Acasa Cultura-ReligieCultura Hegedus Csilla, noul vicepremier și ministru al Culturii

Hegedus Csilla, noul vicepremier și ministru al Culturii

scris de C.P.
14 afisari

Președintele Traian Băsescu a semnat marți decretul privind numirea Csillei Hegedus în funcţia de ministru al Culturii, urmând ca ceremonia de depunere a jurământului de învestitură să aibă loc miercuri, informează Administrația Prezidențială.

Hegedus Csilla, secretar de stat, este propunerea UDMR pentru funcțiile de vicepremier și ministru al Culturii, a anunțat marți președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Hegedus Csilla, propusă de UDMR pentru funcțiile de vicepremier și ministru al Culturii

Hegedus Csilla, propusă de UDMR pentru funcțiile de vicepremier și ministru al Culturii

„Azi am avut un vot în Consiliul Permanent, în aceste ore s-a desfășurat acest vot și l-a propunerea mea doamna secretar de stat Hegedus va fi nominalizată pentru această funcție în această seară către primul-ministru și, sigur, el va face nominalizarea azi-mâine, când dorește, și trimite la Cotroceni această nominalizare. Doamna Hegedus este un om de specialitate, lucrează la Ministerul Culturii de foarte mult timp. A fost în mandatul trecut consiliera mea și în această perioadă, din martie, este secretar de stat la Ministerul Culturii. Este un specialist foarte bun în domeniul patrimoniului cultural, patrimoniu construit și restaurări. Este un om foarte bine pregătit și care cunoaște sistemul, nu numai Ministerul Culturii, dar și tot ce înseamnă cultura românească și sistemul instituțional. Deci, ea este propunerea mea, propunerea noastră”, a declarat Kelemen Hunor, la Parlament.

Întrebat dacă a vorbit cu premierul despre propunere, Kelemen a răspuns: „Da. Sigur, sigur. Premierul Ponta cunoaște această propunere și nu a avut nimic de comentat”.

Premierul Victor Ponta a trimits în cursul zilei de marți președintelui Traian Băsescu nominalizările pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe și cea de ministru al Culturii și viceprim-ministru, a anunțat Executivul printr-un comunicat de presă.

Kelemen Hunor și-a anunțat demisia din funcțiile deținute în Guvern, de ministru al Culturii și vicepremier, în data de 11 iulie, la Cluj-Napoca, la finalul unei reuniuni a Consiliului Permanent al UDMR.

Pe 1 august, el a explicat că și-a depus demisia încă din 28 iulie și că nu părăsește Executivul din cauza prim-ministrului.

UDMR a propus-o pentru portofoliul Culturii pe Rozalia Biro, însă nominalizarea a fost respinsă de președintele Traian Băsescu. Ulterior, pe 8 septembrie, Kelemen Hunor a declarat că Uniunea se află în căutarea unui viitor ministru al Culturii și vicepremier și că nu poate renunța la demisia sa din cele două funcții.

Kelemen Hunor a declarat pe 29 septembrie că se află încă în Guvern pentru că președintele Băsescu nu i-a semnat demisia. „Este la el (la președintele Traian Băsescu — n.r.) demisia mea, nu am retras această demisie, nu l-am sunat pe domnul președinte să semneze sau să nu semneze acest decret. Deci, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Dacă astăzi semnează sau mâine, eu am plecat din Guvern”, a susținut Kelemen Hunor.

Președintele Traian Băsescu a semnat la începutul lunii octombrie decretul de revocare din funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier a lui Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a apreciat decizia președintelui Băsescu de a-l revoca din funcția de Ministru al Culturii „absolut normală”, ținând cont că el nu și-a retras demisia.

„Urmează, conform Constituției și legilor în vigoare, pentru 45 de zile, cel mult, să preia un membru al Cabinetului, premierul sau un alt membru al Cabinetului, funcția de ministru al Culturii, gestiunea curentă a Ministerului va fi asigurată de un membru al Guvernului. Între timp, noi vom găsi un ministru, o propunere pentru funcția de ministru, vicepremier, dar sigur că nu azi, nu mâine, ci în această perioadă de 45 de zile maxim”, a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că UDMR nu va renunța nici la portofoliul Culturii, nici la funcția de vicepremier.

Președintele Traian Băsescu a semnat pe 10 octombrie decretul prin care premierul Victor Ponta a fost desemnat ministru interimar al Culturii și viceprim-ministru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult