie căreia a urmat încă de la vârsta de 14 ani Şcoala de Arte din Viena. Cu un puternic răsunet, Gustav Klimt inaugura în noul secol, epoca modernităţii: în anul 1894, când datorită reputaţiei sale de artist respectat, primea comanda de a picta plafonul Universităţii din Viena, schiţele sale libertine reuşiseră să fie sursa unui scandal cu mari reverberaţii.

Venise aşadar timpul pentru geniul de neînfrânt al lui Gustav Klimt: în 1897 devenea deja primul preşedinte al Secesiunii Vieneze, o despărţire bine gândită de conservatorismul Casei Vieneză a Artiştilor, Wiener Künstlerhaus. Chiar dacă în 1905 s-a văzut obligat să renunţe la comanda primită din partea Ministerului Învăţământului pentru pictarea plafonului Universităţii, Gustav Klimt a rămas fidel predilecţiei sale pentru reprezentarea senzuală a nudurilor feminine. Multe dintre tablourile sale reprezintă un omagiu onest adus feminităţii emancipate, senzuale. Atras de ornamentaţia unică a Jugendstilului, Gustav Klimt a omagiat prin portretele sale universul feminin al Vienei.

Marşul triumfal al lui Gustav Klimt în lumea artistică mondială a pornit din Viena. Tablourile sale au fost expuse şi vândute în întreaga Europă, iar la New York au atins preţuri record. În special „perioada sa de aur”, izvorul creaţiei unor tablouri somptuoase de o valoare materială enormă, a rămas în memoria artistică a umanităţii. Probabil cel mai renumit tablou al lui Klimt „Sărutul” (1907/08) este considerat a fi simbolul iubirii moderne: curajoasă şi risipitoare în acelaşi timp. Acest tablou poate fi admirat la Belvedere Superior, Oberen Belvedere, în timp ce în alte locuri se pot vedea numeroase replici.

150 de ani de la naşterea lui Gustav Klimt

În ultimii ani ai vieţii sale, Gustav Klimt s-a ocupat tot mai mult de o temă tipică Vienei din acea epocă: legătura strânsă dintre sexualitate şi moarte. În climatul capitalei, în care Sigmund Freud s-a aplecat asupra studiului acestei tematici din punct de vedere psihanalitic, a luat naştere tabloul „Moarte şi viaţă”, care în 1911 a primit premiul întâi la Expoziţia internaţională de Artă din Roma. Gustav Klimt se stingea din viaţă în anul 1918 din cauza unui accident vascular, chiar în momentul în care dispărea o epocă. În acelaşi an au murit Otto Wagner, Kolo Moser şi Egon Schiele. Monarhia dunăreană era în ruine. Vienezii l-au îngropat pe Gustav Klimt într-un mormânt onorific din cimitirul Hitzing – şi în 2012 îşi sărbătoresc geniul pe care nu l-au uitat.

6 comentarii

Ervin Weinerth 14-07-2012 - 23:53

GOOGLE marchează împlinirea a 150 de ani de la nașterea pictorului austriac GUSTAV KLIMT. Lider al avangardei vieneze și unul dintre fondatorii Secesiunii.Arta marelui pictor simbolist și decorator austriac a contribuit la declanșarea uneia dintre cele mai mari revoluții din istoria artei. SĂRUTUL său, Portretul Adelei Bloch-Bauer, Judith și Holofern și Danae, sunt doar câteva dintre lucrările artistului care, prima dată a uimit, apoi i-a fermecat pe iubitorii artei avangarduste din toată lumea. Modestul băiat de altădată, născut la 14 iulie 1862 la Baumgarten, o suburbie vieneză, astăzi este sărbătorit cu onoruri, ca un adevărat SIMBOL al VIENEI

Tache 15-07-2012 - 06:30

Inca un evreu care a dus la imputzirea Lumii…..

Tache 15-07-2012 - 07:53

Sa inteleg ca cersesti putina respectabilitate… Dar cine te crezi EVREULE….
Maria Antoaneta, printzesa austriaca, sotzia regelui Francez……..

Tache 15-07-2012 - 06:36

Terence McKenna’s message to Artists :

Datoria unui artist este sa salveze Sufletul Omenirii, si nu sa-l omoare..
Orice este mai putin, echivaleaza cu o nastere gresita, o incarnare gresita….
Daca artistul, care a fost selectat sa gaseasca CALEA, intr-un mediu Advers, nu o poate gasi, atunci Calea nu poate fi gasita……

http://www.youtube.com/watch?v=eKpVIKPX16s&feature=relmfu

Tache 15-07-2012 - 06:38

CALEA nu exista !!!!

Tache 15-07-2012 - 07:11

CALEA nu exista, daca nu este cel putin asa…..

http://www.youtube.com/watch?v=ugVlI_CEpWg&NR=1

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult