Acasa Cultura-ReligieCultura Howard Carter şi „Blestemul lui Tutankhamon” (Video)

Howard Carter şi „Blestemul lui Tutankhamon” (Video)

scris de Laurentiu Banches
14 afisari

Google celebrează prin un Doodle 138 de ani de la naşterea arheologului englez, Howard Carter, care a descoperit mormântul regelui egiptean Tutankhamon.

Howard Carter si "Blestemul lui Tutankhamon"

Howard Carter, născut la 9 mai 1874 în Londra, a moştenit de la tatăl său talentul artistic, manifestat prin metodele inovative găsite de tânărul Howard încă din vremea adolescenţei pentru a copia decoraţiunile din mormintele regilor egipteni. Prima sa expediţie în Egipt s-a petrecut în 1891, când Howard Carter avea doar 17 ani, acesta fiind trimis să îl ajute pe Percy Newberry la săpăturile de la mormintele din Beni Hasan.

După ce a întreprins mai multe expediţii arheologice pentru diverse firme, din 1914, egiptologul Carter s-a putut bucura de sprijinul Lordului Carnarvon care i-a susţinut financiar expediţile din Valea Regilor. Acestea au fost însă întrerupte până în 1917 din cauza Primului război Mondial fără a aduce vreun rezultat până în 4 noiembrie 1922, când grupul de săpători condus de Howard Carter a descoperit scările care duceau spre mormântul lui Tutankhamon.

Mormântul lui Tutankhamon a devenit faimos datorită miilor de obiecte şi aurului găsit în interiorul cavoului, golirea acestuia durând nu mai puţin de un deceniu. După golirea mormantului, în 1932, Howard Carter s-a retras din arheologie şi a devenit agent part-time pentru colecţionari  şi muzee. Nu la foarte mult timp după, pe 2 martie 1939, la 64 de ani de la naştere, fostul arheolog a murit de cancer, dar cu toate că această cauză pare a fi una naturală, tot există voci care consideră că acesta a fost omorât de „Blestemul regelui Tutankhamon”.

Cu expresia „Blestemul lui Tutankhamon” sau „Blestemul Faraonului” se indică un presupus „farmec” care i-a ajuns înainte de timp și pe neașteptate, pe toți aceia care „au profanat” mormântul și sarcofagele faraonilor: mai precis pe toți cei 26 de membri care au participat la căutarea și la descoperirea mormântului Faraonului Tutankhamon.

Prima moarte, cea a Lordului Carnavon, sponsorul expeditiei, care a decedat în februarie 1923, la trei luni după descoperire este singura de altfel, care poate fi considerată suspicioasă. Sir Carnavon a fost înțepat de o insectă, iar în clima umidă și caldă a Egiptului și mai ales cu un fizic mult slăbit cum era cel al Lordului orice zgârâietură putea deveni fatală. Deşi iniţial infecţia a fost oprită, rana s-a redeschis după ce s-a tăiat cu briciul cu care se barbierea şi în pofida tratamentului nu s-a putut face nimic pentru ca acesta să fie salvat.

Blestemul” este infirmat de datele statistice care arată că cei 26 de participanţi la expediţie au murit în medie la o vârstă de 63 de ani şi doar 6 dintre aceştia au murit la mai puţin de 10 ani de la descoperire. Principala cauză a apariţiei acestui mit pare a fi presa care nu a fost mulţumită de faptul că Lordul Carnavon oferea exclusivitate în privinţa acestei descoperiri doar unei publicaţii, fapt care a provocat o violentă campanie de denigrare a descoperirii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult