Acasa Cultura-ReligieCultura Hoții tablourilor din Muzeul Kunsthal vor sǎ fie cercetați ȋn Olanda

Hoții tablourilor din Muzeul Kunsthal vor sǎ fie cercetați ȋn Olanda

scris de Laurentiu Banches
9 afisari

Hoţii tablourilor de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam vor să fie cercetaţi în Olanda, unde ar fi o anchetă în desfăşurare privind furtul operelor de artă.

Hoții tablourilor din Muzeul Kunsthal vor sǎ fie cercetați ȋn Olanda

Judecătoria Sectorului 3 ia în discuţie, marţi, dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în care au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi Adrian Procop. Maria Vasii, avocata lui Eugen Darie, a declarat, la intrarea în sediul Judecătoriei Sectorului 3, că va cere instanţei să trimită dosarul la Parchet, pentru ca ancheta în acest caz să ajungă în Olanda. Avocata a precizat că unii dintre inculpaţii din dosar vor să fie cercetaţi de autorităţile olandeze, care au o anchetă în desfăşurare în acest caz.

Judecarea dosarului privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam a început în 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. Avocaţii lui Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu au arătat atunci că cei trei le-au spus că tablourile furate de la muzeul din Rotterdam nu au fost arse, aceştia aşteptând cadrul procesual corect pentru a le preda autorităţilor olandeze.

Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru şi a mamei acestuia, Olga, spunea că autorităţile olandeze verifică dacă la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost încălcate dispozitivele de securitate, de menţinere a operelor de artă. Potrivit mediafax, avocatul Cătălin Dancu preciza că asigurătorul a refuzat să despăgubească momentan Fundaţia Triton, proprietara tabourile furate, deoarece vrea să „se îndrepte împotriva muzeului şi a celor direct responsabili de această gravă încălcare a normelor de securitate.”

La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză. Avocatul Cătălin Dancu mai spunea că doreşte trimiterea probelor la Muzeul Luvru, pentru efectuarea unei noi expertize, care să clarifice dacă tablourile au fost sau nu arse.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele. De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea. Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior în declaraţie dată în faţa procurorilor.Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracţiunea de distrugere calificată cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

1 comentariu

MalVerde 10-09-2013 - 11:15

Tabloul lui Obama „Sarpele Assad imbie pe Eva la pomul de sarin” nu a fost inca furat, desi e pictat de doi ani si mai bine.

Dar despre tabloul lui Bush „Camioanele de distrugere in masa” stim ca a fost apreciat in plenul ONU.

Ce ti-e si cu simtul artistic asta, te si minunezi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult