Acasa Cultura-ReligieCultura Henri de Toulouse Lautrec, 150 de ani de la naşterea aristocratului alcoolic

Henri de Toulouse Lautrec, 150 de ani de la naşterea aristocratului alcoolic

scris de Ziua Veche
15 afisari

Henri de Toulouse Lautrec, aristocratul alcoolic, cunoscut pentru stilul de viaţă decadent, a creat o artă care a fost inseparabilă de viaţa-i legendară.

Henri de Toulouse Lautrec, 150 de ani de la naşterea aristocratului alcoolic

Henri de Toulouse Lautrec, 150 de ani de la naşterea aristocratului alcoolic

Pe 24 noiembrie se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Henri de Toulouse Lautrec. Cariera lui, deşi scurtă, de doar un deceniu, a coincis cu două evoluţii majore ale sfârşitului de secol XIX:  naşterea graficii moderne şi explozia culturii vieţii de noapte. Afişele lui Henri de Toulouse Lautrec au promovat animatoarele din Montmartre la rang de celebrităţi şi au ridicat la rang de artă afişele litografiate.

Dansatoarele şi prostituatele din lucrările sale sunt „umane”, dezvăluind tristeţea şi umorul care sunt ascunse de stratul gros de pudră şi de lumina de gaz.

Henri de Toulouse Lautrec s-a născut la 24 noiembrie 1864, la castelul Malromé, de pe moşia familiei din Albi. Din cauza problemelor genetice rezultate din căsătoria cosangvină a părinţilor (mama şi tatăl său erau veri primari), Henri de Toulouse Lautrec are încă din copilărie probleme de sănătate. După ce a suferit fracturi de femur la ambele picioare, fracturi care nu s-au vindecat corect, picioarele s-au oprit din creştere. La maturitate, Henri de Toulouse Lautrec avea corpul unui adult normal dar picioare de pitic. Se deplasa cu greutate, cu ajutorul unui baston.Îmbolnăvirile frecvente l-au ţinut mult la pat, şi micul Henry îşi umplea timpul desenând. Subiectul favorit în acea perioadă erau caii, asta poate şi datorită profesorului său, René Princeteau (1844-1914), un prieten de familie, surdo-mut, care a pictat  în special tablouri cu temă sportivă, foarte la modă în acea vreme.

Henri de Toulouse Lautrec, 150 de ani de la naştere

Henri de Toulouse Lautrec, 150 de ani de la naştere

În 1882, Henri de Toulouse Lautrec se mută la Paris, unde studiază pictura în atelierele pictorilor Leon Bonnat şi Fernard Cormon, care i-au fost dascăli şi lui Vincent Van Gogh. Curând, Henri de Toulouse Lautrec începe să picteze en plain air,  în maniera impresioniştilor, deseori stând în grădina vecinului său din Montmartre, Père Forest, un fotograf pensionat. Unul dintre modelele sale preferate era o prostituată poreclită La Casque d’Or.

Transpunerea acestei creaturi a nopţii în lumina strălucitoare a zilei, tenul ei palid şi culoarea nenaturală a părului în peisajul ce-o înconjoară sunt primele semne ale fascinaţiei lui Henri de Toulouse Lautrec faţă de subiectele sordide şi desfrânate. Mai târziu, Henri de Toulouse Lautrec va dedica o întreagă serie de lucrări, numite Elles, vieţii din bordel. Modul în care le-a înfăţişat, nici moralizator, nici ca pe nişte eroine, ci ca pe femei obişnuite, capabile de bucurie şi tristeţe, sunt o mărturie a dragostei lui Henri de Toulouse Lautrec faţă de femei, indiferent dacă sunt „din lumea bună” sau fiinţe decăzute, şi demonstrează generozitatea şi simpatia faţă de ele. –

Henri de Toulouse Lautrec a devenit primul artist care a pictat afişe, fiind solicitat de artişti celebri, Unul dintre starurile preferate ale lui Henri de Toulouse Lautrec a fost cântăreaţa de café-concert Yvette Guilbert, cunoscută pentru stilul propriu de interpretare, jumătate vorbit, jumătate cântat. Avea părul roşu, buzele subţiri, era înaltă şi slabă şi purta întotdeauna mănuşi lungi, negre.

Cel mai celebru afiş rămâne însă cel realizat pentru deschiderea cabaretului Moulin Rouge, care anunţa un spectacol cu vestita dansatoare La Goulou. Problemele emoţionale generate de handicapul fizic l-au făcut să-şi caute refugiul în alcool. Henri de Toulouse Lautrec inventase chiar un coctail cu absinth, o băutură la modă în acele timpuri. În 1899 s-a internat într-un sanatoriu, pentru dezintoxicare.

Henri de Toulouse Lautrec  s-a stins din viaţă doi ani mai târziu, la doar 36 de ani, din cauza complicaţiilor provocate de sifilis şi de alcoolism.

Viaţa scurtă, dar plină de culoare a lui Henri de Toulouse Lautrec a reflectat subiecte vibrante şi expresive. A avut o influenţă imensă în artă, iar viaţa şi opera sa i-a inspirat pe scriitori şi pe regizori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult